Powiem wam tak... dla mnie pod wzgledem takim filmowym Dragon Balla(troszenke sie na tym znam nie chwalac sie :P) to naprawde ta manga/anime jest chyba jedna z najtrudniejszych do zrealizowania, jest bardzo obszerna. Zauważmy, że nawet Akira Toyirama, rysujac mange pomijał wielu bohaterów w pewnym momencie i z bardzo istotnych(np. Kuririn albo Tenshinhan albo Yamcha) zostaja kompletnie olani przez twórce zostaja zastąpieni nowymi(Satan, Videl, Krol Światów itp.) Świat Dragon Balla jest tak obszerny że gdybym ja miał robic ten film sam był nie wiedział jak to ugryźć. Równierz tak jak twórcy tego filmu bym dużo zmian zrobił bo było by awykonalne upchnąć wszystko nawet w 2-3 godzinnym filmie.(to jak wszczesniej w jakims temacie mowilem 100 minut to stanowczo za mało).
Ja bym w ogóle pominął jakieś turnieje i inne pierdoły żeby skupić sie na bohaterach. Wpadło mi ostatnio do głowy że jak wszyscy wiemy w tej adaptacji smocze kule stworzyli mnisi o niezwykłych mocach. To fajny motyw, szkoda ze pomineli Wszechmogacego ale cos za cos. Dzieki tym mnichom moim zdaniem można by bylo wepchnąć wszystkich bohaterow z anime ktorzy walczyli. Wystarczyło by że mnisi chciali by zebrać grupe wojowników ktorzy pokonają Piccolo. Oczywiście głównym tematem bybyłby Goku Bulma i Roshi ktorzy poszukuja smoczych kul. Ale gdyby chociaż jako postacie takie dodatkowe nawet pod koniec filmu do tej ostatecznej walki z piccolem przyłaczyli by się Tenshinhan, Yamcha(ktory w tym filmie w ogole nie jest wykorzystany), Kuririn, Jaozi. Była by całkiem epicka walka... A tak mamy... lekka kiche. Równierz skupić się na Piccolu żeby więcej go w filmie bylo, żeby byl bardziej rozbudowaną postacią. Ale juz nic na to nie poradzimy :P
ci mnichowie i ta szkoła wojowników(gdzie uczy się chi-chi) są kluczem do pojawienia się wielu postaci.jeżeli będzie 2 a coś mi się wydaje że będzie to mieli by motyw do wprowadzenia nowych postaci np:
krilan-jest mnichem motyw mamy skąd by mógł się wziąść
tenshin-też był czymś w rodzaju mnicha
więc mają już możliwość wprowadzenia kluczowych postaci.Jeżeli teraz Goku trenuje u mnichów(na to wskazuje końcówka filmu gdzie ożywiony Roshi mówi że Goku potrzebuje jeszcze dużo treningu)Goku mógłby właśnie tam poznać i zaprzyjaźnić się z Krilanem no i Tienem.A pewnie tak się stanie bo wątpię aby w każdej części filmu Bulma pomagała Goku z tymi pistoletami przeciwko tak potężnym wojownikom jak Vegeta i Nappa.Reżyser będzie musiał wprowadzać stopniowo nowe postacie(tak jak w trylogii X-men tam nie było wszystkich od razu).
No fakt. A czy ktoś wie co sie stało z Piccolo? Znaczy bo ja nie obejrzałem tej walki bo nie chcialem tego ogladac na Camie, to jest mozliwosc ze piccolo pojawi się w drugiej części jako Piccolo Jr?
w CAM'ie tego niema ale nie wychodź z kina zanim nie zobaczysz scenki po napisach tam podobno piccolo wstaje czy otwiera oczy.sam Masters mówił ze jeżeli powstanie sequel to będzie na pewno tam piccolo ale jako ten dobry podobnie jak w anime(lecz tu to będzie ten sam co w DBE a nie tak jak było w anime że pałeczkę przejmie Piccolo junior po swoim tacie Lordzie Piccolo)mam nadzieje że powstanie ta dwójka jest to pewne na wschodzie kusz zarobiła polowe tego co poszło na produkcje a dojdzie jeszcze światowa premiera no i DVD oraz gadżety z filmu to pewnie im się zwróci no i będziemy mieli 2:]:]