7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186093
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Najnowszy film Pana Wojtka Smarzowskiego to doskonały przykład solidnego rzemiosła i naprawdę świetnego scenariusza. Jak widać w Polsce można nakręcić rewelacyjny, niebanalny film. Aktorstwo to klasa. Te ich rozmowy pod gorzałę, ten klimat czasów komuny i zaszczucia oraz wszechobecnego syfu. Powiem wam, że ten głupi śnieg nawet robi swoje :P Osobiście oczko wyżej niż Wesele, które również uwielbiam :)

Polecam, gdyż kino to pierwsza klasa.

ocenił(a) film na 8

Dzisiaj oglądałem i w pełni się zgadzam. Uwielbiam kino europejskie a polskie kino w szczególności :) Mroczny klimat w tym filmie jest naprawdę świetny. Aktorstwo pierwsza klasa :)

ocenił(a) film na 9

Jest to zdecydowanie coś więcej niż solidne rzemiosło. Film ten stawiam na najwyższą półkę obok filmografii Jarmuscha, Tarantino, Kusturicy czy braci Coen.

ocenił(a) film na 9

Dom Zły jest zajebisty w porównaniu do tych naszych kiczowatych polskich komedii romansideł itd. Czy nasza polska kinematografia nie może tworzyć więcej takich produkcji? Kto w ogóle daje pieniądze na takie szmiry jak np Ciacho czy Tylko mnie kochaj? Dom Zły jest filmem godnym polecenia i naprawdę moim zdaniem nawet Quentin Tarantino by się tego filmu nie powstydził bo po prostu jest genialny

ocenił(a) film na 8
dexter1988

"Czy nasza polska kinematografia nie może tworzyć więcej takich produkcji?" - Kolego, powód zapaści w polskim kinie jest taki, że za komuny ( co by o tym syfie nie mówić ) państwo dawało mnóstwo pieniędzy na kinematografię. Może ówczesne filmy nie mogły zbytnio sobie pozwolić na pełną wolność ( wielki brat czuwał), ale tworzono naprawdę wspaniałe produkcje. Za wczesnych lat komuny rodzili się także najlepsi polscy aktorzy, którzy niestety w dużej mierze już poumierali albo zeszli ze sceny. Teraz jest duży popyt na takie g....o, które prezentuje pan Karolak oraz inne pseudo gwiazdy. Za lat komuny kształcili się najwybitniejsi reżyserzy.

ocenił(a) film na 9
Lisowczyk

No więc mówię Wojciech Smarzowski zrobił Wesele i Dom Zły to są dobre filmy inne od tej kupy co jest teraz w kinach. Skoro teraz mogą sobie pozwolić na wolność twórczą to czemu siedzą tylko w jednym temacie? (miłość,romans,bogate piękne życie, luksus,kobiety}Czy np Śniadanie do łóżka dużo odstaje od np Miłość na wybiegu? Albo wielka Polska super produkcja Ciacho. Za ten pieniądze myślę że ja bym zrobił lepszą komedię chociaż wiem że nigdy nie będę miał takiej możliwości tak jak wielu młodych ambitnych reżyserów bez pleców.

ocenił(a) film na 8
dexter1988

Teraz jest kult tandety. Robią filmy dla debili. Pseudoreżyserzy po podstawówce biorą się za kręcenie filmów i tak to wygląda.

ocenił(a) film na 6

pomysł dobry, wykonanie czy ja wiem? trochę schizy jest z tymi milcjantami wiecznie żłopiącymi wódkę na jakiejś dziwnej wizji lokalnej i czekający na nie wiadomo co

ocenił(a) film na 8
kakilaki

Gościu...chcesz rozśmieszyć publikę swoim komentarzem? Co było w tym dziwnego? Chcieli wyjaśnić co zaszło w tamtym domu a że kiedyś były takie patologiczne realia że chlano na potęgę to już kwestia kultury. Do milicji lgnęło sporo hołoty.

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się w pełni. Poziom beznadziei w filmie wybitnie wysoki, sam film - wspaniały. Osobiscie wyjątkowo urzekl mnie Topa. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
meczys

oglądałem ten film do końca ale naprawde z wielkim przerarzeniem trzyma w napieciu do samego końca ..dosc ciekawa fabuła i zaciety zwrot akcji + dobry dobór aktorów i dobra gra aktorów ... jestem jeszcze dość młodą osoba i nie pamietach tych czasów ukazanych w filmie jeśli to były PL realia na tamte czasy... naprawde szokujace ! ... moja ocena 9/10