Nie rozumiem jak TAKIE filmy mogą być pokazywane w kinie, a tym bardziej dostawać
jakie kolwiek nagrody. Skąd takie wysokie oceny. Dałem 2/10, bo przynajmniej płyta nie
popsuła mi DVD. Moim zdaniem powinni zainwestować w lepszy dźwięk, obraz itp.
Wymieniać można bez końca.(Znacznie) lepsze filmy są na youtube. Jeśli "Dom Zły" dostał
7(!) nagród to jakim prawem youtube'owskie filmy nie zgarnęły jeszcze po Oscarze. Nie
mówie o fabule, ponieważ wykonanie nie przyciągnęło mnie do telewizora dłużej niż 10
min, więc trudno mi o niej mówić. Nie jest to moją winą, bo naprawdę chciałem zobaczyć
ten film i zgłębić fabułę, ale twórcy nie dali mi możliwości oglądniecia go robiąc kąpletną
kiszkę. Śmiechu warte. Totalne nieporozuminie!
tak, jest! wracaj gościu na YT - where the kittens fall to the pool.
Dom Zły, jest kapitalnym filmem, ten sam,szokujący, najwyższy poziom obrazowania plątaniny tragedii z dramatem co w Weselu.
i po raz kolejny wraca pytanie: forma czy treść? Niestety, świetny dźwięk czy oświetlenie nie tworzą filmu a co najwyżej teledysk. Ciemność czy chaotyczność zdjęć są zamierzone, współgrają z fabułą, szczególnie z niejednoznaczną interpretacją elementów rzeczywistości filmowej (bohaterów, zakończenia).
Jednak to nie efektowne ujęcia są sednem, ale opowieść.
Bez przesady z tym brakiem jakości. Oczywiście polskie filmy od zawsze miały kiepski dźwięk i nie ma w tym nic nowego i zaskakującego ale nie ma tragedii, co do obrazu i oświetlenia to jest całkiem dobrze. Nie wiem w ogóle jak z takiego powodu można zrezygnować z oglądania filmu chyba, że ściągnąłeś sobie z sieci wersję cam i teraz zrzędzisz.
Patrząc na Twoją ortografię nie masz nawet kompetencji, żeby ocenić walory plastyczne okładki Słownika poprawnej polszczyzny.
może ten film jest dla Ciebie za trudny i powinieneś wrocić do niego za klika lat, poza tym jednak wróc do YT...
Ta, tylko że nawet nie można powiedzieć czy był dla niego za trudny, bo ten debil nie widział z niego nawet 10 minut !
jestem zdaniem wojcika115, film w ogóle nie wciąga, oglądanie go to strata czasu jak wielce ważnego w dzisiejszych czasach, macie prawo wypowiedzenia się i ja także. Gardzę takimi ludźmi który hejtują gdy nie umieją uzasadnić swojego zdania. Proszę podać mi argumenty świadczące o jakimś w ogóle niewielkim potencjale tego filmu. Jestem zdania, iż Polacy nie potrafią zrobić dobrego filmu, może te starsze są na tyle nie zanudzające żeby jebnąć 7/10. Polacy jedynie mogą tworzyć seriale, ale to i tak nie do końca ;)
Spojrzałem na Twój profil i widzę, że Salt ma u Ciebie 10/10. W związku z tym nie widzę powodów żeby uzasadniać Ci dlaczego Dom Zły jest dobry:)
Więc co, jestem leszczem ?? Widzę, że ty jesteś świeżak na filmwebie więc proszę nie podważaj mojej opinii. Każdy ma swoją. Pozdrawiam ;)
A jak jest korelacja między "stażem" a odbiorem przekazu i zrozumieniem filmu? Jak dla mnie wątla. Pozdrawiam Twoją niepodważalną opinię :)
korelacja hmm...wielka, może widziałeś dużo filmów i po prostu masz je nieocenione. Popatrz w drugą stronę jak możesz ocenieć mnie jako odbiorcę kultury filmowej i określać mój gust po paru filmach które mi nie przypadły do gustu, a ty masz odmienne zdanie o nich. pff to jest bynajmniej dziwne :) i i Ps. jak można pozdrawiam opinię, tym akcentem pozdrawiam kumatych ;d
Niezle się uśmiałem czytając wypowiedzi wojcik115 i EIVIX. Jeżeli nie rozumiecie filmu lub nie interesuje was jego tematyka to nie oglądajcie to jest chyba proste. I potem jeszcze piszecie jakieś bezsensowne komentarze, a w nich jakieś bzdury. Przecież tego aż sie nie chce czytać, spójrzcie na to jeszcze raz i poczytajcie sobie co wypisujecie. I po co ty człowieku oceniasz taki film, wojcik115 mam wątpliwości czy ty wogóle wiesz co to znaczy dobry film. Płyta by ci DVD zepsuła haha, szkoda słów. Oscary dla filmików z youtube, tego to juz nie komentuje. Mam wrażenie, że nieporozumieniem to jest twój komentarz bo jego poziomu nie trzeba komentować. EIVIX ten film ma bardzo duży potencjał tylko ty niestety go nierozumiesz, może kiedyś...
każdy film ma jakiś tam przekaz, tylko nie każdy jest odpowiednio zrealizowany. Jeśli was jara ten film to się cieszę. Przecież nastolatek nie przekona takich jak wy. Ten film ma ciekawą fabułę jednak lipnie jest zrealizowany, jednym słowem dupy nie urywa .
"Przecież nastolatek nie przekona takich jak wy"; błagam, nie uogólniaj! Pierwszy raz oglądałam ten film, gdy miałam..hmm.. 15 lat. Byłam pod wielkim wrażeniem. Nie żyłam w owych czasach; fakt, ale dzięki takim filmom poznaję część historii, a co do każdego przekazu zawsze należy mieć dystans. Dzisiaj obejrzałam 'Dom Zły' chyba po raz piąty. Za każdym razem można usłyszeć nowe kwestie, zauważyć mimikę, lepiej zrozumieć przekaz.. Dla mnie rewelacja!
a pomyślałeś, że ktoś może chcieć obejrzeć, żeby sie przekonać czym się inni zachwycają ? wiesz, żeby ocenić trzeba obejrzeć :P
Tak, ale jak już sie ogląda to powinno sie miec jakas wiedze na temat PRL zeby zrozumiec ten film. Bo mam wrazenie ze duzo osób go nierozumie, a wiem co mówie bo do łatwych filmów on nie należy. Czytając niektóre komentarze mam wrazenie że wypisują je dzieciaki z podstawówki. Zresztą to jest film raczej dla dorosłych.
ja jestem dorosła, ale i tak mi nie przypadł do gustu i też jak część forumowiczów nie zamierzam robić następnego seansu... :/ raz wystarczy
Tak jak napislalem, nie zobaczylem filmu do konca, wiec naucz sie czlowieku czytac. Oscary dla filmikow z yt to metafora, choc w sumie niektore z nich zasluguja na szacunek (patrzac na to, ze sa to filmy amatorskie, ale robione przez osoby, ktore maja pojecie co kreca). "Mam wrażenie, że nieporozumieniem to jest twój komentarz bo jego poziomu nie trzeba komentować" - a jednak skomentowales. Dobrze, ze sie usmiales. Wesoly z Ciebie czlowiek. Jesli masz watpliwosci czy znam sie na kinie to musze Cie zapewnic, ze akurat znam sie, ale oczywiscie nie lepiej niz Ty. Nie obrazaj sie. Moze bledem jest, ze nie zobaczylem filmu, do konca. Moze byla jakas fantastyczna historia. Moze to moj blad zycia, ale przeciez haha.
też oceniłem salt wysoko i co z tego ??. Film nie nudzi jak na swój gatunek i wciąga. Oglądałem dom zły.. Może więc mi wyjaśnisz co chciał autor filmu nam przekazać ?? Że cała milicja piła ??. Mam przeświadczenie jakieś że Smarzowski ma chyba uraz albo policji/milicji albo do alkoholu a może do 1 i 2. W drogówce też wszyscy chlali. Jego najnowszy obraz też jest o alkoholizmie :). W każdym razie pijani milicjanci i prokurator na wizji lokalnej wydaje mi się być trochę przerysowanym obrazem.
Może Polskę znasz tylko z opowiadań, a może nie czytałeś nigdy nic Pilcha. Mogę tylko przypuszczać i w sumię nie bardzo mnie to interesuje. Taki Pan Smarzowski nie należy do grona reżyserów poruszających tematy łatwę i przyjemne. Jeśli wolisz wierzyć w prawdę ekranu, na którym wątła Jolie pokonuje hordy agentów-killerów nie zmazując sobie przy tym nawet makijażu, to mnie też nic do tego.
oba filmy są różnymi gatunkami i oba oceniam innymi kryteriami. PRL znam raczej z opowiadań bo gdy upadał miałem 9 lat. Coś tam pamietam tyle o ile. Polskę znam z dnia codziennego. Może jestem już głupi ale nie wiem co chciał Wojtek przekazać tym filmem . A widzę że wiele ludzi traktuje go jako film z głębokim przesłaniem wręcz metafizyką. Jak mi ktoś wyjaśni to będę bardzo wdzięczny.
Z ekranu znam cała prawdę całą dobę ;).
zgadzam się :D też nie rozumiem za co te nagrody :/ Ledwo wytrzymałam do końca, może i ciekawy pomysł, ale wykonanie do kitu...
Okropna muzyka - aż uszy bolały, straszny montaż, chaos na ekranie, prawie nic nie było słychać z rozmów tylko jak się wydzierali... znów dźwięk w polskim filmie szwankuje :( Ogólnie mi się nie podobało. Przerysowanie przerysowaniem, ale tu nie wyszło :(
Tylko Jakubik był tu ciekawy w kilku scenach...
Wszyscy aktorzy zagrali znakomicie, nie tylko Jakubik był ciekawy. Chaos to musiał być bo takie były wydarzenia w filmie, wszyscy działali chaotycznie. Co do muzyki to idealnie nadaje sie do tego filmu i tworzy super klimat.