7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186081
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Od razu powiem, że filmu nie widziałem - jestem świeżo po recenzji w "Kinomaniaku". I po zapowiedziach... Wygląda mi to na cienkie powielanie pomysłu z "Gruz 200". Chyba, że historia jest prawdziwa... "Klimat Tarantino"? Warto wydać pieniądze na bilet?

pastefqa

Na takiej zasadzie to 'Gruz 200' jest podróbą i nędznym powielaniem pomysłu z powieści 'Azyl' Faulknera. Klimat Tarantino to średnio udany chwyt marketingowy. Pieniądze na bilet wydać warto, bo to dobry film.

pastefqa

Filmu również nie widziałem, ale z recenzji i zapowiedzi od razu nasuwa mi się na myśl "Gruz 200". Tak jak w Gruz 200 widzimy ostatnie lata komunizmu - upadający system zarówno polityczny jak i społeczny, zepsucie moralne, beznadzieję i brak perspektyw.

eradicatio

Gruz 200 to marna, źle zrobiona popłuczyna, a Dom zły jest do niej podobny tylko dzięki hektolitrom gorzały, które płyną na ekranie. Tak jak i te porównania do Fargo czy Tarantino... O co k... chodzi?!? Dom zły w żaden sposób nie przypomina fargo, ani fabularnie, ani klimatem, a jeśli już szukać jakichś podobieństw, to tak jak autor recenzji wspomniał - śnieg i policjantka, pardon, MILICJANTKA w ciąży. Reasumując: warto iść do kina, jeśli komuś zależy na filmie, który potrafi do samego końca trzymać w napięciu, w którym już po kilkunastu minutach dociera do nas, że wydarzyć się ma jakaś niewyobrażalna tragedia. A my siedzimy i patrzymy, i czekamy. A reżyserowi wcale się nie spieszy. Jeden z lepszych polskich filmów ostatnich lat, moim skromnym zdaniem nieco lepszy od Rewersu.

ocenił(a) film na 10
pastefqa

GRUZ 200 byl prostrzy w wyrazie...tu film jest wielowatkowy,bardziej skomplikowany, ot cala roznica iwiadomo czyj film lepszy;), zreszta nie tylko ruskie maja monopol na tamte czasy,heh?. :)