Wg mnie najlepsza była 1. Najbardziej się przy niej bałam. 2 też była fajna, ale gorsza od 1. 3 w
ogóle mnie nie przestraszyła... Nie było żadnego strasznego momentu. Zawiodłam się. 4 nie
oglądałam. Warto ją obejrzeć ?
Czwarta część jest gorsza pod każdym względem od 1 2 3 części .Jest infantylna i nieciekawa .Jedynym plusem filmu są znośne efekty specjalne i aura zimowa w filmie ,cała reszta to nędza artystyczna .,taki filmowy żart przeznaczony głównie dla amerykańskich nastolatków , którzy oglądali niewiele lub wcale dobrych horrorów .Takimi obrazami filmowcy sugerują niechcąco wymagającym widzom ,że dla nich odbiorcy horrorów to zgraja infantylnych ludzi lubiących oglądać takie artystyczne dna filmowe .
Według mnie pierwsza część, to istne arcydzieło. Tak powinien wyglądać slasher z większą ilością zabójców. Oczywiście można się doczepić do paru rzeczy, ale jak dla mnie film idealny. Dwójka też sobie nieźle radziła (pewnie za sprawą komandosa) i sądzę, że była udaną kontynuacją. Na trójce się trochę zawiodłem, ale brawa za logikę i wątek z więźniami (w końcu nie studenci, albo nastolatkowie!). Natomiast czwórka... to pomyłka, piątki nie oglądałem całej, bo po 30 minutach nie wiedziałem nawet co powiedzieć, taki stek bzdur... Co by tu powiedzieć. Im dalej, tym gorzej. Ale do trójki polecam, jedna z najlepszych serii slasherów. Jak chcesz, to jeszcze tą czwórkę od biedy, ale 5 nie tykaj nawet kijem z gównem.