PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391763}

Domowe piekło

100 Feet
2008
5,3 6,9 tys. ocen
5,3 10 1 6857
4,0 2 krytyków
Domowe piekło
powrót do forum filmu Domowe piekło

Sięgnąłem po ten film ze względu na występującą w nim Famke Janssen. Lubię tą aktorkę i chciałem zobaczyć jak wypadła w prawdziwie pierwszoplanowej roli, bo jak dotąd zawsze widziałem ją na drugim planie. Czy to w jednym odcinku mojego ulubionego "Star Treka", czy w takich filmach jak "Siła strachu", "Uprowadzona", czy trylogii "X-men". Obraz Erica Redy opiera się natomiast całkowicie na jej występie, bo w wielu scenach tylko ją widzimy na ekranie. Gra ona tutaj Marnie Watson kobietę, która została skazana za zabicie swojego sadystycznego męża i po 7 latach wychodzi z więzienia, by dokończyć wyrok w areszcie domowym. Policjanci zakładają jej na nogę specjalną bransoletkę, która zacznie piszczeć, gdy Marnie oddali się od centralnej części domu, na więcej niż tytułowe 100 stóp - czyli 30 metrów. Spokojny i cichy dom okaże się jednak dla niej o wiele gorszy od więziennej celi, bo wkrótce zacznie ją prześladować duch zabitego męża, który będzie chciał się zemścić za swoją śmierć...

Niestety przez cały seans czuć, że nie jest to film pierwszej jakości. Pewnie gdyby nie Janssen to w ogóle nie dałoby się go oglądać, bo mniej doświadczona aktorka nie udźwignęłaby wolniejszych, poważny scen, a tak przynajmniej jest on znośny. Choć trzeba przyznać, że sam pomysł na "Domowe piekło" był ciekawy i kilka scen twórcom się udało, bo powodują one mimowolne podskoki na fotelu. Nieźle wyszły również sceny ataków ducha, bo choć nie grzeszą one oryginalnością, to zostały one pokazane w trochę inny sposób, przez co nie są typowe i dobrze się je ogląda. Oczywiście trzeba pamiętać, że jak to ostatnio często bywa, więcej tu dramatu niż prawdziwego horroru i bać się za bardzo nie ma czego. Zawodzi niestety za długa i zbyt melodramatyczna końcówka, w której nie ma za wiele sensu i podczas której ma się wrażenie, że twórcy nie do końca wiedzieli jak chcieli zakończyć swój film. Mogliby sobie również darować kiepskie efekty specjalne, bo tylko psują one klimat całej historii i o wiele lepiej by było, gdyby ich w filmie po prostu nie było.

5/10

PS Nie przypuszczałem, że ktoś może wyglądać lepiej w stroju Śnieżki niż Rachel Weisz. Famke się to udało :]

ocenił(a) film na 3
milczacy

5/10 uhh to zdecydowanie za dużo ,tak mi się podobało jak duch masakruje młodziaka ze dam 3/10 hah...
Film porażka na całej lini...a końcówka to już kompletny bezsens ,mogliby chociaż rozwinąć wątek skorumpowanego gliny to może by było trochę ciekawie..Nic nie ma tu ciekawego ani nic czego mozna się bać....to jeden z gorszych filmów o duchach jaki oglądałem...uhh...No i polski tytuł, także gratuluję pomysłowości która odbiera nawet przyjemność z domyslenia się co to sa te 100 Feet przeciętnemu zjadaczowi chleba...3/10!