Dom nad jeziorem

The Lake House
2006
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122361
5,9 14 krytyków
Dom nad jeziorem
powrót do forum filmu Dom nad jeziorem

Dom nad jeziorem.

ocenił(a) film na 7

Film zakręca pętle i to mi się w nim najbardziej podobało. Nietypowa historia o miłości, o przeznaceniu opowiedziana w wspłczesności. Czy mogłaby się wydarzyć naprawdę?Takie zadaje sobie pytanie po obejrzeniu filmu. Ciepła, pełna romantyzmu opowieść.

ocenił(a) film na 8
Ruda81

Moim zdaniem ciepła dodaje także Sandra Bullock, którą za to właśnie najbardziej cenię. Jest ciepła, ale nie cukierkowa. Natomiast główny wątek - miłość - jest ponadczasowa i, co wynikało z filmu, może pokonać nawet barierę czasu. Mnie się bardzo podobała jedna z ostatnich scen, w których Kate dowiadując się o śmierci Alexa (dwa lata wcześniej), zbiega po schodach z biura architektonicznego jego brata, aby ostrzec Alexa o zbliżającej się katastrofie. Różnica czasowa pomiędzy nimi wynosi dokładnie 2 lata. Więc, gdy u Kate jest 14 luty 2008, u Alexa jest 14 luty 2006, czyli dzień, w którym jesgo sobowtór ginie pod kołami autobusu (scena z pocżątku filmu). Rewelacyjne było to napięcie Kate, gdy mogła tylko czekać na to, czy Alex odczyta jej wiadomość, żeby zaczekał jeszcze 2 lata... Wiem, że zalatuje może troszeczkę telenowelą brazylijską, ale ja uwielbiam takie momenty. No i oczywiście "happy end", który w amerykańskich filmach jest nieodzowny i pozwala poczuć w powietrzu nutkę optymizmu i nadziei, mimo że może kompletnie nierzeczywistej:)

ocenił(a) film na 8
Ruda81

Cóż, "Dom nad jeziorem" jest uroczą historią miłosną, ale mimo to - nie dorównuje koreańskiemu pierwowzorowi.
Pod względem niesamowitego klimatu i magii "Siworae" go przewyższa...
Moim skromnym zdaniem;)