7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186081
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na nieco odmienny obraz stosowania hasła "solidarność" od tego promowanego od lat. Tutaj w końcu reżyser pokazał, że hasło zazwyczaj wcale nie wiązało się z wyższymi wartościami, a tylko służyło do pobudzenia, zjednania grupy przeciw władzy - w zupełnie dowolnych celach, jak choćby kradzież papierosów.
Druga sprawa, której nie widziałem w dyskusjach na forum, to fakt, że Dziabas zapewne przez wiele lat uzbierał na pół poloneza, a klecha przy odpicowanym kościele miał takie trzy.

I tak sobie myślę, że to niekoniecznie obraz dawnej Polski, bo niewiele się zmieniło. W końcu zapewne większość widzów najbardziej pasuje do dzieciaka, który rodzi się pośród tego bałaganu i nie zdoła żyć inaczej. Tyle że teraz w telewizji jest kolorowo i zamiast audycji na temat parasola, mamy inne - równie ciekawe i kształcące.

Film podobał mi się bardzo i cieszę się że polscy reżyserzy potrafią jeszcze zrobić dobry film bez względu na poziom lub potrzeby statystycznego widza w kinie. Dodam tylko, że jeszcze podczas napisów końcowych, nie zdołałem ułożyć całej układanki jaką uraczył mnie Smarzowski, jednak po przemyśleniach wszystko układa się w pasującą i jednoznaczną całość, bez pomyłek, czy brakach w przedstawionej fabule. A to co najlepiej świadczy o tym filmie to znacznie dłuższe dyskusje widzów po seansie.

ocenił(a) film na 10
hesuss

Też to zauważyłem - wykrzykiwanie "solidarność" tak jakby usprawiedliwiało
chuligańskie wybryki. Trochę zdziwiła mnie akcja z wybiciem szyby w
radiowozie - sądziłem że w tamtych czasach milicja wzbudzała respekt wśród
społeczeństwa (nie mylić z szacunkiem).

Co do polonezów u proboszcza - na początku filmu Dziabas wspomina że klecha
ma znajomości w polmozbycie - i to by wystarczyło - kiedyś na samochody
były zapisy i czekało się latami a po znajomości nie trzeba było czekać -
więc ksiądz kręcił na tym interes :)

Film genialny. Czekam na DVD :)