7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186063
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Film wkurzający, nikt w nim mnie nie obchodził, nie był mi w żaden sposób bliski, nie wiem po co zrobiono ten film. Ludzie pokroju jego bohaterów nie oglądają filmów, oni chleją i latają z siekierami. O takich ludziach czyta się w newsach "we wsi jakiejś tam wydarzyła się tragedia, mąż pozabijał całą rodzinę siekierą". Oblatuje nas dreszcz i szybko opuszczamy newsa, nie chcemy mieć z tą sprawą nic wspólnego. Tak samo jest z tym filmem, też nie chcę mieć z nim nic wspólnego, nie ma tam żadnej warstwy, która by mnie obchodziła. Po co on komu. Za co te nagrody, jest chyba jakaś niezdrowa moda na tego reżysera w tzw. środowisku.

ocenił(a) film na 7
Karen_M

Choćby po to żeby uwypuklić epokę PRL-u. A co za tym idzie żeby pokazać również ponadczasowość pewnych ludzkich zachowań

Karen_M

A zrozumienie filmu to podstawa...

ocenił(a) film na 3
adeck92

Aha.

ocenił(a) film na 4
Karen_M

Mnie również nie przypadł do gustu. Co prawda spodziewałem się ciężkostrawnej uczty (jak to u Smarzowskiego), ale tego co zaserwowano, po prostu nie dało się przełknąć. Jednym słowem: ROZCZAROWANIE.

Karen_M

Ok... nie wszystkim mogą podobać się realia przedstawione w filmie, ale dwie rzeczy zasługują na pochwałe.
1.Bardzo dobra fabuła.
2.Gra aktorska na najwyższym poziomie( Dziędziel to mistrz!)
Film jak dla mnie dobry... ale o wiele bardziej podobało mi sie "Wesele".

ocenił(a) film na 3
adi_dassler

Zgadzam się, że aktorzy zagrali fantastycznie, gdyby to była Ameryka, Dziędziel dostałby zasłużonego Oskara. Wszyscy byli świetni, tak prawdziwi, że aż strach.

ocenił(a) film na 8
Karen_M

Aktorzy zagrali fantastycznie, ale ocena 3. Coś tu nie gra. Film Ci się nie podobał bo był cięzkostrawny, a więc, gdyby to była wesoła opowieść o jednorożcach pijących bezalkoholową wódkę, byłoby minimum 8. Aha.

ocenił(a) film na 3
Tralalinski

Jedno nie przeczy drugiemu. U mnie film ma ocenę minimum 8 jeśli porusza, dotyka, jeśli chodzi mi po głowie jeszcze długo po obejrzeniu. Ten film mnie nudził, czułam wstręt i jak najszybciej chciałam opuścić tę historię.

ocenił(a) film na 9
Karen_M

"U mnie film ma ocenę minimum 8 jeśli porusza, dotyka..."
"...czułam wstręt..."
czyli jednak w jakiś sposób poruszył/dotknął ;)

Karen_M

Nie wszystko zachwyca poprzez empatię. Niemniej jednak sposobem na kino typu "empatia" para się zdecydowana większość filmowców. Spielberg mówi w wywiadach, że to jedyny sposób na poruszenie widza, na to by zainteresować go historią, bohaterami. Zatem zdecydowanie nie jesteś sama w swoich odczuciach. Co więcej rozumiem w pełni Twój punkt widzenia, natomiast sam lubię/wolę, kiedy kino wkracza na nieznane i bardziej niebezpieczne wody. Kiedy szuka nowych metod dotarcia do widza, a to właśnie robi tu Smarzowski: odstrasza, odrzuca i właśnie dlatego zaciekawia. Turpizm przecież nie jest dobry, bo ma w sobie empatię, bo się podoba. Jest doby, bo inny, oryginalny, rażący, nie pozostawiający obojętnym. I tak sprawy się mają również z tym obrazem. Moim zdaniem, oczywiście.

ocenił(a) film na 10
Tralalinski

bezalkoholowa wodka!miszcz!:D

ocenił(a) film na 10
Karen_M

niezla lama z ciebie.

użytkownik usunięty
sanczopansa

film dobry jak na polskie warunki ale i tak nie umywa się do Fargo

ocenił(a) film na 10

oczywscie ze dom zly = fargo momentami nawet dom zly>fargo.
wszelkie proby negacji tego faktu bede przeze mnie olewane.

użytkownik usunięty
sanczopansa

Smarzowski może jedynie pomarzyć o kręceniu takich dzieł jak Coeni

ocenił(a) film na 10

tak jak mowilem albo jestes niewyobrazalnie tepy albo lubisz ostatnio robic zadyme.
co najmniej smarzowski =coeni
fargo=dom zly badz fargo<dom zly

użytkownik usunięty
sanczopansa

bahahaha
Smarzowski jak na razie kręci polskie film dla polaczków, które na skali międzynarodowej w ogóle nie istnieją. Więc zestawianie go na równi z Coenami jest śmieszne zaś, podobnie jaki Złego domu z jednym z najlepszych filmów lat 90-tych jakim niewątpliwie jest Fargo

ocenił(a) film na 7

"Smarzowski jak na razie kręci polskie film dla polaczków"

Tym tekstem pokazałeś, że nie ma sensu z tobą dyskutować zakompleksiony "polaczku".

użytkownik usunięty
DRW

tylko tyle masz do napisania w tej sprawie?

ocenił(a) film na 10

to wystarczylo zeby cie podsumowac,juz nawet nie chcialem odpisywac bo ten koment to zdecydowanie jeden z najglupszych strzalow w stope jakie mialem okazje przeczytac

użytkownik usunięty
sanczopansa

w tamtym komentarzu jest napisana rzeczywista prawda, Smarzowski z takimi filmami nie ma co marzyc o Złotych palmach, Złotych Niedźwiedziach, Cezarach ze o Oscarach nawet nie wspomnę.

ocenił(a) film na 10

HAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHA HAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHH AAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAH AHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHA AHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHA HAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAA HAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAH AAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAH AHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHA AHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHA HAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAA HAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAH AHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAH AHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHA HAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHA HHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAH AHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAH HAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHA HAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHH AAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAH AHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHA AHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHA HAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAA HAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAH AAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAH AHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAH

avatra na 10 i ty smiesz czlowieczku mi zarzucac ze dalem 10 dla 300 chociaz notabene dalem 9

HAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHA HAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHH AAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAH AHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHA AHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHA HAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAA HAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAH AAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAH AHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHA AHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHA HAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAA HAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAH AHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAAHAH

użytkownik usunięty
sanczopansa

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . ________
. . . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--==``
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . _\. . . . . ._,-%. . . ..`\

ocenił(a) film na 10

heheh;]

ocenił(a) film na 5
Karen_M

Niestety ale nie rozumiem zachwytów nad tym filmem. Ani ważki to temat, ani odkrywcze opowiadanie. Dla mnie - przereklamowany. Zdecydowanie wolę Wesele tego reżysera

ocenił(a) film na 9
Karen_M

A dla mnie film rewelacja. Świetna fabuła i aktorstwo. Jedynie do tych lejących się hektolitrów wódki można się przyczepić.
Oczywiście film jest ciężki i nie każdemu może przypaść do gustu.

Karen_M

Dyskusja wre! xD

ocenił(a) film na 3
RafX

Niestety te hektolitry wódki i to pite w pokazany na ekranie sposób - były faktem w tych czasach, przynajmniej w pewnych kręgach. I te wyłuskiwane byle czym wszywki esperalu. Tak było. Można by rzec, że jest to prawda historyczna tamtych czasów, tak jak palenie papierosów przy stole podczas obiadu, gdzie obok talerza z rosołem stała popielniczka. Czy warto to pamiętać?

ocenił(a) film na 9
Karen_M

Warto może nie tyle pamiętać co przypominać żeby nie popełniać tych samych błędów. Dziś wreszcie obejrzałem Dom Zły, jestem pod wielkim wrażeniem, dla mnie świetne mocne kino. Smarzowski ma talent do pokazywania ludzkich przywar. Ktoś napisał że to polski film dla polaczków, zadziwiające polski reżyser kręci film w polskich realiach normalnie szok, fakt takiego realiów tego filmu na pewno nie zrozumieją mieszkańcy innych krajów ale cóż począć.

ocenił(a) film na 10
Karen_M

Film jest genialny, a to, że go nie zrozumiałaś... No cóż mogę powiedzieć, przykro mi. Jest mnóstwo bardzo ciekawych wątków, fabuła jest po mimo stosowanej retrospekcji bardzo zwięzła. Te ,,hektolitry" wódki, też nie są na ekranie wylewane po nic. Wszystko się ze sobą łączy i daje jeden, przejrzysty, lecz i przerażający obraz ludzkiej moralności. Pod to jak ktoś już wspomniał doskonale pokazuje Polskę za czasów PRL'u, o czym świadczy np. utworu Dezertera ,, Spytaj Milicjanta". Dlatego pozwolę się nie zgodzić z opinią, iż Dom Zły jest przereklamowany.