Dom nad jeziorem

The Lake House
2006
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122361
5,9 14 krytyków
Dom nad jeziorem
powrót do forum filmu Dom nad jeziorem

W filmie musi być jakiś błąd.
Rok 2004 Alex wprowadza się do domu i znajduje list------>2005(dokładnie nie wiadomo) po
wyprowadzeniu się z domu Alexa wprowadza się tam Kate, wyprowadza się w 2006 roku i
zostawia list który w 2004 roku w skrzynce znajduje Alex i w ten oto sposób udaje rozpoczyna
się "rozmowa w czasie". Alex z przeszłości poznał Kate z 2004, jednak miała chłopaka a nie
mógł jej powiedzieć o listach bo ona jeszcze o tym nic nie wiedziała, wzięła by go za wariata. W
roku 2006 nie dochodzi do spotkania ponieważ Alex ginie lecz Kate ani on jeszcze o tym nie
wiedzą.
A końcowa scena dzieje się 14 lutego 2006 roku, Kate przeżyła już rozmowy z człowiekiem z
przeszłości, zostawia ostatni list w skrzynce mówiący że jest przed domem i gdy się spotykają
dla obojga jest już czas teraźniejszy. To że spotkali się w teraźniejszości (oboje wiedzą o
listach) nie jest niczym dziwnym lecz nie mogę zrozumieć jak zadziałał ten ostatni list, jeśli
dobrze zrozumiałem Alex czytając ostatni list jest w roku 2004 (14 lutego) natomiast Kate
wrzucając go do skrzynki jest tego samego dnia lecz roku 2006, Alex wraca pod dom i spotyka
tam Kate... Albo coś przeoczyłem albo tu jest błąd.

ElTabasco

Chyba że wraca pod dom te dwa lata późnej i wszystko jasne ;]

ocenił(a) film na 6
ElTabasco

Rzeczywiście to trochę drażniące. Ale musiało minąć zapewne te dwa lata. Prawdopodobnie reżyser myślał że widzowie tak będą skołowani tymi skokami w czasie że się nie połapią.
Mnie zdziwiła inna rzecz. Jak to możliwe że pani inteligentnej lekarce do głowy nie przyszło żeby wpisać w przeglądarkę internetową nazwisko pana znanego architekta i go odszukać.
Bo przecież mamy rok 2006 i komputer a nawet internet jest już bardzo popularny. Dziwi też fakt że pan znany architekt ciągle projektuje na desce kreślarskiej a nie na komputerze jak to od wielu lat (w roku 2006) robią nawet architekci w takim zacofanym technologicznie kraju jak Polska

ocenił(a) film na 7
ElTabasco

Alex zginal w walentynki w 2006, Kate wyslala mu list w walentyki w 2008. W trakcie tej sceny dowiadujemy sie, ze czlowiekiem ktory wpada pod autobus na poczatku filmu jest Alex, ktory po zobaczeniu Kate wybiegl na ulice nie rozgladajac sie. W liscie Kate prosi go, by ten poczekal 2 lata i przyjechal do domku nad jeziorem 14 lutego 2008.