Od dłuższego czasu nie oglądałem Polskich filmów. Widząc co wychodzi w ostatnich latach
wolałem nie tracić czasu. Dom Zły jest nadzieja, że polskie produkcje mogą byc tak dobre
jak kiedyś. Świetnie pokazuje co rządziło w latach '80tych. Kasa, kasa, kasa, vodka, układy,
vodka, kasa.
SPOILER
Dzisiaj obejrzałem ten film po raz trzeci. Jest poprostu genialny. Smarzowski ukazał film który posiada i nasza historie- czyli układy,polityka PRL itp. a też świetny horror/thriller ktory w niektorych momentach naprawde przeraża. Chyba żaden film wcześniej nie uświadomił mi jak to wyglądało w tamtych czasach...układ na układzie no i wrabianie Edka we wszystko+końcowa scena z Mrozem. No i końcówka filmu- te wszystkie tragiczne wydarzenia+ ta muzyk, która niezywkle buduje napięcie poprostu geniusz. Jak edek wybiegł na dwór a na drzewie wisiał Zdzich to miałem takie ciarki. Ogólnie i te sceny zabójstw, sceny wrabainia Środonia i donosicielstwo(scena w Aucie) budzą przerażenie. Film Legenda, który na wiele lat będzie wśród najlepszych filmów jakie widziałem
zgadzam się w 100%, (SPOILER) mnie ciary przechodziły przez całą końcówkę filmu począwszy od pierwszego zabójstwa, a muzyka rzeczywiście była kapitalna. Na pewno jeszcze wrócę do tego filmu. Odkopuje on całą naszą polską mentalność w jej najciemniejszych barwach. Rewelacja ;]
Najlepszy polski film jaki widziałem w ostatnich kilku latach.Marian Dziędziel i Arkadiusz Jakubik -mistrzostwo.