7,5 151 tys. ocen
7,5 10 1 150967
7,6 56 krytyków
Dracula
powrót do forum filmu Dracula

Cieszę się, że parę lat mogłem wykorzystać to dzieło do swojej prezentacji z polskiego (na łamach książki Stokera i jej ekranizacji) z użyciem motywu klasycznego wampira na tle współczesnego obrazu. Sama książka jednak robi większe wrażenie, można rzec jednak, że jest to całkiem udana ekranizacja, wierna jeśli chodzi o fabułę. Wszystko to co zmieniono, a zmieniono niewiele, ale najbardziej widoczny jest motyw wilkołaka - tego w książce nie ma, wyszło na plus. Cały ten klimat, młodzi jeszcze aktorzy, scenografia i muzyka sprawia, że film pamięta się na długo. I na pewno jeszcze tak za 10-15 lat będzie bardziej znany od Zmierzchu i tych innych wampiropodobnych filmów. Dziś po raz kolejny przymierzam się do obejrzenia Drakuli, w końcu nie co dzień Polsat puszcza porządny film grozy.

ocenił(a) film na 9
freepick

A ja przypominam sobie jak niegdyś mój kolega opowiedział mi swoja tragiczna historie związana z tym filmem. A było to tak że gdy był jeszcze dzieckiem - 9 latkiem, postanowił obejrzeć "Drakule" po seansie położył się i zasnął nie spokojnym snem. Nazajutrz obudził się rano spostrzegając brązowe ślady na pościeli. I jak to mi powiedział - "Obudziłem się obsrany po pachy". hehehe

W każdym bądź razie jest co oglądać i polecam.