Za pierwszym razem jak go zobaczyłem wystawiłem 6, ale po drugim seansie podwyższam o jedno oczko.
Uważałem i dalej uważam (wbrew opinii co niektórych tutaj), że pomysł z tajną organizacją składającą ludzi w ofierze pradawnym bogom jest bardzo dobry.
Za pierwszym razem dałem 6, bo do wyjaśnienia całej sprawy film mnie aż tak mocno nie wciągał i dopiero po tym jak bohaterowie dostali się do windy naprawdę mnie zaintrygował. Teraz gdy oglądałem drugi raz i wiedziałem do czego to wszystko prowadzi i jaki ma cel, jakoś przyjemniej mi się obserwowało to ganianie się z zombiakami.
Jak już inni wspominali, fajnym pomysłem było ukazanie tu schematów horrorów i próba ich wyjaśnienia (bohaterowie zamiast trzymać się razem rozbiegają się po domu itd), tak samo jak wykorzystanie znanych potworów.
Nie wiem jaki sens byłby w istnieniu guzika do resetowania systemu i otwierania wszystkich wind pełnych zabójczych stworów, ale prowadziło to do niezłej jatki, więc przymykam na to oko.
Sam film nie jest do końca horrorem, ale chyba i nie o to chodziło. Miał ukazać schematy tego typu filmów i wykorzystał to tworząc w miarę logiczne wytłumaczenie (o ile damy wiarę w istnienie zaawansowanej organizacji na służbie żądnych krwi bogów :p) . Ostatecznie 7 za pomysł i wykonanie :)