7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186093
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

A mi się film podobał szczególnie za jego "część zimową". Dlaczego? Bo w pewien sposób przeciwstawia się w jakiś sposób panującej w ostatnich czasach modzie na rozgrzeszanie donosicieli w czasach PRL. W ty, filmie twórcy nie rozwodzili się nad rozterkami moralnymi kapusiów. Widz nie zastanawia się nad tym co kierowało milicjantami, którzy pisali donosy na swojego kolegę z pracy i przełożonego. Przełożonego, który bardzo często wstawiał się za nimi i próbował ich ratować od kłopotów. W "Domu złym" kapuś pozostaje kapusiem.
Inną kwestią jest "odbrązownie" bohaterstwa solidarnościowców. Chodzi mi o rozmowę o człowieku, który uciekł z ośrodka internowania. Po raz pierwszy spotkałem się w filmie z tym, że jasno mówi się o tym, że to bardzo często bezpieka sama tworzyła "bohaterów solidarności", Którzy obecnie być może są uważani za autorytety.

saturiael

Bardzo celne uwagi! Film nie do końca spełnił moje oczekiwania(7/10)ale za sceny Dziędziel-Jakubik dałbym Oscara. Czy oni na pewno nie byli pijani?:)Porównania do "Fargo" mnie denerwują, kompletenie nietrafione. Jak już ktoś na forum zauważył bardziej przypomina on rosyjski "Ładunek 200". Wszechobecny brud i smród przywodził mi także na myśl "Teksańską masakrę piłą mechaniczną" z 1974 (zdanie jednego z bohaterów: "Przecież to nie Ameryka żeby znikali tu ludzie":)

ocenił(a) film na 9
bartas28

Co do porównań do "Fargo", to odnoszą się one tylko do zimowej scenerii i kobiety w ciąży. Co do ogólnego klimatu, to "Dom zły" jest zupełnie inny niż film braci Cohen.

saturiael

Zgadzam się z Tobą. Obraz Polski czasu stanu wojennego jest w tym filmie makabryczny i jestem przekonany, że nie jest daleki od rzeczywistości.
Pomimo całej grozy było w tym filmie kilka wątków komicznych:
-papierosy z worka,
- ksiądz w "dziupli" uczący się kazania z magnetofonu,
- mieszkańcy wsi, którzy zgodzili się być figurantami za papierosy i konserwy,
-partyjny kacyk podniecający się słuchając utworu grupy Dezerter,
-fascynacja głównego bohatera Polonezem.
Byłem bardzo przytłoczony tym filmem. Jestem pod wrażeniem umiejętności twórców. Gra Dziędziela- rewelacyjna.
Zastanawiam się, który zabił porucznika?
Polecam

ocenił(a) film na 8
saturiael

Po raz pierwszy spotkałem się w filmie z tym, że jasno mówi się o tym, że to bardzo często bezpieka sama tworzyła "bohaterów solidarności"

I tylko w filmie. I nie pamiętam aby jednoznacznie padło stwierdzenie "bardzo często" - bo to byłaby kompletna bzdura, którą zapewne chętnie narkotyzują się beneficjenci PRL-u. Oni mają powód, Ty nie daj się ogłupić.

Treh

Ksiądz uczył się kazania z Radia Wolna Europa, o czym młodzi ludzie też już nie pamiętają.
A co do ucieczki wykreowanego przez SB bohatera Solidarności, no cóż każdy wie o kogo chodzi. Gierek o nim mówił - "to nasz człowiek"

ocenił(a) film na 9
Jordan66

O kogo dokładnie chodzi? Nie kojarzę nazwiska a chętnie poznałbym.

Pan_Kracy

Kojarzysz, kojarzysz, te i wiele innych nazwisk dziś uchodzących za wojowników o wolność a tak naprawdę chlejących wódę z Kiszczakami.

ocenił(a) film na 8
Jordan66

A tak naprawdę masz odwagę powiedzieć wprost czy jesteś z pisiackiego chowu: "wiem ale nie powiem o tych wszystkich ohydnych zbrodniach".

Treh

A czy ty znasz dobrze najnowszą historię Polski ? Czy tylko po łebkach i wg wykładni Michnika ?

ocenił(a) film na 8
Jordan66

Każdy bez trudu może dotrzeć do odpowiednich źródeł, historia jest nieźle opisana. I przedszkolak może dociec kto w czasach gdy ryzyko mówienia prawdy było realne i za głoszenie jej siedziało się w pace, wykazywał się cywilną odwagą, a kto był śmierdzącym tchórzem i dopiero teraz, gdy już można, drze mordę o prawie i wolności. I stroi się w piórka jedynego sprawiedliwego.
Wykładnia tchórzy i nienawistników mnie nie interesuje.

Treh

Czy np. Anna Walentynowicz czy małżeństwo Gwiazdów to wg ciebie tchórze ? Jak myślisz mądralo czemu jedni za "głoszenie prawdy" musieli wyjeżdzać z kraju, byli naprawdę prześladowani a drudzy żyli jak pączek w maśle mimo łatki opozycjonisty ? Znasz hasło "koncesjonowany opozycjonista" ? Nie ? No to dalej oglądaj taniec z gwiazdami, jarał się tym kto odpadnie kto wygra - bo tylko na tyle rozumu ci starcza.

ocenił(a) film na 8
Jordan66

Tak, znam. Epitet "koncesjonowany opozycjonista" jest epitetem łajdackim. Tchórze czasów PRL-u też chętnie się nim posługują.
Ja w swoich wypowiedziach tutaj nie użyłem żadnych nazwisk; sprowokował mnie jakiś przygłup powielający radiomaryjne i kłamliwopisiackie brednie.
Nie wiem o jakim tańcu piszesz bo ja na chłam czasu nie tracę. Nie ma we mnie jednak tyle arogancji aby dowalać komuś "narzędziem" (bo argumentów brak). Sporo w Polsce jest widzów, którzy obciachowe produkcje telewizyjne oglądają i nie są przez to wcale gorsi od tych, którym te produkcje wywracają flakami. No, ale takiemu inteligentowi jak Ty zapewne łatwiej wymachiwać narzędziami.
To machaj, w połączeniu z nazwiskami niektórych twórców wolnej Polski pięknym folklorem machasz.
I tyle w temacie Dom zły.

Treh

Ci którzy kwestionują bohaterskość wykreowanych przez SB pseudobohaterów są łajdakami ? Oni robili jakieś fotomontaże z Magdalenki gdzie wszyscy roześmiani od ucha do ucha chlali współnie wódę ? To się nazywa prawdziwa opozycja ? Kto zapewnił esbekom emerytury rzędu 8 tysięcy złotych ? No kto ? Łajdaki czy pseudobohaterowie ?

Jordan66

Najgorsi to są ci, którzy teraz próbują zbić na tym kapitał polityczny. Trzeba było walczyć z systemem w czasach prl-u, zamiast chować się pod spódnicą mamusi.

A ty jak chcesz udawać Polaka to naucz się poprawnie pisać w języku polskim. Nie mówi się "łajdaki" tylko "łajdacy". A przed pytajnikami nie wstawiamy spacji, podobnie jak przed kropką czy przecinkiem.
Paniemajesz?

suszyMie

Najgorsi to są konfidenci - zawsze !

Brak ci argumentów i czepiasz się odstępów - żenada.

Jordan66

Klimat filmu się komuś udzielił...
Nie bądźcie żałośni i idźcie na ciepłą wódkę.

OLD_VHS

Ja w przeciwieństwie do pseudobohaterów z wrogami nie pijam.

http://www.pawelpal.da6.prothost.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/09/Magdal enka-best.png

Jordan66

czyli macie żal, bo was nikt do picia nie zaprosił :]
jakby kaczki coś w opozycji znaczyły toby były zapraszane "na salony".

wstrząsające jest to zdjęcie, oni tam naprawdę piją wódkę? łeh łeh łeh
a przecież powinni się wszyscy wzajemnie wystrzelać, braci k. na pewno takie rozwiązanie najbardziej by zadowoliło ;p mogliby przyjść na gotowe i pozbyliby się konkurencji do władzy.

suszyMie

Z wypowiedziami na poziomie szymona majewskiego naprawdę wiele wnosisz do dyskusji.

Treh

Czy Ty masz jakiś problem??? Po co zaraz wyzywac od pisiakow. Moze dorzuc jeszcze cos o rydzykach i temu podobnych. Ktos poruszyl ciekawe zagadnienie. Za przeczysz, ze kilkaset tysiecy obywateli polskich zostaloz muszonych do opuszczenia kraju??? Zaprzeczysz, ze dziesiatki tysicy bylo zabijanych i torturowanych przez UB, SB??? Zaprzeczysz, ze niektorzy w pace pisali książki a po '89 nagle sie podobrabiali kasy, przejeli... podziemne np. gazety nie wspominajac o zakaldach pracy. Zaprzeczysz, ze wybrani mieli dostep do teczek a potem zatwardziale sprzeciwiali sie lustracji. Nie mozesz zrozmiec, ze niektorzy chca po prostu prawdy??? Nikt nie chce nikomu umniejszac zaslug, ani w czambul potepiac zlamanych. Tu chodzi o zwykla matematyke i fizyke. Chcesz rozwiazac zadanie musisz miec wszystkiee dane, w tym i warunki poczatkowe. Jak miec tego nie bedziesz to Ci wyjda bzdury. Naszymi warunkami poczatkowymi jest historia. Chcesz uzysakc poprawny wynik musisz ja znac. Dzisiejsza Polska to wlasnie wynik takiego dzialania. Pytanie tylko czy nie wychodza nam banialuki. Sprawdzic to moza bo warunkow poczatkowych jest sporo, tylko niektorzy uwazaja, ze bez nich tez da sie rozwiazac ten uklad rowan. Osobiscie twierdze, ze niewiadoych jest duzo wiecej niz rownan, a pewne niewiadome mamy np. w teczkach. Tak czy siak, jak widzisz, wszystko sprowadza sie do matematyki.

kura999

'a pewne niewiadome mamy np. w teczkach'

Oczywiscie mialem na mysli - odpowiedzi na niewiadome.

kura999

Teczki na najważniejszych polityków ktoś pozabierał (nie będę wymieniał nazwisk, można sprawdzić kto się dorwał pierwszy do archiwów) i do tej pory nimi szantażuje. Bo tylko w ten sposób można tłumaczyć ich irracjonalne często samobójcze dezycje przez nich podejmowane - np. wzmacnianie lewej nogi, polityka grubej kreski, przywileje dla ubeków po 1989.

Jordan66

Czyżbyś mial na myśli tę sławetną trójosobową komisje??? Nasze j-elita sa jedynie sluszne i mądre, i tylko one mają prawo wgladu do rożnych akt. Hołota ma tylko zająć się pracą za tysiąc zeta i nie pyskować. No i jeszcze może sobie TV pooglądać i radio posluchać. Oczywiście tylko te sluszne, nie te oszołomskie. Jak już gdzieś pisalem wcześniej najlepszą sceną jest ta w samochodzie z kaseciakiem i tymi kwitami na wszystkich. Ktoś te kwity zbieral i ktoś je nadal wykorzystuje. Ktoś zlamal iles tam ludzkich zyciorysów a teraz pobiera spore emeryturki i ma firmy. No, ale przecież UB, SB to taki Czerwony Krzyż, Unicef i jeszcze kilka innych organizacji dobroczynnych razem wziętych.

kura999

kura (a moze lepiej zostac w kurniku)

drogie dziecko powiem tak nie wagaruj, marsz do szkoly pij mleko a bedziesz ..??, mowisz o sprawach ktore zaslyszales tylko w mediach nie wiem z jakiego zrodla masz takie informacje ze dziesiatki tysiecy osob zlikwidowala w Polsce SB i UB?, a na koniec pod rozwage ..a Markiem Twainem: "Lepiej siedzieć cicho i sprawiać wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości."

pozdr.

p.s.
a film jest poprawnie polityczny (zreszta innych obecnie sie nie kreci nie wolno cenzura jest dalej)

grzes1962

Grzesiu nienerwujsja. Pisalem o ofiarach, wiec nie tylko tych zabitych. Ja wolę jednak Mackiewicza: Tylko prawda jest ciekawa. A skoro tak lubisz Twaina'a to proszę zastosuj sie do jego słów.
kurnik.pl czemu nie.

ocenił(a) film na 9
saturiael

Do saturiael:

Kondolencje z okazji śmierci Prezydenta.

ocenił(a) film na 7
luiza_wrobel

Ludzie to mają krótką pamięć... zapomniało się, że Walentynowicz, Wałęsa i nie tylko, w jednym szeregu szli i z tego by wychodziło, że przez lata "Twórcy wolnej Polski" dawali robić z siebie debili przez SB, ba jeszcze pchali agentów wyżej i wyżej promując ich do najważniejszych stanowisk. Dopiero przy podziale władzy i rozrachunkach z poprzednią władzą doszło do rozłamu, bo Pan W. i M&M's nie chcieli ustawiać czerwonych pod murem i rozstrzeliwać. Ergo mamy sytuację, w której akceptujemy oficjalną wersję historii z wyrokami sądów włącznie albo nadal nie żyjemy w "Wolnej Polsce", a przy tym uznajemy, że nasi jedyni słuszni wodzowie Solidarności jak Pani W. i jej podobni to banda skończonych, dających się robić w wała idiotów.

ocenił(a) film na 7
Perykles

A tak nawiasem to trochę mi żal, że jak wymrą te dinozaury, które wychowały się w epoce jątrzenia, donosicielstwa i którym nigdy nie będzie dobrze (zawsze sobie znajdą kogoś do gnojenia) to ja będę już starym człowiekiem. Wtedy będzie mi to wisieć.

ocenił(a) film na 7
Perykles

a i jeszcze ;P Nie ma co psioczyć na tych biednych emerytów z SB przecież już ponad 20lat mamy nowy system. Większość już pewnie piach grzeje, a pozostali dają pieniądze młodszym i dobrze. Żyjemy w lepszym świecie niż nasi rodzice więc nawet jeżeli to agenci SB doprowadzili do zmiany systemu w naszym kraju ;D to całkiem nieźle im to wyszło, powinszować :P (teraz to już se lece w kulki, bo ta dyskusja i tak nie ma większego sensu)

Perykles

Dokładnie, lać na te Wasze polityczne docinki! Pewnie nawet się nie znacie osobiście, a przerzucacie się nawzajem z jednej strony barykady na drugą, jakby to wszystko rzeczywiście było tylko czarne lub białe. Ta pewność swego jest śmieszna, niepoważna i POPULISTYCZNA. Może nawet odwrotnie proporcjonalna do rzeczywistości. Poza ripostą warto powiedzieć czasem "stop" czy też po prostu ustąpić głupszemu...
Your choose.