PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1013}
7,5 150 tys. ocen
7,5 10 1 149747
7,6 68 krytyków
Dracula
powrót do forum filmu Dracula

Kiedyś oglądałem ten film i pamiętam że Dracula potrafił zmienić się też w wilkołaka,widoczne jest to na jedym obrazku. Stad moje pytanie bo nigdy nie słyszałem że Dracula potrafił też zmienić się w wilkołaka. Może to pół wampir pół wilkołak :P

użytkownik usunięty
Lestat_18

Wampir. Zmieniał się w różne stwory i zwierzęta. W książce w tej scenie zmienił się w wilka, nie wilkołaka. Ciężko było to pokazać w filmie więc jest jak jest ;)

Raczej w psa się w książce zmieniał. Co więcej nie pojmuję dlaczego nie było jeszcze ani jednego filmu o Drakuli w którym jego wygląd byłby zgodny z książkowym opisem. Przecież w książce on wyglądał jak Vlad Tepes na obrazie ,tylko ,że z owłosionymi dłońmi po obu stronach.

użytkownik usunięty
Ottiss14

W wielkiego psa... choć w jednym przekładzie tlumaczono że w wielkiego wilka, ale to jedno i to samo prawda? ;)
Fakt, choć Coppola całkiem nieźle to zrobił i chyba najbliżej prawdy. Bo Dracula w końcu co nieco się zmieniał ^^ no i moim zdaniem pasował do Tepesa chyba najlepiej z dotychczasowych odtwórców, czyż nie? :)

Jak najbardziej. Ta młoda wersja Drakuli była w miarę zgodna z opisem.

użytkownik usunięty
Ottiss14

Zwłaszcza wersja reżyserka. O wiele lepsza niż oficjalne wydanie :)

Nawet nie wiedziałem ,że jest takowa. Różnice ,aż tak znaczące?

użytkownik usunięty
Ottiss14

Wersja oficjalna została skrócona o pół godziny w stosunku do reżyserskiej. Wycięto bardzo wiele naprawdę świetnych scen. Niedawno wydano na blu-ray wersję reżyserską z polskimi napisami. Naprawdę świetna :)

Jeżeli wycięte sceny nie ograniczają się do erotycznych to się skuszę.
Notabene właśnie sobie przypomniałem scenę z filmu:
-"Doktorze ,czy ona cierpiała?"
zniecierpliwiony Van Helsing: "Tak ,ale potem obcięliśmy jej głowę ,przebiliśmy serce kołkiem i spoczęła w pokoju".

użytkownik usunięty
Ottiss14

No to już Ci mówię - warto się skusić. Wycięto choćby scenę opisaną w książce z Jonathanem w kaplicy, który atakuje Draculę łopatą xD
Van Helsing miał genialne teksty :)
"Chce pan jej zrobić sekcję?" A Van Helsing "Nie tylko uciąć głowę i wyjąć serce" xD

ocenił(a) film na 10
Lestat_18

Bardziej idź kierunkiem czemu autor książki tak na pisał i pamiętaj każdy wampir posiada inna moc.

ocenił(a) film na 7
ayjet

rak to było w zmierzchu, a tu każdy doświadczony wampir umiał to zrobić

kokok2000000001

Chyba rzeczywiście tak - Regis też potrafił się zmienić w wielkiego nietoperza ;]