7,5 151 tys. ocen
7,5 10 1 150976
7,6 56 krytyków
Dracula
powrót do forum filmu Dracula

10/10

użytkownik usunięty

Można horrorów nie lubić, ale "Draculę" Coppoli obejrzeć trzeba.

ocenił(a) film na 10

Dobry jest nie ? wywołuje ciarki na plecach, filmek z zarąbistym klimatem ! uwielbiam ten film !!!

użytkownik usunięty
UPADLY_WIDZ

Ktoś może się przyczepić, że jest mało straszny jak na horror, ale pod względem artystycznym jest rewelacyjny.

ocenił(a) film na 10

Ja to nazywam klimatem :) Nie wiem czy widziałaś, a jak nie to obejrzyj sobie "Pani Zemsta" , lub " Żródło"(Fountain), są to pięknie zrobione filmy, co ciekawe w "Żródło" , nie użyto efektów komputerowych.

Dracula może się wydawać nudnym horrorem, ale fenomenalna gra jednych z najlepszych aktorów świata, czyni ten film jak dla mnie arcydziełem :)

użytkownik usunięty
UPADLY_WIDZ

Nie widziałam jeszcze tych dwóch filmów, ale może za jakiś czas nadrobię zaległości:)

Smutne jest to, że jedno z największych arcydzieł światowej kinematografii jest daleko poza TOP100:(

ocenił(a) film na 10

Dla wielu arcydzieł brakło miejsca w TOP100, ale to jest nieistotne, ważne że są ludzie którzy doceniają dane dzieło !

użytkownik usunięty
UPADLY_WIDZ

I nie jesteśmy sami:)

Ja nielubię horrorów. I muszę przyznać że ten film jest straszny. ! (ale nie zmoczyłem się w majtki jak na Lśnieniu w wieku 8 lat ;>)

ocenił(a) film na 9
UPADLY_WIDZ

Właśnie w tym filmie uwiódł mnie niesamowity klimat. Do tego dochodzi genialna muzyka.
A Źródło to mój ulubiony film :)

Macie całkowitą rację to arcydzieło, niestety niedocenione na Filmwebie. Ode mnie 10/10.

ocenił(a) film na 7

Widzę, że nikt z komentujących nie miał do czynienia z książką Stoker'a, która swoją drogą nie pomija wielu genialnych wątków w zamku hrabiego jak i w Londynie.

Do swoich roli genialnie pasują Hopkins i Waits, chociaż Oldman słabo mi się widzi jako Drakula ;/