7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186039
7,7 62 krytyków
Dom zły
powrót do forum filmu Dom zły

Zaniżę mu notę, bo jest nudny i prawie usnęłam na nim. Zero fabuły i mierna gra aktorska, ponury klimat . Nie wiem czemu ten film jest taki głośny, widziałam o wiele lepsze polskie filmy, a niedocenione - `Drzazgi`, `Enen` czy `Pogoda na jutro`. Preis tez mnie nie zachwyca, nie rozumiem czemu jest uznawana za jedna z najlepszych polskich aktorek i określana jako ambitna. Dla mnie zawsze gra tak samo - jak pospolita baba z mięsnego.

ocenił(a) film na 10
golkas0

nudny???? buahahaha Ten film zaczyna się trzęsieniem ziemi (nagły zgon i pokraczna reanimacja), a później napięcie stopniowo rośnie.

golkas0

Ty lepiej nie wal opinii na Filmwebie, bo się ośmieszasz, a jeśli już film ci się nie podoba, to pisz ostrożnie, żeby nie wyjść na idiotę - taka moja szczera rada. Nic więcej ci już nie pomogę. bye.

elushka

"... pisz ostrożnie, żeby nie wyjść na idiotę..." Już za późno 'elushka' ;)

ocenił(a) film na 9
golkas0

zero fabuły? mierna gra aktorska? ponury klimat? z tym trzecim się zgodzę w końcu to dramat, ale z resztą to przesadzasz, jak się nie podoba to po co się wypowiadaj i zaoszczędzisz sobie kompromitacji. Wiem że nie wszystkim może się podobać ale tak krytyka to przesada.

ocenił(a) film na 5
fun_iek

"jak się nie podoba to po co się wypowiadaj i zaoszczędzisz sobie kompromitacji"

Czyli kto nie idzie z nami, ten wróg! Spoko podejście.. :)

ocenił(a) film na 9
Gengulo

porostu argumenty "Zero fabuły i mierna gra aktorska, ponury klimat" nie wnoszą nic do dyskusji na temat filmu, może coś konkretnej to można by podyskutować. Tak można by pisać pod każdym filmem który nam się nie podoba a chyba nie o to chodzi. Jeżeli ma się tylko tyle do powiedzenia to wystarczy dać ocenę, dać sobie spokój i zapomnieć o filmie.

ocenił(a) film na 5
fun_iek

Mnie z kolei irytuje podejście typu: film ma niezłą ocenę, ja jestem zachwycony, więc jeśli komuś się nie podobał to lepiej nich się nie odzywa. Wbrew pozorom autor wątku napisał konkretniej, niż wszyscy, którzy mu odpowiedzieli :)

ocenił(a) film na 3
Gengulo

Cieżkie kino nie jest mi obce, ale na tym filmie prawie przysnelam. Uwazam, ze jest przereklamowany. Co tu wiecej dodac - albo cos ci sie podoba, albo nie i kazdy ma prawo wymiany mysli. Widziałam kila lepiej zrobionych i nie nudnych filmow o czasach komuny. Nie kazdy film uznany przez krytyke musi się podobac kazdemu.

ocenił(a) film na 3
fun_iek

Kazda krytyka jest dopuszczalna. Nie wyrazam sie przeciez obrażliwie tylko kulturalnie wyrazam swoje negatywne zdanie o filmie. Jest ponury, aja takich nie lubie i pisze o tym, korzystajac z wolnosci słowa. Nic mnie nie zachwyciło a lubię polskie dramaty. O wiele lepszy był `Kret` z Szycem czy `Enen`. Zjechałam film, ktory wielu sie podoba i niektorym ciezko to przełknąc.

ocenił(a) film na 9
golkas0

No ale z tym że nie ma fabuły to chyba przesada? Gra aktorska kwestia gustu jak dla mnie dobra, lubię aktorów Smarzowskiego (chociaż nie wszystkich) a klimat (tu zacytuje kogoś z forum "Dziwny i ciężki w odbiorze film, przytłaczający klimat, cała ta sceneria domu Dziabasów, morderstwo syna i żony przez Zdzisława, działanie policji to wszystko składa się na ogólnie straszny i makabryczny obraz") jak klimat taki miął być w końcu to dramat. Nie zgodzę się z tobą że "Kret" był lepszym filmem, miał to być thriller a jakoś czekałem na jakieś nienapięcie-rozwiniecie i się nie doczekałem, ale mim o tego oceniłem na 5 bo aż taki tragiczny nie był, widziałem gorsze. Od ciebie 3 dla "domu złego" uważam że to bardzo kiepska ocena a film z pewnością aż tak kiepski nie był. Na zakończenie dodam że szanuje twoje zdanie mam nadzieję ze nikt nie poczuł się urażony.

ocenił(a) film na 5
golkas0

Muszę przyznać, że mi się film równiez nie podobał, wczoraj obejrzałam go raz jeszcze na tvp1, myślałam, że może cos przeoczyłam ostatnio, że może czegoś nie zrozumiałam, nie doceniłam.....No jednak NIE. Oczywiście nie mam zamiaru wypowiadać się na temat "marnej gry aktorskiej", bo takiej tu nie doświadczyłam, aktorzy zagrali świetne, oddali klimat wiejskiego zadupia i prostactwa, tu czapki z głów. Jednak wszystko inne już mnie nie wciągnęło...Historia, ot taka sobie, nic niesamowitego, jest facetek, którego nikt nie zna, ma pieniądze, więc można go zabić....widziałam to, widziałam to już wiele razy. Raziła mnie strasznie ta wszem obecna wóda, zabieg rozumiem, pokazć upodlenie, ale jakoś było tego tak dużo, że niczego to nie podkreślało, było po prostu normalne. ŚWIETNIE prowadzona kamera, to trzeba przyznać. Ale pomimu wielu plusów, w ostatecznej rozgrywce film u mnie przegrywa, poniżej moich oczekiwań i juz na pewno do niego nie wrócę.

sanydej

Lepszy od Wesela, jednak za dźwięk w tym filmie obniżam ocenę. Po prostu nie dało się tego oglądać :/ raz cicho innym razem ryk nie z tej ziemi.

ocenił(a) film na 7
xallax

@xallax: +1