Dom na krańcu czasu

La Casa del fin de los tiempos
2013
6,1 1,7 tys. ocen
6,1 10 1 1654
5,0 2 krytyków
Dom na krańcu czasu
powrót do forum filmu Dom na krańcu czasu

Nie spodziewałem się dobrego filmu po kraju produkcji,a tu niespodziewajka :)
Można się przyczepić,że naciągana ta historia o tym co wyczyniał dom,ale film nadrobił klimatem i dobrym wykonaniem wg mnie oczywiście.

miarara

Już sprawdzam :)

ocenił(a) film na 3
Artur7335

no i jak film? Zastanawiam się czy oglądać czy szkoda czasu?

ocenił(a) film na 6
miarara

Jak dla mnie praktycznie w ogóle nie straszny ale historia jest całkiem ciekawa mimo że twórcy zbyt niektóre rzeczy naciągali. Zresztą po tytule filmu i tym co działo się na ekranie już w połowie filmu domyśliłem się co tak naprawdę dzieję się w ich domu.

ocenił(a) film na 7
miarara

Jestem bardzo zadowolona, świetny klimat, minimalistyczne wykonanie: bez hollywoodzkich efektów specjalnych i bez jump scenek- idealnie w moim guście.
Może nie jest "straszny" ale na pewno się nie zawiodłam.

ocenił(a) film na 3
monster88

męczący, wręcz nudny, kiepskie dialogi, chyba wciskane na siłę . Mnie film nie przekonał. Ale to już kwestia gustu. pozdrawiam

ocenił(a) film na 2
anielka0000

Przede wszystkim ten film to kalka z chyba setki horrorów. Jeśli ktoś nigdy wcześniej nie oglądał żadnego horroru, to ten może się podobać.

Ludzie chyba oceniają go wysoko z litości, bo to film wenezuelski - czyli z ojczyzny oper mydlanych.

ocenił(a) film na 7
miarara

klimat (cały ten nastrój i spokój), muzyka i oszczędność (wspomniany już wcześniej minimalizm) to największe atuty tego filmu. historia ciekawa, choć trochę ryzykowna, jeśli chodzi o dzisiejsze podejście wiecznie narzekających i krytykujących wszystko młodych ludzi

ocenił(a) film na 7
kryslav

Fantastyczny klimat, zaskakująca fabuła, niebanalna. Żadnych fajerwerków, dotyczących efektów specjalnych, co wyszło filmowi na dobre. Podobał mi się.

ocenił(a) film na 9
kryslav

Młodzi ludzie też mogą docenić ten film, przykładem jestem ja (19 lat). Klimat "La Casa..." podobny do filmów z lat 60 i 70 - tych, bez zbędnych efektów specjalnych i jak już napisałeś z dobrze wykorzystanym minimalizmem. Całość odbieram bardzo na plus, lubię filmy z wykorzystaniem inwersji czasowej, historia nieźle przeprowadzona, choć troszkę spodziewałem się takiego wykorzystania tego tematu.

chiaki985

Film można zaliczyć do najlepszych filmów o jakimś nawiedzonym miejscu:
House of Usher 1960 imdb 7,0
Haunting 1963 imdb 7,6
Kill, Baby, Kill! 1966 imdb 7,1
The Legend of Hell House 1973 imdb 6,9
House with Laughing windows 1976 imdb 7,1
The Evil 1978 imdb 6,0
The Amityville Horror 1979 imdb 6,2
Shining 1980 imdb 8,4
The Changeling 1980 imdb 7,3
Poltergeist 1982 imdb 7,4
The Others 2001 imdb 7,6
Rose Red 2002 imdb 6,7
Ju-on Grudge 2002 imdb 6,7
Grudge 2004 (remake) imdb 5,9
Orphanage 2007 imdb 7,5
Insidious 2010 imdb 6,8
Insidious 2 2013 imdb 6,6
Sinister 2012 imdb 6,8
The House Of End Times 2013 imdb 6,9
Conjuring 2013 imdb 7,5
Conjuring 2 2016 imdb 7,6
Babadook 2014 imdb 6,8

ocenił(a) film na 8
miarara

Całkowicie się zgadzam. Klimat świetny, tak jak lubię, ode mnie 8/10.

ocenił(a) film na 8
miarara

Niezły film, ciekawa historia.

ocenił(a) film na 8
miarara

film rewelacja, ale właśnie zastanawiam się nad logiką, pętlą czasową itp. ale za głupi jestem :) Wiem jedno, jeśli w domu mieszają się dwa czasy to film jest bez sensu, jeśli 3 czasy to już lepiej to wygląda.