PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228547
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Wróciłem z kina i mam bardzo mieszane odczucia. Film bez rewelacji ale coś w sobie jednak ma.To chyba muzyka, gra aktorska i taki mimo wszystko ciepły klimacik. Ogólnie jednak spodziewałem się czegoś więcej. DRIVE to prosta historia i proste rozwiązanie, chyba zbyt proste. Daję 6 trochę dlatego, że bilet dużo kosztował.

ocenił(a) film na 8
tommyok

Proste rozwiązanie? W tym filmie nic nie jest proste. To ciągła walka bohatera o samego siebie. Musi postawić na szale swoje życie z życiem nowo poznanych osób. Jest tak pokręcony że nie wiesz momentami czy to swój czy wróg. Proste rozwiązania to masz w Transporterze albo Szybkich i wściekłych, ale tu? Za samą postać bohatera ten film ma już 6 a za otoczkę tak jak wspomniałeś: muzyka, kamera, zdjęcia można dać 2,5 gwiazdki.

ocenił(a) film na 7
TheKeY

A ja myślałem, że każdy może mieć swoje zdanie. pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
tommyok

Pewnie że tak :) Tylko ciekawi mnie jaki film nie był dla ciebie prosty, nad którym zastanawiałeś się o co chodzi i jak to się skończy. Coś w Drive-u czy może coś innego? Również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
TheKeY

Sorki ale nie uważam, że ten film był trudny czy wyśmienity. Bardziej złożonych, ambitniejszych filmów jest setki, filmów w których trzeba analizować postaci, szukać własnych rozwiązań czy zakończeń. Ten film był prosty, bohater owszem miał dylemat ale takie dylematy miał nawet Rambo. Nie widzę tu żadnego arcydzieła. Obejrzyj Submarino, Plac Zbawiciela, Zieloną milę itd. to są złożone, ciężkie obrazy, przynajmniej jak dla mnie. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
tommyok

Rambo miał dylematy? Chyba ilu ziomków wykaputowac za pomocą jego wielkiego jak maczeta noża, a ilu bazooką. A czy driver miał dylemat? Ja raczej nazwał bym to problemem osobowościowym a takie problemy raczej są z natury złożone. Tak się składa że widziałem i "Plac zbawiciela" i "Zielona mile" i oba te filmy uważam za świetne. Ale czy są ciężkie? Ciężkie filmy to jest np. "Ostatnie tango w Paryżu", "Lśnienie", "Akira", "Drabina jakubowa" Poza tym nie twierdze że ten film ocierał się o film psychologiczny, ale przez chaotyczne czasem zachowanie bohatera wprowadzał element złożoności i czegoś co jest nie do końca jasne. Więc dla mnie choć krótka analiza postaci przydała by się tutaj. Ale ok. Jeśli nie widziałeś tych podanych prze zemnie filmów to polecam ci je serdecznie :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
TheKeY

widziałem wszystkie oprócz Akiry dzięki zobaczę. mimo wszystko nie przekonałeś mnie do Drive, ale fajnie, że Ci się podobał. mogliśmy wymienić się opinniami.pozdro

ocenił(a) film na 8
tommyok

Szkoda :/ widocznie ewidentnie nie twój klimat... Dzięki.