7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186081
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

W ciekawostkach pisze ze gdzies kolo Gorlic.to dlaczego w filmie non stop padają nazyw miejscowosci,Sanok,Lutowiska,Lesko,Ustrzyki ? A to przeciez nie kolo Gorlic ? Czy poprostu zwyczajny zbieg ?

ocenił(a) film na 8
michaelmyers

Gdzie był kręcony i gdzie się dzieje akcja to dwie różne rzeczy...

użytkownik usunięty
michaelmyers

Dokładnie był kręcony między innymi w Owczarach i Hańczowej, czyli jak podano w ciekawostkach - okolice Gorlic. Ale jak wspomniał Genek lokacja planu zdjęciowego, a miejsce akcji to dwie różne rzeczy i rzadko kiedy się pokrywają...

Nie do końca podzielam ten pogląd. Trudno bowiem film, którego akcja toczy się w Paryżu czy Nowym Jorku nakręcić w Koziej Wólce.

sabaidee

To co piszesz jest niesamowicie odkrywcze w zupełnośći się z Tobą zgadzam nie mam wyjscia dzięki za tą wartosiową wypowiedź pełną spostrzeżeń FILMWEB tego potrzebuje

ocenił(a) film na 7
luk211

Bardzo inteligentna wypowiedź zważają na fakt, że film "Siedem lat w Tybecie" kręcony był w Marakeszu, ale Ty pewnie będziesz się upierał, że kręcono go w Himalajach, bo tytuł i fabuła sugerują...Dzieciaku....

użytkownik usunięty
sabaidee

Przecież to,że nie kręcisz danego filmu w miejscu gdzie toczy się akcja nie oznacza, że musisz wybrać jakąś inną lokację będącą substytutem! Istnieje jeszcze coś takiego jak studio, efekty specjalne...

Polecam ten filmik:
http://www.dailymotion.pl/video/xbj1fg_stargate-studios-reel_shortfilms
Okazuje się, że większość amerykańskich filmów i seriali jest kręcona w studio dla zmniejszenia kosztów. Ale co jeszcze ciekawsze żaden laik tego nie dostrzeże oglądając film/serial.

Tak na marginesie: błagam, Sanok i okolice Gorlic (mieszkańcy Sanoka zapewne mnie teraz zlinczują) nie kontrastują ze sobą tak jak Paryż/Nowy Jork i Kozia Wólka...

ocenił(a) film na 7

"Dom zły"
zupełnie inny film niż wszystkie, Edek nie mial latwo...
no i przedstawia same przekrety wladzy

dzieki za link, mialem swiadomosc ze wiekszosc scen jest kreconych w studio lub na planach, ale niektore z tych scen na filmiku mnie zaskoczyly^^ np CSI:NY (niedawno ogladalem w tv) i 24 (jakis czas temu)

ocenił(a) film na 10
michaelmyers

Sam dom dziabasów to chatka zbudowana w Bielance na potrzeby filmu, pozdrawiam wszystkich z gorlic i sąsiednich wiosek ;]

michaelmyers

Pare scen było też kręconych w skansenie w Sanoku. Tu widać ten kościół: http://www.podkominkiem.com/sanok.htm

ocenił(a) film na 8
Aurien

Ja tego kościoła w filmie nie widziałem,za to zabytkową cerkiew znajdująca się w owczarach.