7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186081
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

gó.wno

ocenił(a) film na 1

Dawno większego chłamu nie widziałem,. Dobrnąłem do połowy i wyłączyłem. Potem spróbowałem jeszcze raz po piwie. Myślałem, że jakoś dotrwam, ale gdzie tam. Takiej szmiry dawno nie widziałem. 1/10

davidbaluch

powinieneś iść na Ciacho - to film dla Ciebie

ocenił(a) film na 2
mike123

Film jest dość "ciężki" i przeznaczony raczej do starszej publiczności.

ocenił(a) film na 1
royback

No ja mam już 32 lata, to w takim razie film dla 50-latków?

ocenił(a) film na 2
davidbaluch

Moze nie 50 latkow ale tych ktorzy przezywali te wydarzenia, ty byles jeszcze nastolatkiem jak konczyla sie komuna. Mi ten film tez nie przypadl do gustu.

davidbaluch

Hmmm... Wygląda na to, że 32 to masz tylko w papierach. Ech... porównaj ten film z innymi, którym dajesz 1/10. Chyba, że używasz dwóch ocen: 1/10 i 10/10, a wtedy coś z Tobą nie tak. Tak sobie wyobrażam, że nawet gdyby mi się ten film nie podobał to dałbym mu 4-6/10. Ile trzeba mieć? Albo być lepiej zorientowanym i mieć znacznie lepszą wyobraźnię, albo mieć dobrze po 40, tak myślę. Sam sobie oblicz ile miałeś lat w 1982... To jest film trudny, a może nawet bardzo trudny. To jest wybitnie polski film dla Polaków (może i np. Rosjan), co wcale mu niczego nie ujmuje, a co również nie oznacza, że zagranica nie może w nim widzieć czegoś innego niż my. Trzeba go po prostu CZUĆ. Tak, to ohydztwo jakim była komuna trzeba mieć, niestety, we krwi.
Trzeba umieć doceniać to co mi się nie podoba, ale co wielu innych myślących ludzi uważa za wartościowe. Na Tobie świat się nie kończy...

amyncus

film dla osób którzy nie wiedzą jak wyglądało życie w tamtych czasach, ja
niestety wiem, wiec film mnie nie zaciekawił .

adi51

powiem wam tak od serca że życie było znacznie łatwiejsze więc nie ma co narzekać

absolwent33

Niż w filmie? Zapewne w wielu innych społecznościach niż w filmie, to tak. Łatwiejsze dla tych co się nie stykali z pewnymi problemami. Nie wiem ile Ty masz lat, ale dużo by pisać. Była to w dużej mierze "kwestia smaku". To OHYDZTWO w jakim się żyło ma, niestety, przełożenie i na dziś. Mało kto to widzi, mało kto się do tego przyznaje. I film potworność tamtego okresu świetnie pokazuje (oczywiście hiperbola). Jest na co narzekać...

ocenił(a) film na 2
amyncus

Ja to sie ciesze ze w tych czasach nie zylem, urodzilem sie pod koniec PRLu ale nic z tego nie pamietam, tylko z opowiesci, teraz nie jest zle (chociaz do idealu wiele brakuje).

ocenił(a) film na 10
davidbaluch

powiem tak zwykle nie przeklinam ale mowiac ze ten film to gowno..powiem ci ze twoj ojciec to gowno...gownianie cie wychowal

ocenił(a) film na 9
davidbaluch

Chłam to masz w głowie,a szmira to Ci z tyłka wystaje,zacznij oglądać filmy na poziomie małpy, oczywiście nie obrażając małp.

davidbaluch

Ja dałem siedem, trochę przerysowany ten film. Lekkim przegięciem było ukazanie alkoholizmu wśród funkcjonariuszy policji, aż tak to się w milicji nie chlało, bez przesady. Wszyscy dookoła chodzili narąbani jak szpadle, no i ta historia z esperalem, kuźwa rambo czy jak. Wyciął mu ten esperal, a Mróz nawet nie jęknął, przesada lekka. Pomysł na film i sama konstrukcja dość interesująca, troszkę może zagmatwana i w niektórych momentach niejasna, ale wciąga widza do końca filmu. Najlepszy w całym filmie jest klimat i nie chodzi tu tylko o pogodę :).Ja pierdu ten film , to było 200 kilo przygnębiających emocji na klatę. Jak ktoś nie żył w PRL, to sobie może pomyśleć, że to jakiś horror był. W domu chleją na umór, kradną, podpalają, gwałcą i na koniec wyżynają się. Gdy wezwiesz milicję na pomoc, to może przyjechać pijana w sztok i cię jeszcze raz zgwałcić, pobić, a może i zastrzelić. Pomijając już to, że wszyscy pozostali wokół kradną, oszukują, malwersują i korumpują, to mamy ładny obrazek PRL wysmażony. Ciekawe jak się czują byli milicjanci po obejrzeniu tego "dzieła" ?