mam 23 lata i po obejrzeniu tego filmu doszłam do wniosku, że nic nie wiem o okresie, w którym przyszło żyć moim rodzicom. Film daje do myślenia, zmusza do zastanowienia się, czy jest śmierć i co ona oznacza, a przede wszystkim czy jest ona dla zabójcy. Można się spierać, czy jest to film najwyższych lotów, dla mnie jest. Reżyser i aktorzy stworzyli niesamowity klimat. Nie mogłam zasnąć w nocy po jego obejrzeniu. Gratuluje!
Jestem w takim wieku jak Ty i mam podobne odczucia... Swoją drogą oglądałem ten film nie znając reżysera. Po zakończeniu stwierdziłem że wywołał u mnie takie wrażenia jak film "Wesele". Dziś spojrzałem na filmografię - ten sam reżyser:) pozdrawiam
Po tym filmie też nic się nie dowiesz o tamtych czasach bo jest przerysowany i przesadzony.
myślę jednak, że spojrze inaczej na to co było ponad 20 lat temu w Polsce. Milicja, wzajemne donosy, nieuczciwość i pogarda dla drugiego człowieka. a przede wszystkim to, że nikt nie chce prawdy... Taki zakłamany świat. Wiem, że może i przerysowany, ale taka historia mogła mieć miejsce.
Polecam, warto obejrzeć.
jak juz to 30 lat temu nie 20..to nie byly lata 90' a co do tamtych czasow...uwazasz ze teraz jest lepiej?jest jeszcze gorzej dla mnie to zadne zaskoczenie,ze tak sie dzialo teraz jest to samo i bedzie coraz gorzej....wiadomo co sie na swiecie dzieje a w polska jest jednym z najbardziej mafijnych i zaklamanych panstw..
kazdy tylko patrzy jak oskubac drugiego 30 lat temu tez tak bylo teraz jest i bedzie sie ciagnelo...
niby film wiadomo...ale zgadzam się z tobą :) dwudziestolatkom daje do myślenia i prowokuje do szukania historii innej niż ta z podręczników szkolnych.
Proponuje poczytac pare ksiazek np wydawnictwa IPNowskie o tamtym okresie, wtedy dowiesz sie wiecej bo film to tylko film. A co do metod dzialan to nie wiele sie zmienilo, Polska w UE oficjalnie jest najabrdziej skorumpowanym krajem w europie, (wylaczajac Rumunie I bulgarie )tylko forma sie zmienila, nie woda a anarkotyki, nie Fiat125 a Maybach, i kasa leci grubsza...
Nawiązując do Twoje wypowiedzi, stwierdzę, że Polska to najbogatszy kraj na świecie, jeżeli wyłączymy z listy pozostałe 238 państw.
Co oznacza sformułowanie „oficjalnie”, a dane nieoficjalne mówią co innego?
Miałeś do czynienia z korupcją, że tak kategorycznie się o niej wypowiadasz?
Proszę Cię bardzo o wypowiedź dotyczącą filmu, jeśli to nie sprawi problemu. Z góry dziękuję.
Oficjalne to takie z ktorymi mam do czynienia za biurkiem w pracy,,a gdzie to juz nie pytaj bo za wysokie progi na...;)
Nic się nie zmieniło - przykład ? Generał Papała - czyż on nie był takim porucznikiem Mrozem ? Do tego eliminacja świadków i zacieranie śladów, czy Dom Zły stał się po 1989 lepszym ? Jedynie bardziej kolorowym ale pod nowym lakierem dalej toczy go zgnilizna moralna.