Dom nad jeziorem

The Lake House
2006
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122361
5,9 14 krytyków
Dom nad jeziorem
powrót do forum filmu Dom nad jeziorem

Czy ktos mi wyjasni?

ocenił(a) film na 10

Wlasnie ogladnelam film, bardzo mi sie spodobal, ale mam 2 pytania.
1). O co chodzilo z tymi odciskami na pomoscie prowadzacym do domu, o ktorych byla mowa na samym poczatku filmu?
2). Jakim cudem oni na koncu sie spotkali w normalnym zyciu, skoro Alex zginal? (prawde mowiac, myslalam, ze ona popelni samobojstwo i razem sie spotkaja, ale w niebie, a tu prosze, takie zaskoczenie...)

doyna

Odp na 2
Nie zginął, zdążył przeczytać jej wiadomość i poczekał. Pod koniec przed ich spotkaniem widać było, że patrzył na nią jak rozmawia z koleżanką, trzymał jej list w ręce i nie przeszedł przez ulicę. Przeszłość może zmienić przyszłość, widać to było na przykładzie drzewa, które pod wpływem jej listu zasadził w 2004 przed hotelem, a w 2006 nagle wyrosło.

ocenił(a) film na 7
doyna

1) no to byly odciski zostawione przez psa Alexa
2) on w pore odczytał wiadomość od niej o tym żeby nie przebiegał przez ulicę w walentynki 2006r (ona to pisała w 2008r. i napisala zeby w walentynki 2008r przyjechal do domu nad jeziorem sie z nia spotkac), wiec tak też zrobił, w walentynki 2006 r popatrzyl tylko na nia przez ulice i poczekal dwa lata zeby sie z nia spotkac

ocenił(a) film na 7
jarekxzzz

i faktycznie, piękny film :) wzruszyłem się pod koniec, a zwykle melodramaty tak na mnie nie działają

ocenił(a) film na 8
jarekxzzz

sluchajcie zwariowałam, nie moge zrozumieć pewnych wątków.
film włączyłam dzisiaj z małym opóźnieniem.
to ze sie wkoncu spotkali jest dla mnie zrozumiałe.
Aleeee:
kto pierwszy mieszkał w tym domu? - jak to jest że on po wprowadzeniu przeczytal list od niej, w ktorym byla wzmianka o tym ze slady na ganku byly juz zanim sie wprowadzila. poszedl to sprawdzic, nie bylo ich, a potem jak byl na podescie to przyleciał pies i je zrobil. wychodzilo by na to ze ona mieszkala tam pierwsza?? ale skoro tak to po co on tak chcial wynajac jej pozniej ten dom?

pola411

Pierwszy w domu mieszkał Alex, przecież potem dał klucze chłopakowi Kate, bo ona chciała wynająć ten dom. Ślady na podeście były tam zanim ona się wprowadziła bo zostaly zrobione własnie wtedy gdy on tam mieszkal najpierw.

ocenił(a) film na 8
pola411

No przecież wystarczy odrobina logiki i uporządkowanie akcji: Alex wprowadza się do opuszczonego domu (w którym Kate jeszcze nigdy nie było, bo pojawi się dopiero w przyszłości), czyta list Z PRZYSZŁOŚCI, jego pies robi ślady, wyprowadza się. Dopiero potem wprowadza się Kate.

ocenił(a) film na 7
ossiek

A kto pierwszy pisze list, no przecież Kate do Alexa, to jak 1 mógł tam mieszkać Alex????
Pies też zareagował na imię dopiero jak Kate powiedziała Alexowi jak on ma na imię, czyli ze ona 1 tam mieszkała.

ocenił(a) film na 8
Mimi_15

Pies należy najpierw do Alexa, ucieka i trafia do Kate.
Kate pisze do Alexa, kiedy wyprowadza się z domu w 2006 roku. Zostawia list w skrzynce i ten sam list w roku 2004 czyta Alex, kiedy się wprowadza.
Nie wiem, no dla mnie to jest zrozumiałe.

Mimi_15

Kate się wyprowadziła do Chicago, więc zostawiła list następnemu najemcy w skrzynce, ale ten list trafił do skrzynki 2lata wstecz, do Alexa. Przecież wymieniali się listami w skrzynce bez konieczności odczekania różnicy czasu. Było wyraźnie pokazane, że Alex spotkał Kate w 2004, ale ona go jeszcze nie kojarzyła. Wtedy dał jej chłopakowi klucze do domu, żeby Alex go wynajęła, czyli była 2. I dom był projektem Alexa i jego ojca.