PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=828339}

Doktor Sen

Doctor Sleep
2019
6,9 50 tys. ocen
6,9 10 1 49709
6,1 43 krytyków
Doktor Sen
powrót do forum filmu Doktor Sen

Witam

Mam kilka pytań co do książki.

Kim jest Tony? To ten jego przyjaciel wymyślony. To jego jakaś druga osoba? Jak to wyjaśnili?

Czy ta babka z hotelu należy do tych co porywaja i zabijają osoby z lśnieniem? Czy wyjasnili dlaczego ona chciała zadusić młodego?

ocenił(a) film na 6
IlidanDA

Tony jest jakby Danym z przyszłości, jego dorosłą wersją.

Natomiast jeśli chodzi Ci o babkę z pokoju 217, to był to duch, a nie członek prawdziwego węzła, na początku książki "dr sen" Dick Halloran, który w przeciwieństwie do filmu w książce przeżył nauczył Danyego zamykać takie duchy w klatkach w swoim umyśle, żeby już go nie dręczyły.

ocenił(a) film na 6
drzejkej

Swoją drogą ciekawe jak rozwiążą w filmie różnice pomiędzy książką, a filmem bo w książkach Hotel Overlook zostaje zniszczony przez wybuch kotła na końcu lśnienia, a w dr sen ostatnia konfrontacja z prawdziwym węzłem odbywa się na jego ruinach.

ocenił(a) film na 7
drzejkej

Rozumiem. A możesz coś więcej powiedzieć o tej wersji dorosłej? Jak to się zaczęło? Że jego lśnienie jest tak potężne, że stworzył dwie jaznie. Jak to potem rozwinęli w Doktor Sen.

A co do pokoju z babka to czemu ten duch chciał go zadusić? Bał się, że ją uwięzi?

ocenił(a) film na 6
IlidanDA

Co do Tonyego to nie pamiętam dokładnie dawno to czytałem:) Może ktoś inny pamięta więcej.

Co do ducha starszej kobiety to w lśnieniu dusiła go pewnie dlatego, że była wrednym duchem i pewnie jej się nudziło po śmierci, a on miał lśnienie co chyba pomagało jej się materializować. Był to element utrzymania grozy przez Kinga.
Natomiast sposób na uwięzienie jej zdradza Danyemu, Dick w pierwszych rozdziałach Doktora Snu, kiedy ten mu się skarży, że ona ciągle go nawiedza i dręczy.

ocenił(a) film na 8
drzejkej

Tony pojawia się co jakiś czas i czasami udziela mu rad. nie ejst to jednak kluczowa 'postać' dla fabuły. nie zdziwię się jak w filmie jej nie będzie - ekranizacje 1:1 w tym przypadku nie maja szans. zbyt rozbudowana książka .

ocenił(a) film na 7
drzejkej

Nie wiem jak rozwiną wątki z filmu ale już im się poprawność polityczna włączyła i dziewczynka nie będzie przypominać tej z książki.

Zależy też czy uznają pierwszy film. Mogą sobie nakręcić wybuch hotelu jako wprowadzenie i to tego się odnieść.

ocenił(a) film na 7
drzejkej

Witaj mam pytanie w sprawie kśiażki para którą wdychali przedłużała życie i regenerowała
Jak było w książce

ocenił(a) film na 6
Peredur

Coś w tym stylu, odmładzała ich i regenerowała siły, jak za długo nie wdychali to znikali

ocenił(a) film na 9
Peredur

Działało tak samo jak w filmie