7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186039
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Różne rzeczy widziałam , filmy różne oglądałam , ale cały film obejrzałam prawie go przewijając. Film jest jak dla mnie psychiczny wraz z osobą, która wogóle takie coś wymyśliła - no ktoś powie że majstersztyk - no tu się zgodzę że nie wiem ile czego i lat musiałabym przeżyć , aby na taki pomysł filmu wpaść. Zaczęłam oglądać z polecenia - dlatego wiem iż film spodoba się niektórym osobą. Ja daję 2/10 ....

ocenił(a) film na 9
moram

najpierw ortografia, potem składnia, a na końcu jak starczy czasu bierz się za oceny ;))

aayahuasca9

Czepiasz się, że napisałam osobą zamiast osobom ? Składnia ... laleczko swoje histerie proszę nie na tym forum ... Kultura - wiemy co to znaczy ? Najpierw kultura osobista , potem składnia w swojej histerii , a na końcu jak starczy czasu to bierz się za oceny innych ;)) Karma lalka - ona cię dopadnie w życiu ... A to, że piszę "lalka" zastanów się dlaczego ...

aayahuasca9

To jest FORUM filmowe - tu oceniamy filmy !!! Wypowiedz się aayahuasca9 na temat tego filmu. Swoim gustem dałaś filmowi 9 na 10 gwiazdek. Słuchamy o tym arcydziele laleczko aayahuasca9
...

moram

To my słuchamy dlaczego dałaś 2/10 ty także nie napisałaś dlaczego. Ja napisałem w innym temacie, tak czy siak dla mnie Smarzowski obecnie jest jednym z najlepszych a sam film dobry. Czemu twierdzisz, że film jest psychiczny? Swoją drogą przewijając film i oglądając w taki sposób jak ty nie wypada oceniać ale cóż...

ocenił(a) film na 9
kochamkinoo

daleka jestem od histerii - stwierdziłam fakt. A karma chyba nie działa w internecie.
A sam film? Jest bardzo dobrze zrobiony - tak turpistyczny, że aż boli. Wszystko jest konsekwentnie brzydkie, klimat jest skrzętnie budowany przez cały film. Historia także wciąga, nie wiemy do końca co i dlaczego dokładnie się stało Mamy przy okazji brutalnie ukazane realia układów w latach osiemdziesiątych i oddzielną tragedię porucznika, który nie radzi sobie ze swoją moralnością. Wszystko splata się w film, który na długo zostaje w głowie, o którym ciężko zapomnieć, po którego obejrzeniu człowiek się zastanawia, a chyba to jest bardzo ważne i świadczy o tym jak dobrze jest nakręcony dramat. Dorzuciłabym także do worka świetną grę aktorską. Według mnie jak na delikatny przestój w polskich filmach, zapełniany filmami o tematyce historycznej, Smarzowski trzyma fason! To moje zdanie, ale kłócić się nie będę, gusta to sprawa indywidualna.

aayahuasca9

To chyba powinno być do @moram :]

użytkownik usunięty
aayahuasca9

W sumie masz rację, tylko powstaje pytanie: czy jeśli reżyser chce osiągnąć efekt turpizmu, przygnębiającego i ciężkiego klimatu, który zniechęca do oglądania, to znaczy że film jest dobry bo mu się udało, czy jest zły, bo ciężko się go ogląda?
To trochę tak, jakby malarz chciał namalować brzydki obraz, a potem twierdził, że jest dobry, bo właśnie taki efekt chciał osiągnąć.

ocenił(a) film na 9
aayahuasca9

brawo! rzeczowo i kulturalnie (czego niestety nie da się powiedzieć o niektórych pieniaczach powyżej - chociażby założyciel tematu). a film świetny, jak dla mnie przede wszystkim genialna atmosfera. wszystkie postacie równo pogięte przez życie, nic nie jest czarno - białe.

ocenił(a) film na 8
moram

Dałaś 10 gwiazdek "Wędrówkom z Dinozaurami 3D" , większość Twoich ocenianych filmów to animacje albo filmy przeznaczone dla dzieci, więc Twoja opinia co do filmów dla widzów dorosłych jest mało obiektywna, tym bardziej wartościowa. Tak jak napisała aayahuasca9, intryga, która wyjaśnia się pod sam koniec i czysty turpizm czynią (wg. mnie) ten filmym najlepszym filmem 2009r.

radiogluw

Ja nie będę komentować dalej tego wątku ... kwestia gustu a o gustach się nie mówi . Ja wyraziłam swoją opinię a tak w ogóle radiogluw , jeżeli jak twierdzisz :

"Dałaś 10 gwiazdek "Wędrówkom z Dinozaurami 3D" - tutaj nastąpiła pomyłka, bo nawet nie widziałam - a cofnąć kliknięcia się nie da...

" większość Twoich ocenianych filmów to animacje albo filmy przeznaczone dla dzieci, więc Twoja opinia co do filmów dla widzów dorosłych jest mało obiektywna, tym bardziej wartościowa " - Tyle filmów co oglądałam nie jestem w stanie wszystkich ocenić naraz na filmweb. Bajki łatwiej można od razu wystawić komentarz ... nad filmem trzeba pewne rzeczy rozłożyć na czynniki pierwsze , aby ocenić go prawidłowo. Tu grają prawdziwe osoby ... mam na pewne rzeczy inny spojrzenie.

Jedno jest pewne ... ja nikogo nie krytykuję jak np. ktoś napisze, że jeden z moich ulubionych filmów Zielona Mila to dno totalne .... dla mnie rewelacja ... widzę natomiast, że fani Dom Zły - specyficzna grupa i nie umie zaakceptować , ze komuś może się film nie podobać.

Po to jest filmweb, aby wyrazić swoje zdanie. Tutaj natomiast zrobiła się afera, ze czyjś gust nie jest prawidłowy mierząc gust swój. Nie wiem z jaką grupą wiekową mam zaszczyt , ale odnoszą wrażenie ze mniej niż 20 lat ... Łatwo wywnioskować nawet po kulturze osobistej.

Każdy film ocenia wobec swojego charakteru , swoich przeżyć i pod siebie...

Temat czy film mi się podobał czy nie - ogłaszam za zakończony. Załóżcie swoje tematy i piszcie jaki ten film jest rewelacyjny ...

ocenił(a) film na 9
moram

mówisz, że oceniasz film pod wieloma względami, czego nie rozumiem. Historia może być dla niektórych widzów za ciężka w rzeczy samej, jednak film ma mnóstwo innych zalet o których wspomniałam a które sprawiają, że zasługuje na znacznie więcej oczek niż 2.Dodatkowo dyskutuję z Tobą o tym filmie jak najbardziej grzecznie i argumentuję swoje sprzeciwy, więc nie rozumiem skąd to wzburzenie nad moja czy innych użytkowników kulturą osobistą. Nie jestesmy specyficzną grupą, tylko się z Tobą nie zgadzamy co do oceny, co więcej uzasadniamy to- a Ty nadal nie uargumentowałeś/uagumentowałaś swojej oceny, więc fakt- dyskusja nie ma sensu.

ocenił(a) film na 8
moram

Jeśli wystawiasz nieuzasadnioną opinię, nie dziw się, że znajdą się ludzie, którzy ją skrytykują albo uznają za bezsensowną. Twoje konto jest Twoją wizytówką, nie rozumiem więc skąd rozczarowanie komentarzem dotyczącym właśnie go.
Wydaje mi się, że to jednak ty zachowujesz się w tym momencie jak pokrzywdzone dziecko, na którego naskoczyła grupka racjonalnie argumentujących swoje zdanie ludzi. Nie chodzi o brak akceptacji Twojego zdania, tylko stwierdzenie, że jest ono niepoprawne. Grzecznie zwrócono Ci uwagę o brak argumentów, na co odpowiadasz "laleczkami", z góry wywyższając się nad aayahuasca9.

ocenił(a) film na 8
moram

btw: Nie jestem fanem tego filmu, co prawda zrobił na mnie wrażenie, ale nie o to chodzi. Twoja krytyka opiera się głównie na stwierdzeniach gatunku "Co trzeba mieć w głowie, żeby nakręcić taki film". Biorąc pod uwagę to oraz fakt, jakie filmy oceniasz można dojść do wniosku, że nie był to film dla Ciebie, w związku z tym, jeśli brak Ci zdolności do konkretnej krytyki, może lepiej powstrzymaj się następnym razem.

ocenił(a) film na 10
moram

1. Nie wiem po co osoba ubóstwiająca "Czarodziejkę z księżyca" w ogóle zabiera się za brudne kino Smarzowskiego. Nie rozumiem tego.
2. Jesteś za młoda lub po prostu niedojrzała by pewne rzeczy zrozumieć - to nie obelga, tylko naturalny porządek rzeczy.
3. "ale cały film obejrzałam prawie go przewijając" - filmy Smarzowskiego to materiał na 2-3 obejrzenie, bo tylko tak można wychwycić istotne szczególiki, "smaczki" itp. Jeden seans w kinie to stanowczo za mało, w domu na spokojnie z możliwością pauzy i przewinięcia - tak można te filmy zrozumieć w pełni. Jeśli obejrzałaś go przewijając, to się W OGÓLE nie wypowiadaj - to nie ma sensu.

Pomyslowy_Dobromir

1. " ubóstwiająca "Czarodziejkę z księżyca" - po pierwsze ... myślisz, że anime to jest dla dzieci ? Oglądałeś to anime? 1 sezon może jest dla młodzieży ale nie reszta, Anime opowiada o ciężkiej miłości mężczyzny do mężczyzny, kobiety do kobiety , kobiety która w ciele ziemskim jest facetem i zakochuje się w Bunny a jako czarodziejka jest kobietą ... Każdy sezon jest inny i porusza ważne kwestie - jak ktoś zagłębił się w to anime- nie oceni tak powierzchownie.
2. "Jesteś za młoda lub po prostu niedojrzała by pewne rzeczy zrozumieć " - ja ten film spróbowałam obejrzeć drugi raz - i drugi raz stwierdzam film jest PSYCHICZNY ! Tylko tak mogę go opisać. Dałam taką opinię aby osoby które mają różne gusta wzięły pod uwagę, że nie każdemu taki film się SPODOBA !!!

Film, który poleciła mi osoba najpierw poleciła mi film Różyczka. Ten z kolei podobał mi się bardzo. Coś wnosił . Druga pozycja Dom Zły - zdania nie zmieniam. Nie wiem co ten film ma sobie, że jesteście nim tak zachwyceni.

radiogluw : napisał : intryga, która wyjaśnia się pod sam koniec i czysty turpizm czynią (wg. mnie) ten filmym najlepszym filmem - o.k , ja nawet nie biorę za za opisywanie co mi się w nim nie podoba ,bo widzę po tych wszystkich komentarzach, ze nie ma sensu. Co bym nie napisała to i tak zostanę na straconej pozycji.

CHCECIE TEMAT CIĄGNĄĆ DALEJ PROSZĘ BARDZO DLA MNIE EWIDENTNIE ZAKOŃCZONY. SWOJE ZDANIE WYRAZIŁAM.

moram

Samo anime faktycznie nie zawsze jest dla dzieci, ale akurat Sailor Moon (czarodziejka) JEST z założenia i wg twórców serialem dla nastoletnich japońskich dziewczyn! A że u nas jarają się nim raczej zgoła nienastoletni chłopcy, to jest zupełnie inny temat. Ale nie jest to ani arcydzieło, ani jakoś szczególnie głęboka fabuła. Co nie znaczy, że zła, ja też lubiłem czarodziejkę, ale mocno ją nadinterpretowujesz...
Mam wrażenie, że masz jeszcze dosyć niewiele lat i do pewnych filmów jeszcze nie dorosłaś, bo we wszystkich komentarzach przedstawiasz myślenie typowe dla ludzi w wieku powiedzmy 16-22 lat.

ocenił(a) film na 8
Pomyslowy_Dobromir

To znaczy, że skoro ja oceniam np. animacje Disneya na 9 i 10, to nie powinnam zabierać się za Smarzowskiego? Zabrałam się, ,,Dom zły'' zrobił na mnie wrażenie. Dałam mu taką ,,roboczą'' 8 - myślę, że obejrzę go jeszcze kiedyś. Nie rozumiem, czemu myślisz, że ktoś kto lubi jeden gatunek filmu, nie zrozumie drugiego, tym bardziej, że to filmy można dzielić na gorsze i lepsze, ale nie gatunki.

ocenił(a) film na 7
moram

Wyobraź sobie, że ktoś na forum jednego z Twoich anime wyrazi identyczne zdanie (czyli żadnej argumentacji, jedynie emocje i nic konkretnego), a następnie zacznie naskakiwać na innych w sposób daleki od kulturalnego - i jak, miło? Zarzucasz innym brak kultury - poczytaj swoje komentarze. Nie jesteśmy w przedszkolu, gdzie z powodu ziarnka piasku można w kolegę rzucić łopatką i z fochem wyjść z piaskownicy. Zachowujesz się jak dziecko, to się nie dziw, że o niedojrzałość jesteś podejrzewana ;)

BTW Smarzowski bazuje na tym, co nas otacza, on nie wymyśla, nie bierze historii z sufitu. Nie jestem zachwycona jego filmami, ale doceniam, że ktoś chce o takich sprawach mówić, obedrzeć je z propagandy czy poprawności politycznej...

Ps. Ocenę można cofnąć, wystarczy ponownie kliknąć w: "Widziałem, moja ocena to", a film, który obejrzałaś wcześniej to zapewne "Róża" a nie "Różyczka", bo ten drugi to Kidawy-Błońskiego jest a nie Smarzowskiego.

ocenił(a) film na 8
moram

Bo to taki film, który powinno się obejrzeć w kinie. W kinie był super, na kompie bym przewijał.

moram

nie rozumiem po co zakładać temat jeśli nie ma się nic konkretnego do powiedzenia..przeczytałam cały wątek, z Twojej strony ani jednego argumentu przemawiającego za Twoją oceną..podsumowując bardzo krótko: żenada

ocenił(a) film na 9
moram

Film psychiczny , ciekawy ,chyba nowy gatunek ! Możesz podać inne tytuły z tej kategorii? Chętnie obejrzę .

ruda_42

Chcecie dobry film ,który coś wnosi : Układ zamknięty . Nad tym filmem mogę się rozwodzić, a nie nad takim czymś jak " DOM ZŁY " .... Nie napiszę nic o tym filmie, bo jak dla mnie, jest szkoda czasu doszukiwać się czegoś sensownego .... Film Układ zamknięty pokazuje w normalny sposób nasze realia, bez żadnych psychicznych stanów !

moram

Co to są "psychiczne stany' ? Układ Zamknięty pokazuje nasze realia a Dom Zły pokazuje ówczesne realia, myślę, że niewiele przesadzone, o ile w ogóle. Znakomity film i świetne aktorstwo. Ale to jest Smarzowski, on nie jest dla każdego, genialny turpista polskiego kina.

ocenił(a) film na 2
moram

Ja tutaj zgadzam się z oceną koleżanki :-) Myślę, że ten film był po prostu nudny, początek w sumie mnie zaciekawił ale później to takie "flaki z olejem". Tylko się nie wkurzajcie :-) wiem, że film ma wysoką ocenę i był doceniany ale mnie nie zachwycił.

moram

Chyba nie widziałaś "Srbskiego filmu", skoro twierdzisz, że ten jest "psychiczny", cokolwiek w Twoim mniemaniu znaczy to określenie odnośnie oceny filmu.

ocenił(a) film na 7
moram

Pomysł jest jak najbardziej ludzki, bo wiele elementów z tego filmu to samo życie. Możliwe, że nie przekroczyłaś granicy wiekowej dla której ten film był skierowany skoro ludzkie zło jest dla Ciebie tak ciężkostrawne. Niestety życie to nie bajka tj anime:)

użytkownik usunięty
AzoriuSS

Czy historia zbrodni ukazanej w tym filmie wydarzyła się naprawdę? wie ktoś?

ocenił(a) film na 6
moram

Chętnie zobaczę. Takie opinie pokazują, że film jest dobry :D