PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504129}

Dredd

2012
6,4 55 tys. ocen
6,4 10 1 54967
6,5 40 krytyków
Dredd
powrót do forum filmu Dredd

Film mega kozacki, po zapowiedziach i trailerach nastawiałem się na gniota, a dostałem
jeden z najlepszych filmów roku. Świetne efekty, świetna akcja, bardzo dobre aktorstwo
(Karl Urban jest mistrzem) i GENIALNY soundtrack. Nie ma nic lepszego niż
elektroniczne bity przy takich kozackich scenach jak ta z odpaleniem pocisku ogniowego,
a gdy pojawił się Vitalic to aż mi szczena opadła :) Teksty Dredda miażdżą, bardzo
ciekawa postać mutantki, świetne sceny z slow-mo. Jest tylko jeden problem, nie wiem
który film jest plagiatem którego, bo istnieją różne wersje tej sytuacji, ale Dredd ma
praktycznie identyczną fabułę co Raid i tu nie chodzi o sam koncept, ale i poszczególne
sceny, jak Dredd wbił pod koniec do laboratorium gdzie wytwarzano narkotyki to od razu
się nasunęło na myśl, że to nie przypadek i coś tu jest nie tak. Myślę, że ludzie którzy
Raidu nie oglądali będą czerpać większą przyjemność z Dredda, obydwa filmy są
rewelacyjne, ale praktycznie identyczne, ja na seansie miałem nieustające wrażenie
Deja Vu. Mimo wszystko w kategorii kina akcji film genialny, mocny, brutalny, bez
niepotrzebnych wątków. I przede wszystkim: bardzo dobra podstawa pod całą wersję
filmów o Dreddzie, bo wbrew pozorom ten był bardzo skromny i oszczędny, a ta postać
zagrana przez Karla zasługuje na naprawdę wysokobudżetowe widowisko. Polecam!
Chociaż efektów 3D to było niestety mało, tu się nieco zawiodłem.

0wner2

"Mimo wszystko w kategorii kina akcji film genialny, mocny, brutalny, bez
niepotrzebnych wątków. I przede wszystkim: bardzo dobra podstawa pod całą wersję
filmów o Dreddzie, bo wbrew pozorom ten był bardzo skromny i oszczędny, a ta postać
zagrana przez Karla zasługuje na naprawdę wysokobudżetowe widowisko."

Może lepiej niech nie będzie to wysokobudżetowe widowisko, bo będzie się musiało zwrócić, z to z kolei rodzi pewne obawy co do jakości. Tutaj podobało mi się, że Mega City one nie było pokazane w całej krasie w modnymi ostatnio "przelotami" przez ulice miasta by pokazać jego obraz, tylko widokówka z panoramą miasta a co jest w nim to już sam musisz sobie wyobrazić.
Mnie osobiście powoli zaczynają drażnić efekty specjalne nastawione na widowiskowość i wszystkie te mega produkcje setki milionów.
Dałem Dreddowi 8 bo był bliski komiksowej wersji i nawet nie próbował naśladować nieszczęsnej wersji ze Stallonem. To co ludzie tutaj wypisują jako minus dla mnie o dziwo jest plusem. Plusem jest, że film nie ma fabuły, plusem jest, że nie ma żadnych wątków miłosnych, plusem jest że nie ma dowcipków, plusem jest, że nie ma żadnego rozwoju postaci czy głębszej filozofii przekazu.
Oglądając film czułem się jakbym czytał po prostu jeden z komiksów o Dredzie w którym wiadomo jak to się wszystko skończy pytanie tylko ilu ludzi zginie po drodze.
Tak wiec dla mnie ta konwencja jest znacznie lepsza od konwencji widowiskowej którą mieliśmy okazje oglądać choćby w Wolverine, gdzie z komiksowego dzikiego zwierzęcia twórcy zrobili kolesia który szponów używa do niszczenia umywalek.

madmarx

Pisząc wysokobudżetowe widowisko miałem na myśli ogromną rozpierduchę już w mieście przez cały film, w stylu pierwszej akcji na motorach, a nie tylko w ciasnych korytarzach.

ocenił(a) film na 9
madmarx

Moim zdaniem jednak Sędzia Anderson przeszła w tym filmie pewien rozwój jako postać. Na początku było widać jak bardzo się denerwuje i ma wyrzuty sumienia kiedy musi wykonywać egzekucje itd. Nie jest też pewna podejmowanych przez siebie decyzji taktycznych, nawet jeśli postępuje słusznie. W towarzystwie Dredd'a uczy się jednak pewności siebie i zwyczajnego profesjonalizmu w swoich działaniach.

0wner2

Chociaż raz się z tobą mogę zgodzić 0wner.

0wner2

Potwierdzam.

0wner2

A(wiem, że nie o to tu chodzi, ale...) jak fabuła?

ocenił(a) film na 8
napruto

Przecież pisał,że taka jak w Raid :P

ocenił(a) film na 8
aronn

czyli ciągły rozp... ot cała fabuła.

aronn

To interesująca bardzo pewnie xD

napruto

Interesująca jest rzeźnia jaką robi Dredd.

0wner2

Czyli po prostu warto pójść do kin ze znajomymi i paką pop-cornu i oglądać zayebiście zrealizowaną, kolorową i brutalną jak cholera rozpierduchę?

napruto

Tak.

0wner2

To pójdę.

aronn

Czyli że fabuły nie ma? To nie idę chyba.

neo_angin

Akcja filmu rozgrywa się cały czas w jednym miejscu. Moim zdaniem takie filmy ( z nielicznymi wyjątkami) są strasznie nudne, przewidywalne. Zero fabuły.

szymonliwo

E tam. "12 gniewnych ludzi" i "Wściekłe psy" też dzieją się w jednym miejscu, a fabuły jest sporo.

neo_angin

Tak ale to są wyjątki. Gdy mamy jedno miejsce potrzeba więcej aktorów i bardzo dobrego scenariusza, dużo dialogów, ciekawej fabuły. W Dredzie tego zabrakło.

szymonliwo

Mam nadzieję, że ta rozmowa to żart?

szymonliwo

Idź na Hamleta, tam też trup się ściele a i fabuła jest.

0wner2

potwierdzam film jest przezajebiaszczy

0wner2

Mam wrażenie, że pracujecie dla jakiś kin, które chcą zarobić na dużej ilości widzów.

szymonliwo

A ty dla bollywoodu pracujesz, to jeszcze gorzej niż szwabski szpieg.

Moondog

Oceniłem na razie jeden film z Bollywood więc nie masz czego się obawiać. Muszę jednak przyznać, że tam robią teraz wiele dobrych filmów. Szkoda tylko, że coraz bardziej naśladują Hollywood.

użytkownik usunięty
szymonliwo

Idź z tym lepiej do psychiatry

0wner2

Dawno nie było? Dziwne bo w tym roku dwa akcyjniaki na 10 oceniłeś.

neo_angin

Z tym, że jeden to typowe kino azjatyckie, a drugi jest zrobiony dla jaj. Ten to w 100% poważny akcyjniak żywcem wyciągnięty z lat 80 z twardym, kozackim głównym bohaterem, który zamiast mówić masakruje dziesiątki przeciwników, a jego teksty są tak suche, że gdy coś powie, to automatycznie szczery banan się na twarzy pojawia.

użytkownik usunięty
0wner2

Kozak !!! Muza, texty, megacity 1, Dredd i ten jego grymas. Nic dodac nic ując.

I Lena Headey? ;)

użytkownik usunięty
ManBehindTheMist

w grze o tron jest bardziej podla ;) do tego tutaj stracila caly sexapil ale i tak daje rade

0wner2

Taki jest Judge Dredd ..... polecam ale nie jest to kino dla młodzieży tylko dla dorosłych :D

ocenił(a) film na 9
0wner2

Zgadzam się film miodzio, kupa akcji, ale tak bez "przejedzenia" w sumie. Muzyka też idealnie wkomponowana. co do efektów 3D to i tak było ich więcej niż w niektórych filmach. Pozdrawiam Cie ziomek!