PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504129}

Dredd

2012
6,4 55 tys. ocen
6,4 10 1 54967
6,5 40 krytyków
Dredd
powrót do forum filmu Dredd

Nie wiem czy ktoś to wcześniej zauważył, ale nowy Dredd jest fabularną zżynką z indonezyjskiego
filmu akcji pt Raid. Polecam obejrzeć pierwowzór: hollywoodzki hit to przeniesienie praktycznie
scena po scenie tamtego filmu, nawet pewne dialogi są niezmienione.

Oś fabularna ta sama:
gliniarze robią nalot na siedzibę groźnego gangu, wpadają w zasadzkę, są odcięci, zdradzeni,
łączności nie ma, aby przeżyć, muszą dorwać głównego bossa. Może Ameryki nie odkryłem, ale
nie lubię braku wyobraźni, a w tym wypadku scenarzyści z Fabryki Snów się nie popisali

http://www.filmweb.pl/film/Raid-2011-629688
Proszę poczytać opinie o tym filmie i uwagi, a dopiero po tym zachwycać się ,,nowym ujęciem tematu" zaprezentowanym w Dredd 3D;)

ocenił(a) film na 7
Gats_2

Gorzej jakby się okazało, że z 15 lat temu powstał komiks Dredd z taką fabułą i na nim wzorowali się filmowcy, a to twórcy Raid zrobili zżynkę co?:)

Dealric

Zagiąłeś mnie;) Przyznam, że nie znam dobrze komiksów o Dreddzie, obejrzałem zwyczajnie te 2 filmy o których wspomniałem i uwagę zwróciło niesamowite podobieństwo. Stąd wniosek o plagiacie. Dredd 3D bardzo mi się podobał, stąd moje zdenerwowanie. Zwyczajnie ciężko znieść, kiedy ulubiony film okazuje się kalką, wtedy emocje biorą górę. Naprawdę był komiks o Sędzim z taką właśnie fabułą?

ocenił(a) film na 7
Gats_2

Nie mam pojęcia.
Wskazuje tylko taką możliwość;) Zresztą znalazłyby się takie same filmy tylko starsze.

Ale szkoda, że nie poszperałeś wcześniej w temacie, bo w tej chwili rzucasz kompletnie bezpodstawnymi oskarżeniami a tu dowód:

" No. Dredd was written and filmed long before The Raid. Dredd's screenplay was written in 2008 and leaked online in 2010. Principal photography on Dredd took place between November and December 2010. The Raid did not go into production until November 2010, and was filmed in March 2011. Until the Summer of 2010, Raid director Gareth Evans had been planning to make an entirely different film and put The Raid together over the next nine months. Dredd producer/screenwriter, Alex Garland:

Honestly, I really don't believe that The Raid ripped off Dredd. And we didn't rip them off either. The timing doesn't allow for it - not that time-based logic has stopped many film journalists from suggesting that we stole their material"

Dealric

Hah, wiesz, akurat Raid obejrzałem w sobotę nad ranem i napisałem komentarz na bieżąco, trudno przecież przeprowadzać śledztwo, aby wyjaśniać każdą wątpliwość;) Uznałem, że forum to miejsce do takich wyjaśniających dyskusji. Jak sam zauważyłeś jednak, kwestia uderzającego podobieństwa obu obrazów wymogła udzielenie wyjaśnień w branży, co pokazuje zacytowany przez Ciebie wywiad. Nie ja jeden widać miałem obiekcje, ale wyraziłem je dopiero po obejrzeniu Raid

Gats_2

Po pierwsze, fabuła jest na podstawie komiksu. Po drugie, scenariusz do Dredda powstał PRZED scenariuszem filmu Raid, więc jak już ktoś zrzyna, to Raid.