PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228547
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

...Zapowiadano emocje, adrenalinę, a dostałam nużący film z aktorem, który nie wie, co to mimika
twarzy. Niestety. Mocno przereklamowany, jedyny plus to muzyka.

Dziękuję.

ocenił(a) film na 10
MagdalenaPatterson

Dziękujemy za opinię. To zrozumiałe, że Ci sie nie podobał, bo taki to już kontrowersyjny film.

ocenił(a) film na 4
laxman

Proszę. No niestety, jednym się spodoba, innym nie. Zależy kto jakie kino sobie ceni, ja się zawiodłam.

MagdalenaPatterson

zgadzam się. Film akcji bez akcji. Trochę mnie bawiła ta jego złota kurteczka i grobowa mina jak gdyby był jakimś super gangsterem podczas gdy był po prostu dobrym kierowcą. Muzyka świetna ale film bardzo smętny i nudny jak dla mnie. Nie przepadam za kinaem akcji ale ten opis filmu mnie skusił. "wolność wpisana w dna", "adrenalina" - no na prawdę takie hasła wiele obiecują a co dostałam? jak dla mnie nie wciągający film, flegmatyczny i kompletnie pozbawiony akcji. I do tego jeszcze te smętne melodyjki. Muzyka mi się bardzo podobała ale nie pasowała mi do tego filmu. Chyba że miała za zadanie uspać widza na wypadek gdyby samek "akcji" filmu się to nie udało,

ocenił(a) film na 4
iwona1510005

Dokładnie - hasła reklamowe wprowadzają w błąd, bo ja spodziewałam się akcji konkretnej, a dostałam przynudnawą bajeczkę z aktorem, który ma nałożoną na twarz maskę bez emocji. Wciąż jedna i ta sama mina. Nudą wiało strasznie, to fakt, ciągnęło się to wszystko niemiłosiernie, błagałam w duchu wszelkie siły , by akcja w końcu nabrała tempa, ale....cóż.
Muzyka - owszem, ładna, mi również się podobała, i również nie pasowała, bo jak mówisz - usypiała ;)

ocenił(a) film na 3
MagdalenaPatterson

100% racji film kiepski powiewa nudą i to bardzo za co ten film ma taką wysoką notę? jak dla mnie 3/10

MagdalenaPatterson

Dlatego ja zwiastunów nie oglądam, bo jak wiadomo zwiastuny zawsze są zbytnio podrasowane i przekłamane. Mi osobiście film bardzo się podobał właśnie dlatego, że to nie była zwykła napie*****nka. Co do mimiki twarzy w pewnym stopniu się nie zgodzę. Owszem zbytniej różnorodności w minach nie zaprezentował, jednak uważam że to idealnie odzwierciedlało charakter głównej postaci. Wiadomo, ile jest osób, które obejrzały ten film tyle jest opinii na jego temat, bo każdy ma inne gusta. Ale przynajmniej w jednym się zgadzamy. Muzyka była świetna :)

ocenił(a) film na 10
krupierzyca

Nie mogę zrozumieć powodu waszych krytycznych opinii. Owszem, zaklasyfikowany ten film jako kino akcji, choć nie jest to obraz stricte tego typu. Nie widzicie emocji? Przecież jest NAŁADOWANY emocjami! Do granic możliwości! Gra aktorów jest niesamowita, pomimo niewielkiej liczby dialogów doskonale wiemy co czują. Po co więcej słów? Doskonale widać co się dzieje. Główny bohater jest stylizowany wyglądem i zachowaniem na komiksowych bohaterów sprzed lat. Tutaj wszystko coś symbolizuje, każda scena jest przemyślana, każde ujęcie to piękny obraz. Pierwszy raz w życiu oglądałam tak dobry film, polecam go każdemu. NIESAMOWITE wrażenia. Miłość, przyjaźń, nienawiść, konsekwencja w działaniu, strach, odwaga, zdecydowanie, akcja... film jest tego PEŁEN. Trzeba to tylko dostrzec, tu chodzi o coś więcej niż o rozbijanie się autem. A co do min głównego bohatera, to ma ich wiele. Ttrzyma się swoich zasad i zawsze wie co ma robić. Jest opanowany i konsekwentny. Jednak w scenie, gdy Irene wychodzi z windy po tym, gdy zabity zostaje jeden z bandziorów, jego twarz jest tak przejmująca, czuć napięcie między bohaterami (czuć je cały czas zresztą), tu niepotrzebna jest kwestia "Irene, zaczekaj, poniosło mnie, nie zdawałem sobie sprawy z tego co robię, on chciał Cię skrzywdzić a ja nie mogłem na to pozwolić, wiem, że mnie potępiasz, kocham Cię, żałuję, żałowałem już w chwili go zacząłem go kopać, teraz gdy to zobaczyłaś już nie będziemy razem, będę musiał zabijać, co ja zrobiłem???", jego twarz wyraża to wszystko bez wypowiedzenia ani jednego słowa... Film MISTRZ. A ścieżka dźwiękowa jest tak doskonale dopasowana w warstwie tekstowej i muzycznej, że brak słów. 11/10.

misanthropy

Amen. :)

ocenił(a) film na 9
misanthropy

dzięki za ubranie w słowa to co widziałem i słyszałem :)

dziwi mnie ilość ludzi którzy się ciskają i narzekają,
ale to tylko oznacza, że film wywołał w nich emocje, których może nie rozumieją ;)

ocenił(a) film na 4
MagdalenaPatterson

mam identyczne odczucia, muzyka się wyróżniała, a film kompletnie o niczym. Działania bohaterów jak dla mnie były kompletnie irracjonalne

ocenił(a) film na 7
MagdalenaPatterson

Film ma coś w sobie. Na początku ten brak dialogów strasznie mnie irytował, ale z czasem zrozumiałam, że taki był zamysł i to cały urok tego filmu. Mimika twarzy właśnie taka miała być. Uczucia, emocje - wypisane na twarzy. Film w sumie był nudny i muszę to przyznać, ale NIE nudziłam się. Powtarzam: ma coś w sobie, coś co przyciąga, sprawia, że chce się dalej oglądać. Muzykę dalej mam w głowie. Dałam mu 7, choć wg gatunku dostałby ode mnie 5. Skoro to film akcji... spodziewamy się znacznie więcej akcji. Mimo wszystko uważam, że nie zmarnowałam czasu na zapoznanie się z jego treścią. Polecam:)