7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186039
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Zgadzam się, z niektórymi, że jeśli o mentalność nic się nie zmieniło w porównaniu z tym filmem. Nie chcę nikogo obrazić, gdyż sam nieco z "przymusu: mieszkam teraz z żoną na wsi, a pochodzę z miasta, ale wieś jest hamulcowym Polski pod względem mentalnym. Alkoholizm większy niż w mieście, a przynajmniej bardziej widoczny. Ludzie chodzący tylko po własnym podwórku, "święta ojcowizna", bójki między sąsiednimi wsiami na zabawach. DRAMAT... Dodam, ze miałem przyjemność mieszkać i pracować na wsi czeskiej, jakże odmienna różnica, choć Czesi też mają wady i w niektórych przypadkach Polacy są lepsi. Tematu prawdziwej władzy (kiedyś partia, teraz ksiądz) nie chcę poruszać bo to temat na osobne opracowanie.

ocenił(a) film na 8
Blanco1983

Kolego, nie jestem przekonana czy zrozumiałeś tematykę filmu....To nie jest film o mentalności ludzi ze wsi czy z miasta, więc obejrzyj jeszcze raz tylko ze zrozumieniem...Pozdrawiam ciepło..;)

ocenił(a) film na 8
minikado2

Nie powinnaś się wymądrzać, tylko przeczytać z uwagą- pisałem o mentalności ludzi, a nie o samym filmie (więc przeczytaj jeszcze raz, tylko ze zrozumieniem). Koleżanko, tematykę zrozumiałem, ale nie da się ukryć, że w filmach Smarzowskiego wódka jest zawsze w tle. To, że tematyka oparta jest na szarej komunistycznej rzeczywistości, że komuna zniszczyła te postacie; że nie ma ani jednego całkowicie pozytywnego bohatera (jedynie Topa jako porucznik Mróz stara się walczyć); o beznadziei; szarości; czarnych wołgach. O tym, ze Edek był wkręcany,itp. MNIE INTERESUJE Z SOCJOLOGICZNEGO PUNKTU WIDZENIA, A NIE Z POZYCJI KINOMANA. I TO CO SIĘ DZIEJE NA NIEKTÓRYCH POLSKICH WSIACH- LUDZIE PIJĄ, A PÓŹNIEJ PRZEZ TO UMIERAJĄ. NA WSI MIESZKAM ROK I JUŻ DOWIEDZIAŁEM SIĘ O ZGONACH 2 OSÓB Z POWODU ALKOHOLU - 1 Z NICH BYŁA MOJĄ SĄSIADKĄ. W "DOMIE ZLYM", GDYBY LUDZIE NIE PILI NIE BYŁOBY TYCH ZABÓJSTW. DZIĘKUJĘ, DO WIDZENIA