PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470384}
7,4 185 tys. ocen
7,4 10 1 184963
7,8 71 krytyków

Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

a konkretnie z zabójstwem porucznika - nie chciałem spojlerować w tytule.
Dlaczego (gwałt w którym jako jedyny nie brał udziału?), kto go zabił i kiedy?
Proszę o dokładną analizę. Widziałem, że każdy rzuca urywkami nie zawsze się pokrywającymi.
Prosze o konkretne długie wypowiedzi a nie "obejrzyj jeszcze raz dokładnie, bo wszystko jest podane".
Co do Sradonia to chyba rozumiem, ale dla pewności napiszę.
Sradoń postanowił zabić Dziabasów siekierą, po powrocie z wychodka. Gdy wrócił to walił siekierą w pościel (pustą bo Dziabasowie byli w tym czasie w pokoju w którym spał Sradoń).
Gdy poszedł do pokoju w którym spał i zapalił światło okazało się że Dziabasowie ciachają syna. Dziabas miał zaskoczoną, załamaną minę, bo myslał że po ciemku ciacha Sradonia, który miał tam spać (ale w czasie gdy ten był w wychodku wrócił jego syn po pijaku i się wsunął do łóżka). Dziabas był załamany i zaczął gonić Sradonia. Potem wiadomo co się stało - Dziabasowa tłumaczyła że i tak sie dobrze stało bo syn niewiele był wart. Dziabas był załamany i zabił żonę, bo to ona podżegała do zabójstwa Sradonia przez co zabili syna. Nie mógł sobie z tym poradzić i w końcu sam sie powiesił. Czyli jednym słowem nikt nie był bez winy. Ba, powiedziałby, że Sradoń był gorszy od Dzabasa. Mimo że nikogo nie zabił to chciał, a Dziabas zabijał podżegany przez żonę i alkohol zrobił swoje. Tak czy siak nie ma co go usprawiedliwoiać. Myślę że to jest zrozumiałe, ale porucznik już nie tak do końca.

Alex_Tyler

Środoń - główny bohater nazywa się Edward Środoń ;)

A co do zabójstwa porucznika Mroza to tak:
1. Mróz drążył sprawę zabójstwa zootechnika, niejakiego Steca, lewych faktur oraz sprawę cukru wywożonego z PGRu.
2. Partyjniak w czarnej Wołdze powiedział mu wprost, że sprawa Środonia będzie jego ostatnią sprawą, jeśli nie przedstawi kwitów na kolegów. Mróz odmawia i dodatkowo straszy partyjniaka, że po powrocie złoży doniesienie o tym cukrze, maszynach rolniczych itp.
3. Partyjniak przekazuje Tomali i Lisowskiemu, że trzeba Mroza uciszyć. Lisowskiemu to na rękę, bo Mróz jest najprawdopodobniej ojcem dziecka jego żony. Prokurator i Lisowski angażują w całą sprawę innych (sceny, gdzie na drugim planie coś szepczą między sobą) - zapewne każdy ma coś obiecanego w zamian - Zajdel paszporty dla siebie i żony, sierżant Jasiak to, że nie będzie pociągnięty do odpowiedzialności za śpiewanie hymnu ZSRR i sikanie na stół w knajpie...)
4. Mróz przeczuwa co może się stać, dlatego wyciąga sobie z dupy esperal i przekazuje dowody w sprawie cukrowni i Jana Steca z powrotem dla proboszcza.
5. Nożem, który jest dowodem w sprawie Środonia, zabijają Mroza i rzucają jego ciało na pole.
6. Mlicjanci podpuszczają Środonia by ten wykorzystał chwilę gdy jest zamieszanie wokół rodzącej Lisowskiej i spierniczał do lasu.
7. Środoń ucieka, na polu trafia na ciało Mroza, pochyla się nad nim i w tym momencie filmuje go Jasiak. Milicjanci mają więc sfilmowanego sprawcę morderstwa porucznika.
8. Na końcu filmu widać jak Tomala daje dwa paszporty Zajdlowi.

CountryGirl

Dla mnie w tym wszystkim nie do konca byla jasna rola Dziabasowej, ale jezeli przyjac, ze Srodon wyrzucajac ja z lozka pojechal jej po ambicji, to mozna sobie dopowiedziec, ze podpuscila meza na Srodonia. Dziabas zabija syna zamiast Srodonia, stodola splonela, stary wychodzi z domu i zabija winna temu wszystkiemu osobe czyli zone. "Najporzadniejszy" z nich byl jednak Dziabas, Srodon to byla swinia, ktora z premedytacja zaplanowala zabojstwo, a zona Dziabasa to kanalia, ktora podpuscila pijanego meza.