7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186081
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

tytul filmu odarty z alegorii i gotowy do schrupania ,,czlowiek zly, (czlowiek w szerszym rozumieniu calej rasy ludzkiej) a takze podtytul ,,gdy temida nie patrzy,,...

sceptyku

Ale teksty yyyyyyyyyyyy odzwierciedlenie dzieciństwa czy to sięga w znacznie głębsze miejsce ?

ocenił(a) film na 9
php_addicted

nie ma to jak gotowy semantycznie, merytorycznie kompan w dialogu o mentalnosci 6 latka...<yes>

ocenił(a) film na 8
sceptyku

Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź, ale nawet przy najlepszej dobrej woli nie wiem, o jaki brak alegorii Ci chodzi - a to dlatego, że nic z tego tytułu nie wchodzi w zakres jakiejkolwiek znanej mi definicji alegorii... Jak dla mnie, tytuł był właśnie świetny: przez prostą inwersję - przeniesienie członu określanego przed określający - przykuwa uwagę, zatrzymuje wyobraźnie ("zatrzymuje" w sensie "zmusza do zatrzymania i skupienia"). A wystarczyło zostawić "Zły dom" i byłoby nieznośnie banalnie.

ocenił(a) film na 9
Ras_Democritus

nie chodzi mi o to ze tytul jest zly, wrecz przeciwnie, postanowile jedynie wykonac zabieg dzieki ktoremu rzesza zamroczonych mentalnie krytykow wypowiadajacych sie tu i owdzie na temat tego filmu mogla pojac o czym jest ten film i jak zlozona metafora jest tytul filmu...