Coś rzadko spotykanego - Polski film na naprawdę wysokim poziomie.Fabuła, scenariusz,
reżyseria, aktorstwo (szczególnie Jakubik i Dziędziel) to najwyższa półka.Jestem pod
wrażeniem i cały czas film spaceruje mi po głowie.
Seria Scooby Doo w ulubionych..No taa, to nie jest film dla gimnazjalistów.Zobacz go za kilkanaście lat to może zrozumiesz i docenisz.
Gimnazjum skończyłeś i wciąż jesteś fanem Scoobiego? oj to tym gorzej świadczy o poziomie Twojej inteligencji...obawiam się,że nigdy nie dorosniesz do Dom Zły ;)
Tak, wielkim fanem, rok temu oceniłem, a oglądałem już trochę dawno :) i nic ci do tego. A do gówna o tytule Dom zły raczej nie dorosne. Dobrze, że ty jesteś bardzo dorosły. ;)
I zaczynaj z dania z dużej. :D
Dobrze, że ty jesteś *wystarczająco" dorosły. ;) No i inteligentny (inaczej :E) żeby tak chwalić ten film.
A ja też kiedyś oceniłem Scooby Doo na wyspie zombie oceną 9 i się tego nie wstydzę bo to obiektywnie rzecz ujmując jedna z najlepszych animacji którą oglądałem jako dzieciak tylko, że mam na tyle wszystkie klepki sprawne żeby nie wyśmiewać jednego z najlepszych filmów w historii polskiej kinematografii.
A ja też kiedyś oceniłem Scooby Doo na wyspie zombie oceną 9 i się tego nie wstydzę bo to obiektywnie rzecz ujmując jedna z najlepszych animacji którą oglądałem jako dzieciak tylko
I to jest prawda. :)
Popieram, genialny film w każdym aspekcie. Świetny pomysł z dwoma płaszczyznami narracji.
Także popieram wypowiedź. Jedynie dźwięk. Wieczna bolączka polskich filmów. Chociaż akurat w przypadku tego filmu słbe udźwiękowienie może dodawać klimatu.
Oczywiście, ze film jest rewelacyjny. Jakubik i Dziędziel bardzo dobrzy. Ja wyróznił bym jeszcze Tope, który też daje radę.
Skoro już się rozdrabniamy to wypadało by też wspomnieć Kinge Preis, która również pokazała kunszt. Ogólnie większość obsady daje radę, widać. że Smarzowski ma wyczucie w doborze aktorów.
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. To jeden z lepszych filmów ostatnich kilku lat. Sam Wojciech Smarzowski jest świetnym, bardzo "świeżym" zjawiskiem na polskim froncie kinowym. Jednak niestety myślę, że spora część polskiej publiczności nie dojrzała jeszcze do takiego kina. Aczkolwiek jest już co raz lepiej. Myślę, że to kino przede wszystkim dla obytego w obrazach europejskich widza bo niewątpliwie jest to film dość ciężki.
Tak jest, Smarzowski jest świeżym tlenem w zatęchłej otchłani głupiutkich Polskich produkcji, szczególnie drażnią mnie usilne próby podrabiania Amerykańskich komedii romantycznych na które jest ostatnio moda.Katastrofa.
Na szczęście jest jeszcze nadzieja dla rodzimego kina dzięki takim jak on.
A "Dom Zły" raczej nie jest koniecznie dla widzów obeznanych z ciężkimi filmami europejskimi, ja do nich nie należę, a film dla mnie jest rewelacyjny.To jest film dla ludzi doceniających dobre kino z przekazem, nie koniecznie europejskie, nawet w Hollywood zdarzają się perełki.Dobre kino jest po prostu dobre, nie ważne na jakim kontynencie zostało stworzone.
Zgadzam się... naprawde fabuła i aktorstwo na bardzo wysokim poziomie. Tylko ta realizacja niczym z lat 70... tu jesteśmy 100lat za murzynami:)
Dobre pytanie. Ja się mogę tylko przyczepić do dźwięku w wydaniu dvd, bo to faktycznie podpada pod lata 70te, ale po za tym wszystko jest jak rzekłem na najwyższym poziomie.Jeżeli chodzi o klimat z lat 70 tych to był zabieg celowy...
Tragiczny dzwięk, miałem problemy ze zrozumieniem kilku dialogów... beznadziejne ujęcia- niektórzy powiedzą że to klimatyczne i jest to zabieg celowy(udaje lata 70:) ale zauważcie że w "Wesele" i praktycznie każdym Polskim filmie mamy taki sam problem. Nie czepiam sie samego filmu bo jest naprawde dobry ale właśnie takie "niuanse" mi najbardziej przeszkadzają w oglądaniu.
dodaj, ze "Twoim zdaniem" są beznadziejne ujęcia. Nie generalizuj tego :] Ja na przykład uważam, że ujęcia są genialne.
Mi te ujęcia trochę przypominały dziwaczność ujęć z http://www.filmweb.pl/film/Wrogowie+publiczni-2009-467091
zdecydowanie popieram.
rewelacyjny film i to nie dla grupy, która lubi taką tematykę.
to film naprawdę na wysokim poziomi pod każdym względem.
mam podobne zdanie...film świetnie się ogląda....
....są jednak polskie produkcje warte obejrzenia...
niewątpliwie jeden z najlepszych polskich filmów ostatnich lat.. oby więcej takich produkcji..
dźwięk jak zwykle do niczego, ale nie o tym chciałam. przez cały film miałam nieodparte wrażenie, że film jest inspirowany "Fargo" braci Coen, zresztą cały klimat jakby próbował dorównać klimatom ich filmów.
Ogólnie, jak na polskie kino nie jest źle, gra aktorska na wysokim poziomie - daje to nadzieje na przyszłość:)