szkoda, że takie gówno robią z E.A.Poe wszak wybitny pisarz powinna być jakaś kara za
takie coś
E.A Poe wcale nie byl taki wybitny jak na tamte lata w ktorych pisal to byc moze to klasyka co nie znaczy ze musi byc wybitna ma kilka fajnych nowel ktore sa godne ekranizacji ale mowiac szczerze jest duzo wspolczesnych pisarzy ktorych mozna zaliczyc do duzo bardziej utalentowanych
Tak dla scislosci jestem kobieta . Czego tu sie wstydzic? wlasnego zdania? opini innych ludzi ? Poszukaj sobie w necie opinii na temat E.A.P i jego wypocin pewnie gdyby tyle opium nie palil pewnie niczego w zyciu by nie napisal
chociażby bredni którymi się publicznie chwalisz.
Pokaż mi sztukę która nie powstało po dragach. Chyba tylko Szumowska filmy robi na trzeźwo co widać ale to nie sztuka.
A tak na marginesie .Poe nigdy nie byl zaliczony do wybitnych pisarzy do klasykow tak ale nie do wybitnych . Do wybitnych zaliczani sa tu pisarze ktorzy pisza cos na tle historychnym , patriotycznym itp. Byc moze jest On wybitnym pisarzem dla ciebie i to szanuje masz prawo nazwac wybitnym kogo tylko wolisz ale uzyj to troche w innej formie bo wlasnie dla tego sie przyczepilam do twojego posta poniewaz on nie byl wybitnym pisarzem . Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi bo widze ze troszke tu namieszalam . pozdrawiam :)
do nurtu klasycznego to i nawet P.K.Dick nie był zaliczany. Co nie zmienia faktu, że był wybitny i w swojej dziedzinie genialny.
Więc skoro wybitny to tylko historyczny pisarz to zaiste Goethego, Dante nimi nie byli.
"Do wybitnych zaliczani sa tu pisarze ktorzy pisza cos na tle historychnym , patriotycznym itp"
Gdzie "tu" ?
"Tylko historyczni pisarze" przez kogo takie stwierdzenie, kogo cytujesz ?
Nie ośmieszaj się jeszcze bardziej.
ok zapytam inaczej co takiego wniosl On do historii literatury procz faktu skrajnie brutalne opisy makabry, przywołujące na myśl stany epileptyczne czy upojenie alkoholowe. wrocmy do Goethego byl wybitnym pisarzem dramaturgiem ktory umieszczal miedzy innymi fabule na tle historycznym Dante filozof chyba tego rozwijac nie musze jego filozoficzne podejscie do pisarstw i do zycia mowi samo za siebie .A teraz wyjasnie Tobie o co mi chodzi bo widze ze nie kumasz. Poe dal przyklad wielu ludziom jak chore sa ich umysly, owszem pokazal prawde ale rowniez zostawil otwarta droge do wynaturzen ludzkich nie wiem czy wiesz ale byl przypadek ze gosciu wymordowal jakies dziesiec kobiet po przeczytaniu paru jego ksiazek , poczym stwierdzil ze Poe go inspirowal, nie jestem wstanie przypomniec sobie calego artykulu ale tak to mniej wiecej brzmialo . i nie atakuj mnie mowiac ze sie osmieszam . I nikogo nie cytowalam ze pisarz musi pisac na tle hist. jak bys uwaznie czytal co napisalam zauwazyl bys ze wstawilam itp. myslalam ze nie musze rozwijac slowa wybitny.
no i widzisz tu jest pies pogrzebany i nie pies andaluzyjski. W tym cała sprawa, że nie jestem ani twoim nauczycielem ani ojcem więc posiadana przez ciebie wiedza mnie nie interesuje tym bardziej wbijanie jakiejkolwiek wiedzy do twojej główki. Jak chcesz się rozwijać to się interesuj.
Problem jest taki, że prostactwo się nauczyło wypowiadać publicznie.
Ty czytaj i przyjmuj do wiedzy.
"E.A. Poe pokazał prawdę" buahahahaha
Poe niczego nie pokazywał tym bardziej co w nich samych siedzi. Poe to poeta i pisarz a nie kronikarz.
ty mi mowisz ze mam ciasny umysl?????????????? lol poco czytac ksiazki badz wiersze jesli nic nie przekazuja ??????????''Poe niczego nie pokazywał tym bardziej co w nich samych siedzi. Poe to poeta i pisarz a nie kronikarz.'' wlasnie strzeliles se samoboja jezu ale ograniczony jestes . Ksiazki otwieraja nas nawet niepozorna opowiesc jest wstanie odmienic cos w naszym zyciu . Poe niczeko nie przekazywal? to po co pisal? to po co w szkolach omawiane sa jego poematy? Moze i ty czytasz ksiazki , poezje ale masz kompletnie zamkniety umysl i wiesz co nie sil sie na odpisywanie na posta bo go i tak nie chce mi sie czytac
cytujesz to co napisałem w kontekście do twojego bełkotu więc przypomnij sobie co napisałaś a następnie ponownie przeczytaj.
Ty jesteś córką UBeka, dziadek w NKWD ?
Otóż książka nic nie musi zmieniać ani wnosić może pozostawać czystym pięknem które samo w sobie nie istnieje jako byt.
Wybacz, ale ręce opadają jak się czyta takie posty. Widzę, że dla Ciebie twórczość Poego kończy się na krwawych, makabrycznych opowiadaniach, które zresztą oskubujesz z całej głębi psychologicznej. Jak sądzisz, kogo uważa się za ojca krótkiego opowiadania? Kto zapoczątkował gatunek detektywistyczny, tworząc postać Auguste Dupina? Kto był jednym z wczesnych prekursorów gatunku science fiction? Czyimi opowiadaniami inspirowali się tacy pisarze jak Dostojewski, Verne, Lovecraft, Melville, Stevenson, Wilde itd.? Wiesz, jaką opinię o wpływie Poego na innych pisarzy miał Arthur Conan Doyle (który zapewne nie stworzyłby nigdy postaci Holmesa, gdyby nie Edgar Allan Poe)? Wiesz, że twórczość Poego była podziwiana przez Charlesa Dickensa i wielu innych wybitnych pisarzy? Jeśli tego nie wiedziałaś, to teraz już wiesz. Następnym razem zanim walniesz jakąś gafę na forum, niczym łysy czupryną o kant kuli, poczytaj trochę, a unikniesz niepotrzebnych i chamskich ataków ze strony innych użytkowników.
Pozdrawiam;>
Ale do czego ty pijesz? EAP byl prekursorem i wiem o tym co nie czyni go wybitnym bo wielu po nim ktorzy sie na nim wzorowali byli duzo lepsi. Czy tak wam do glow ciezko wchodzi zrozumiec ze dla jednego wybitnym moze bys Prus a dla innych Kraszewski ? To ze publika uznala go za wybitnego i prekursora to nie znaczy ze ja bede .Dla mnie byl pisarzem po ktorym przyszlo wielu innych i lepszych to wszystko . Pozdrawiam
"Ale do czego ty pijesz?"
Tu nie trzeba nic pić! Czytając z niedowierzaniem Twoje posty i bez paru głębszych stwierdziłam, że muszę mieć delirium.
Całkiem poważnie: może zamiast produkować takie zdania, popracowałabyś trochę nad treścią swojej wypowiedzi pisemnej? Żaden z Twoich postów nie podkreśla, że twórczość Poego po prostu Ci się nie podoba. Zamiast tego, bawisz się w stwierdzanie "faktów", że Poe nie był wybitnym pisarzem, bo tak i niczego by nie napisał, gdyby nie palił opium. O czym to ma niby świadczyć? Masz problemy z wyrażaniem własnej opinii? Jesteś tzw. hejterką, czy uprawiasz bardzo dobry trolling, na który dałam się nabrać?
W tej chwili widzę, że nie było sensu wchodzić z Tobą w polemikę. Pytasz, co Poe wniósł do historii literatury, więc grzecznie Ci na to pytanie odpowiadam. Ty, zamiast przyznać się do błędu, zasłaniasz się własnym gustem. Bardzo mi przykro, ale swojej niewiedzy z dziedziny literatury prywatnym zdaniem nie zasłonisz, bo utwór literacki albo jest wybitny albo taki nie jest. Idąc Twoim tokiem myślenia, możemy nazwać EL James genialną pisarką, która tworzy znakomite dzieła literackie, co nie jest prawdą. Nie piszę, że jej książki nie mogą się podobać, ale nie zmienia to faktu, że pod względem formy są skończonymi gniotami i chyba każdy człowiek, który trochę w życiu przeczytał się ze mną zgodzi. To, że masz w głębokim poważaniu oceny znanych krytyków i literatów bardzo źle o Tobie świadczy i nie bardzo rozumiem, czym próbujesz się pochwalić. Ci ludzie z pewnością wiedzą o literaturze więcej od Ciebie, więc warto byłoby to uszanować i spojrzeć troszeczkę dalej niż czubek własnego nosa. Na przyszłość pisz po prostu, że coś Ci się nie podoba, zamiast ferować bezsensowne osądy i oceny, które nie pokrywają się ze stanem rzeczywistym.
Mimo wszystko pozdrawiam i bez odbioru;>