7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186110
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Z tej opowieści można było więcej "wyciągnąć". Ciekawy wątek z zaskakującym finałem. Niestety czego można spodziewać się po polskim filmie:
- dłużyzny - statyczne ujęcia, podczas których nic się nie dzieje, a czas leci,
- odrażający syf - to co polscy reżyserzy lubią najbardziej (a Smarzowski w szczególności), nieprawdziwe, przesadne pokazywanie Polskiej rzeczywistości w złym świetle,
- dźwięk - to w czym Polacy są "najlepsi" inaczej, ale to już standard w polskich produkcjach - nie można zrozumieć co mówią aktorzy, raz bełkoczą, raz wrzeszczą na przemian z mamrotaniem.

Pozytywy
- finał filmu,
- dobra gra aktorska.

Pseudoautochton

zgodze się z tobą w sprawie dźwięku. Raz za cicho a raz daje za bardzo po uszach, ale odrażający syf - jak piszesz - to nie przesada. Przecież nie był to dom przeciętnej wiejskiej rodziny z czasów komuny, ale wiejskiego meliniarstwa. Syn - postrach całej wsi, żona - wzięta z baru puszczalska i stary - alkoholik. Nawet WSK z kradzieży . Czego oczekiwać po takiej melinie? Brud, smród i ubóstwo. Rzeczywiste. Dłużyzn nie czułam ani przez moment. Mnie wciągneło. Dla młodego pokolenia telegraficzny skrót w brutalnym wydaniu układów, zalezności, powiązań tamtych realiów. Dziś zmieniła się tylko scenografia - pije się nie bimber a whisky , policjanci mają lepiej skrojone mundury, a w domach dzieki satelicie odbiera się coś wiecej niż TVP i TSK. Chciwość ta sama.

ocenił(a) film na 8
Pseudoautochton

Faktycznie,dzwięk jak zwykle spartolony.Natomiast film uważam za bardzo dobry.Niełatwy w odbiorze ale wypada go znać.Po Rewersie to drugi polski film,który mi się spodobał.Aktorzy dali radę,zwłaszcza Bartłomiej Topa pozytywnie mnie zaskoczył.Ciężki ,ponury kllimat i wrażenie,że się trafiło do któregoś z kręgów piekielnych.Takie polskie Fargo :)

ocenił(a) film na 8
keirametz

Wielki PLUS dla Polskiego kina.
Popieram wypowiedzi wcześniejszych Koleżanek i Kolegów dźwięk do bani ale przyzwyczaiłem się do tego. Od czasów Psów poprzez Kilera aż do Pit Bulla i Galerianek Dźwięk jest taki sam i już nie spodziewam się nic lepszego.

Co do filmu podobał mi się zresztą lubię te klimaty do końca nie wiadomo o co chodzi i to właśnie mnie wciągnęło (polecam Pit Bulla ) Wspaniała gra aktorska rewelacyjna obsada i mroczny klimat dopełniają cały film