7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186093
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Nie podzielam zachwytu nad tym filmem. Owszem gra aktorska naprawdę dobra, za co należą się brawa, ale ja jestem już zmęczony środkami wykorzystywanymi w polskich filmach. Spora dawka naturalizmu, ponure czasy PRL, nieszczęście ludzkie, dramat, itp. Dla mnie Dom zły niewiele różni się od "Placu Zbawiciela" (nad którym nota bene też wszyscy się zachwycali), "Komornika" i wielu innych o których w tej chwili na szczęście już nie pamiętam, a wg mnie był tylko kolejnym polskim filmem w ulubionym nurcie polskich reżyserów, czyli trudów i nieszczęść i tragedii życia ludzkiego.
Poza tym, po raz kolejny polski film ma SKOPANY DŹWIĘK! Jest albo za cicho (dialogi) albo za głośno (dźwięki, powodujące efekty podobne do odgłosów borowanego zęba). Jest to przypadłość, na którą cierpią niemal wszystkie polskie filmy (głównie określane mianem tych ambitnych). I zaczynam wątpić już czy jest to spowodowane brakiem środków, czy raczej brakiem umiejętności dźwiękowców.... :|

ocenił(a) film na 6
velandil

Podzielam twoje zdanie. Miałam dużo nadziei co do filmu, po przeczytaniu zachęcających recenzji. Niestety po obejrzeniu poczułam lekkie rozgoryczenie. Pomijając zły dźwięk (nie słychać niektórych zdań w dialogach) obraz zapijaczonej i brudnej Polski już mnie nie chwyta. Chwali się dobra gra aktorska.
6/10

ocenił(a) film na 9
anettem

Tylko pytanie apropo dzwięku czy film był oglądany na dvd czy ściągnięty z neta;]
Tylko że w Domu złym jest obraz społeczeństwa czasów PRL a nie obecnej rzeczywistości w dodatku film jest mocno przerysowany jak poprzednie dzieło Smarzowskiego.

ocenił(a) film na 6
Kilinski

Ja oglądałam film na świeżo zakupionym DVD przez bibliotekę miejską.