7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186063
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

6/10

ocenił(a) film na 6

Nie rozumiem po co autorzy filmu "uciekali" do przeszłości, skoro obecnie takie historie dzieją się tuż obok (chociażby ciągle jeszcze świeży "lincz we Włodawie"). Żaden polski twórca nie ma odwagi pokazać, że dzisiejsze upodlenie narodu jest znacznie większe niż w czasach komuny, kiedy system wtłaczał ludzi w dużo trudniejsze realia. Ten film byłby dużo bardziej wartościowy gdyby opowiadał historię "tu i teraz", gdzie oprócz tak samo zdegenerowanych "urzędników państwowych", ludzi zawistnych i przesiąkniętych agresją musiałby pokazać możnowładztwo kościoła i "oszołomstwo" wszystkich, podkreślam wszystkich tzw. "obozów politycznych". Czekam na taki film i być może to właśnie Smarzowski jest jedynym, który znajdzie w sobie odwagę by "podnieść rękawice"...

ocenił(a) film na 6
adamweak

dla mnie również 6/10.
po recenzjach spodziewałam się czegoś trochę innego. okej, młoda jestem, ale wiem, jak wyglądały ówczesne realia i rozumiem chęć oddania ich bez upiększeń, ale... no jakiś niedosyt mam. może faktycznie bardziej by mnie chwyciło, gdyby świat przedstawiony był tuż zza okna?

muzyka moim zdaniem świetna w kontekście fabuły, realizacja - w porządku, skoro taka była koncepcja, nie czepiam się spraw technicznych itp., bo żaden ze mnie znawca. jako widz oceniam głównie historię. i o ile na początku byłam zachwycona, o tyle gdzieś po drodze poczułam się zmęczona. zakończenie przywitałam z ulgą, że wreszcie dobrnęliśmy do finału.
niedosyt, 'czegoś' mi w tym filmie brakowało.