PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77555
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

8/10, Dobry film

ocenił(a) film na 8

Nie będę się rozpisywał o filmie, bo jakoś brak mi chęci po seansie. Napiszę tylko, że podobał mi się, ale nie zostałem oszołomiony. Mam natomiast takie pytanie:

Po co bohaterowie szli na południe? Świat został kompletnie zniszczony (nie wyłapałem dlaczego...), nie ma roślin, nie ma zwierząt, jedynym jedzeniem są puszki i inni ludzie. Po co marnować cenne siły na taką podróż? Co miało dać dojście do oceanu? Po znalezieniu spiżarni powinni zabarykadować się w domu, pożyli by znacznie dłużej zużywając mniej kalorii. I jak się żywiła ta druga rodzina? Ojciec i syn strasznie głodowali przed znalezieniem spiżarni, a oni mieli 2 osoby więcej do wyżywienia + psa. Dodatkowo przygarnęli dzieciaka jeszcze bardziej zmniejszając swoje szanse na przeżycie. Wytłumaczy mi to ktoś?

ocenił(a) film na 9
AgentB

matka im powiedziała żeby szli na południe :) a czemu poszli? i tak jakby zostali to by zginęli więc co im zależało :)
a nad psem to też się zastanawiam xD chociaż może pies wywąchiwał im jedzenie

ocenił(a) film na 8
tonieja_93

Tak, wyłapałem to, że im to powiedziała. Mi chodzi o kwestię po co mieliby to robić. Jak widać każdy chce żyć jak najdłużej. Tak duży wysiłek znacznie zmniejsza szanse na przeżycie bohaterów więc raczej nie szli dla ładnych widoczków.

ocenił(a) film na 9
AgentB

no to może mieli nadzieje, że może w tym nadmorskim klimacie nie zostało tak wszystko zniszczone
wydaje mi się, że to może być to
jeśli pamiętasz jak oglądali mapę to ojciec powiedział "mam nadzieje że dalej jest niebieskie"

AgentB

Nie wszyscy ludzie podczas sytuacji ekstremalnych zachowują się jak zwierzęta. Widocznie to byli ludzie u których pozostały jakieś resztki człowieczeństwa. A jak się żywili? Wydaje mi się, że opcja z tym, że pies wyszukiwał im jedzenie, jest bardzo sensowna. A co do tego, dlaczego matka kazała im iść na południe, trudno powiedzieć. Może chodzi o to,że tak jak napisałeś, w nadmorskim klimacie nie wszystko zostało zniszczone, a może po prostu matka nie chciała, żeby siedzieli bezczynnie w domu, tylko, żeby spróbowali zawalczyć o lepsze życie, może chciała im dać wiarę w to, że gdzieś jest lepiej. Jest mnóstwo różnych opcji dlaczego poszli na południe.

ocenił(a) film na 8
Ahnessa

Moim zdaniem teoria z psem jest słaba bo całe jedzenie było w puszkach.

AgentB

No właściwie masz rację ;) to może była to kwestia przywiązania