7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186039
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Zacznę od tego, że idąc na ten film nie nastawiałem się absolutnie na nic. Po prostu miałem trochę czasu wolnego i pieniądze w kieszeni.

Nie będę się rozpisywał, bo to nie jest portal "Amatorskierecenzjefilmowe.pl" - świetne aktorstwo, świetny scenariusz, świetne niedomknięte wątki (dlaczego o tym nikt nie pisze na tym forum?!). Niektórzy mogą nie rozumieć tego filmu, bo bardzo dużo miejsca pozostawiono na domysły widza. I widz rozpamiętuje ten film jeszcze długo po wyjściu z kina.

Jedyną rzeczą, która mnie raziła, to poród (wciśnięty jakby na siłę) oraz muzyka, która nie pasowała do klimatu obrazu.

Podsumowując - cud, miód i orzeszki.

9/10

Post Scriptum: Nie sądzę, żeby ten film można było rozpatrywać przez pryzmat PRL. W filmie krytykuje się nie ustrój, ale ludzi, których ten ustrój wypluł. Równie dobrze akcja mogłaby się toczyć teraz, tylko zamiast partyjniaka wcisnąć lobbystę, zamiast milicjantów - policjantów i zamiast zootechnika - księgowego. Sukinsyni znajdą się wszędzie i zawsze.

ocenił(a) film na 9
arekrem

Ja szedłem do kina z nadzieją że zobacze dobry polski film i sie nie zawiodlem. Jeden z lepszych polskich filmow ostatnich lat, trzymający w napięciu, z zaskakującymi sytuacjami, zarówno śmieszny jak i wstrząsający.