PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5158}
7,7 213 tys. ocen
7,7 10 1 212588
7,5 69 krytyków
Donnie Darko
powrót do forum filmu Donnie Darko

Odradzam wszystkim wersję reżyserską. W sumie praca montażysty polega na tym, żeby wyciąć niektóre sceny. Nie zawsze więcej znaczy lepiej. W tej wersji film znacznie traci na klimacie i inna ścieżka dźwiękowa też mi nie odpowiada.
Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat.

Isaac_Brock

co Ty gadasz wg. mnie wersja reżyserska rządzi:)

ocenił(a) film na 10
Isaac_Brock

W sumie to nie wiesz na czym polega praca montażysty :)

ocenił(a) film na 10
Sub_Zero

Ja mam pytanie trochę innej treści. Widzę, że nie ma daty polskiej premiery (której po prostu nie było(?) albo to pomyłka). Czyli nigdzie nie dostanę wersji z lektorem?

użytkownik usunięty
Kurosawa

Premiery w Polsce niestety nie było. Możliwe, że puścili to kiedyś w telewizji, ale pewna być nie mogę. Wniosek z tego taki, że wersji z lektorem raczej nigdzie nie znajdziesz.

ocenił(a) film na 9
Isaac_Brock

http://www.filmweb.pl/topic/1033365/WERSJA+RE%C5%BBYSERSKA.html

ocenił(a) film na 10
Isaac_Brock

człowieku to właśnie ta wersja daje jako tako pogląd na całą sytuacje, oglądam to raz na rok i w głównej mierze dzięki ten interpretacjii jestem wdzięczny praktycznie całego sensu poznania tego filmu :)

ocenił(a) film na 10
Isaac_Brock

Mała poprawka - odradzam wszystkim wersję reżyserską - wszystkim, którzy podejmują się obejrzenia filmu po raz pierwszy. Standardowej wersja zdecydowanie więcej pozostawia widzowi do myślenia, jest bardziej frywolna w interpretacji, pozwala podjąć polemikę nie tylko w kwestii podróży w czasie ale i wielu innych aspektach i zdecydowanie zachęca do sięgnięcia po film po raz kolejny. Jak nie za godzinę to przynajmniej po dwóch latach ;) . Natomiast każdemu kto przepadnie w świecie Franka z godnym temu filmowi zachwytem, i jest już po drugim, trzecim, ósmym seansie - zdecydowanie proponuję się przyjrzeć wersji reżyserskiej, która, jak to zazwyczaj bywa w wersjach reżyserskich, zdradza nieco więcej co reżyserowi w głowie sie-działo :). Dodam przy tym, że ta bardziej rozbudowana wersja w żaden wielce okrutny sposób nie dementuje naszej własnej, dotychczasowej przygody z interpretacją filmu. Jeśli komuś natomiast film wydał się nudny i nic więcej, zdecydowanie odradzam wersję reżyserską, a jedynie sięgnięcie po tę oryginalna po kilku latach. Jeśli to nie pomoże... to już nic nie pomoże ;)
Peace!.