Wątek nawet dosc ciekawy, ale raczej zwykły. Nic specjalnego, ale z drugiej strony w gatunku horror (a ten film bardziej mi pasuje na horror niż thriller) jest tyle pasztetów, tyle nieporozumień, tyle filmów, które nadają się wyłącznie do śmietnika, że ten nie zasługuje na jakąkolwiek krytykę. W swoim gatunku wypada dobrze, a dodatkowo ciekawie nagrany i dobra rola Cate. I co ważne, trzyma w napięciu.
Po obejrzeniu zacząłem zastanawiać się nad definicją filmu, który ma klimat, bo moim zdaniem ten do takich zdecydowanie należy. Niezależnie od okoliczności powoduje, iż wsiąka się w akcję, atmosferę, właśnie w klimat filmu. Przy pomocy nieskomplikowanych efektów Raimi buduje niepokojący nastrój, a nieskomplikowanie jest tu moim zdaniem zaletą. Nie ma tu jakiś bardzo rażących scen, wiader krwi, zębatych bestii, ale jest uczucie zagrożenia, niepokoju, obawy, takie jak w dobrym horrorze powinny wystąpić. Cały film jest bardzo spójny, nie zauważyłem jakiś rażących uchybień scenariusza, akompaniuje dobra ścieżka dźwiękowa i dobra, a w przypadku Kate Blanchett bardzo dobra gra aktorska. Polecam tym, którzy lubią taki sposób budowania napięcia.