Skad wiadomo,ze akcja filmu w ziomowej scenerii odgrywa sie 4 lata po wizycie Środonia w domu Dziabasa ? I dlaczego Srodoń byl tak niewygodny dla prokuratora i podobnych jemu ? Czy moze przez te 4 lata w PGR-ze odkrywł wszystkie machloje tam przeprowadzone ? Bo w filmie nie jest to chyba jednoznacznie wytłumaczone....:) Z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam.
Na pierwsze pytanie odpowiedź jest tu:
http://www.youtube.com/watch?v=_1Nc-ckhZlY&feature=related
sam reżyser mówi o odstępie czasu:)
Ponadto, w scenie kiedy porucznik udaje się sklepu(pewnie GS-u) to jakaś kobieta mówi, że zootechnik i poprzednik Środonia zaginął wtedy jak papieża wybierali(jesień 1978). Zastępstwo potrzebne było od zaraz więc rozpisali konkurs na zootechnika i Środoń się zgłosił. A czas wizji lokalnej można ustalić po tym, że w tej samej scenie ludzie zaczęli się szamotać z por. Mrozem i krzyczeli coś o stanie wojennym i kartkach, skandując "Solidarność", co świadczy że było to gdzieś w okolicach '82.
A co do drugiego pytania to Środoń był takim kozłem ofiarnym... Oskarżyli go o morderstwo Dziabasów i wrobili go w zabójstwo porucznika. Dowiedział się od Dziabasa o przekrętach w PGRze, więc też coś o tym wiedział. Może nie był niewygodny dla tej szajki ale po prostu potrzebowali kozła ofiarnego, a Środoń świetnie się nadawał.
Tyle wg mnie, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam:)