"Nigdy nie podskakuj antykwariuszowi"
Film twórcy kultowego Krzyku Wesa Cravena tym razem sięgnął po tematykę starą jak świat czy mu to wyszło?Filmów o legendarnym władcy wampirów było już wiele czy ten będzie inny?.Według mnie odpowiedź na to czy film się udał jest jednoznaczna udał się! (choć nie wszyscy tak sądzą)Gerard Butler znany z roli Leonidasa w 300 wystąpił tu właśnie jako legendarny wampir Dracula i świetnie sobie z tą rolą poradził.
Ale mam kilka innych zastrzeżeń co do roli córki Helsinga grała jakoś tak jak się to mówi "drewno!" zero emocji.I co jeszcze mi nie pasowało to efekty specjalne nie postarano się gdy ucinają wampirom łby wygląda to sztucznie.
Ogólnie podsumowując dałbym mocną szóstkę ale zostaje jeszcze muzyka która jest mocną stroną tego filmiku.Więc plusów jest stanowczo więcej niż minusów.
Plusy:
-Rola Gerarda Butlera jako Draculi!
-Soundtrack
-Klimat
-Nowe spojrzenie na świat wampirów
Minusy:
-Efekty specjalne!
-Rola córki Helsinga (nie wiem jak się nazywa ta aktorka)
Czyli ogólnie polecam miłośnikom wampirów ocena to siedem.
W pełni się zgadzam! Co prawda nie jestem fanką filmów o wampirach, ale ten mi się podobał. Oprócz Gerarda Butlera, dla którego obejrzałam ten film, naprawdę niezły był sountrack. Dawał fajny klimat. :)
No i oczywiście podobał mi się moment, kiedy Dracula ogląda teledysk na ulicy. Sex, Drugs and Rock N Roll! I na koniec mówi "Genialne..." :D Super scena!