PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=828339}

Doktor Sen

Doctor Sleep
2019
6,9 50 tys. ocen
6,9 10 1 49709
6,1 43 krytyków
Doktor Sen
powrót do forum filmu Doktor Sen

Film sam w sobie bardzo przyjemny. Do połowy wręcz prawie idealnie trzymał się książki, ale potem pewne rzeczy zaczęły mi już sprawiać problem. Nie rozumiem czemu została przytoczona postać Deenie i jej dziecka, potem nawiedza Dana i tyle. Pewnie miało to pokazać jak bardzo Dan był już zdesperowany, że zabrał matce ostatnie pieniądze, a pokazanie jej martwej to element grozy, ale brakuje mi tu pewnej konsekwencji. Jej postać i przeszłość z nią związana dręczyły go niemal cały czas i chyba ostatecznie pozbył się tego, gdy zwierzył się na spotkaniu AA. To samo Doktor John, został pokazany na chwile i tyle. A przecież jego rola w książce była o wiele wiele większa, pomógł powstrzymać Prawdziwy Węzeł i już nie wspominając, że przecież był lekarzem Abry. Tytułowy Doktor Sen tez pokazany zbyt szybko, sceny kiedy pomagał odejść pacjentom hospicjum. Wspomnienie o chorobie Węzła przecież nie zajęło by wiele, a pokazałoby główny motyw dlaczego jej potrzebowali.
Oczywiście uśmiercenie wielu ważnych postaci, pokazanie panoramy miało przestraszyć i wprowadzić element grozy, ale właśnie szczególnie smierć Freemana, czy ojca Abry bardzo mi się nie podobała.
Natomiast zakonczenie rzeczywiście robi robotę i po tylu latach w końcu dane nam było zobaczyć jak Panorama płonie

ocenił(a) film na 3
knarolskaa

Nie, nie jest OKej ;) Film to jedna wielka szmira. W połowie ludzie wychodzili z sali a pod koniec się śmiali. Mnie też zaczął bawić ten horrorek dla 10 latków. Nie obrażając 10 latków jako grupę docelową odbiorców tego filmu bo dialogi na poziomie max 5 latków. Fabuła i teksty na żenująco niskim Hollywoodzkim poziomie. Na plus cała oprawa dźwiękowa OK oraz piękna aktorka Rebecca Ferguson. Film ciągnięty jak guma w majtkach. Słaba fabuła ciągnięta przez 2,5 godziny gdzie spokojnie by wystarczyło 60 minut i tak skrócony film byłby o wiele lepszy ! Widzowie w kinie dostawali odgniotów i wzdychali z niecierpliwości. Ocena za ten film w mojej opinii nie powinna być większa od produkcji pokroju Anakonda 9 czyli Mordercze pszczoły 17 grane na Puls czy Tele5.