Dom na końcu ulicy

House at the End of the Street
2012
6,0 39 tys. ocen
6,0 10 1 38660
4,8 10 krytyków
Dom na końcu ulicy
powrót do forum filmu Dom na końcu ulicy

Niech tytuł Was nie zwiedzie. Mamy do czynienia z dramatem z domieszką chwilowych dreszczyków. To nie horror, chociaż sam film do tego nieustannie pretenduje. I to jego pretendowanie - jakże nieudolne - to główny minus filmu. Miałki, schematyczny scenariusz. Są też plusy, dwa aktorskie dokładnie. Jennifer Lawrence - jak zwykle wspaniała, to będzie dopiero aktorska bestia + Max Thieriot, który świetnie balansuje i bardzo długo jest niejednoznaczny, co może intrygować widza. Tragedii nie ma, tym bardziej rewelacji.

Kolejny raz spotykam się z dziwnym(jak dla mnie) zachowaniem głównych bohaterów amerykańskich produkcji: wchodzenie do domów pod nieobecność ich właścicieli, przeszukiwanie i penetrowanie poszczególnych pomieszczeń a nawet zapoznawanie się z zawartością kosza na śmieci... Rozumiem, że czasem sytuacja może tego wymagać gdy w grę wchodzi np. jakieś śledztwo, ale w bardzo wielu przypadkach ogranicza się to do pewnego schematu; ...och, nikogo nie ma w domu, ale skoro już tu jestem to zajrzę do środka... Nie mam na szczęście takich znajomych, albo niestety jeszcze o tym nie wiem, że takich mam.