Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98669
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Ponoć w tym filmie jest cała masa nawiązań do innych horrorów i ich schematów, ale ja ich za wiele nie wyłapałem. Pewnie dlatego że rzadko oglądam takie filmy. Może napisalibyście co wam udało się znaleźć w tym temacie?

czuczul

Też dawno nie oglądałem tego filmu, wiec postaram się wymienić tyle co pamiętam:
- początek (czyli podróż) i wątek stacji benzynowej- Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną z 1974.
- większość filmu bardzo mocno nawiązuje do Martwego zła- różnice są minimalne. Młodzi ludzie wyjeżdżają na wakacje do opuszczonego domku w środku lasu, w którym znajdują przeklętą księgę. Tak jak w filmie Raimiego książkę czytają i nie umyślnie przywołują zombie. Jedyną w zasadzie różnicą jest, że zamiast demonów (czytaj martwego zła) przywołują żywe trupy.
- kula, która znajdują w chatce, a pod koniec gościu brzytwami na twarzy który trzyma tą kulę, jest nawiązaniem do Hellraiser- z tą różnicą, że zamiast kuli była kostka, a "gościu" zamiast brzytw miał gwoździe.
- wątek japońskiego horroru jest nawiązaniem (a właściwie parodią) dowolnego japońskiego ghost story.
- w scenach, w których widzimy wszystkie przetrzymywane potwory, można co chwilę szukać nawiązań. Był tam klaun (To, Mordercze klauny z kosmosu?), drzewo (znowu Martwe zło), gdzieś przewinęły się małe upiorne bliźniaczki (Lśnienie), niestety co do reszty nie będę w stanie podać tytułów. Jednak łatwo połapać do jakiego nurtu nawiązywały poszczególne potwory, choćby taki zabójczy jednorożec- nawiązanie do najbardziej kuriozalnych horrorów klasy B, w których mordercą mogą być krasnoludki, króliki, owce itd.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Ja zauważyłem też gdy oglądałem film ponownie, nawiązanie do mitologi tchulcu (przedwieczni bogowie) , chyba Nocy oczyszczenia (Jedne z postaci z windy) i TO (klown do którego strzelano)

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

O i wąż z Harrego poterra i komnaty tajemnic który zjada jednego z pracowników

szmyrgiel

W jednej z wind był przetrzymywany boomer - przeciwnik z serii gier Left for Dead.

ocenił(a) film na 6
czuczul

Jak wyżej wspomniano, poza oczywistymi banałami typu grupa głupich nastolatków jedzie na pustkowie się zabawić i przypadkiem przywołują zło, mamy tradycyjne nawiązania do sztampowych fabuł (rzeczy typu w domu jest morderca, rozdzielmy się!), które są dość ogólne.
Poza tym metody przywoływania różnych monstr (te z piwnicy) i same monstra są nawiązaniami do konkretnych filmów.

ocenił(a) film na 7
czuczul

nawiazanie do scooby doo:
Fred - Curt (sportowiec)
Velma - Dana dziewica
Kudłaty - Marty (jaracz:))
Daphne - Jules (puszczalska blondi)

scooby - Holden ( mozgowiec)

ocenił(a) film na 9
Skinner87

Nie to jest nawiązanie do prawie każdego horroru o domie w głębi lasu ( prawie każdy ma takich bohaterów)

ocenił(a) film na 7
czuczul

niby tak ale nawet włosy i wyglad pasuja :)

ocenił(a) film na 9
Skinner87

No scooby najbardziej podobny :D

czuczul

Jeśli chodzi o schemat: CUBE;
I prawie każdy film z wyjeżdżającymi dzieciakami na wakacje do jakiegoś domku na odludziu.

@szmyrgiel:
Stacja benzynowa pojawia się również w "Wrong Turn"

ocenił(a) film na 7
czuczul

Holden miał koszulkę w pasy bordowe i fioletowe - takie same kolory miał sweterek Freddy'ego Krugera.

ocenił(a) film na 7
czuczul

Na tablicy z pomysłami albo na kole pisze "Kevin" . Możliwe że chodzi o Kevina z "Sin City" .

ocenił(a) film na 8
SlasherManiak

W sumie Kevin z "Kevina samego w domu" też tu pasuje. Pułapek jakie zgotował włamywaczom mógłby mu pozazdrościć nie jeden filmowy sadysta.

ocenił(a) film na 7
Khaosth

http://mygeekblasphemy.files.wordpress.com/2012/06/1-2.jpg

ocenił(a) film na 4
czuczul

Można jeszcze dodać "wzgórza maja oczy" jeśli chodzi o motyw z cpn-em