pod jakim tytułem ten film wejdzie do polskich kin?
czekam na Wasze propozycje
a i tak dystrybutor nas zaskoczy ;)
Weszłam na forum w poszukiwaniu właśnie takiego tematu i dokładnie taki sam tytuł filmu przyszedł mi do głowy. Ale sądzę, że jest mało medialny i wybiorą coś typu "Ojcowie i synowie" albo inne dziadostwo nawiązujące do fabuły.
też właśnie słyszałam o tytule "Drugie oblicze" i jestem przerażona. ostatnio coraz częściej słyszę o źle przetłumaczonych tytułach takich jak "Silver Linings Playbook", "Star Trek: Into Darkness" i "The Place Beyond The Pines". jeśli to okaże się prawdą i ten tytuł się przyjmie, osobiście rozstrzelam człowieka który to przetłumaczył.
często jest przecież tak że tytuł nie jest tłumaczony słowo w słowo i nie jest to wina tłumacza tylko marketingu. Filmy z długimi tytułami które po tłumaczeniu nie mają sensu (np black hawk down) nie zachęcają nawet widza do obejrzenia ich. Zarząd czy kto tam nadaje te nazwy wybiera 1 z kilku który brzmi ciekawie i zachęcająco.
"jak zostać sosna" od pół godziny smieje się do monitora,pogratulować pomysłu :)
Nie rozumiem w ogóle dlaczego oni tłumaczą tytuły filmów.
Niektóre można no ale czasami to jest porażka
ja obstawiam "W sosnowym lesie" >.<
"Sosna sośnie nierówna", "Za górami, za sosnami", "Ludzie sosny", a tak na serio, nie wiem dlaczego, nazwałbym ten film po prostu "Tam gdzie rosną sosny".
Nawiązując do klasyków, czyli "Wirująca sosna", "Sosnowa pułapka" albo w popularnym ostatnio stylu "The place beyond the pines. Sosnowe miejsce."
Heh, nie, ale opis i główny aktor wydały mi się znajome.
Z tego co tu czytam, to dobrze, że w oryginalnym tytule nie ma mowy o brzozach bo wtedy dopiero nasi dystrybutorzy musieli by uważać...xD
stawiam na jakieś odniesienie do polskiej literatury i kultury, a więc rozdarta sosna.
tak po oscarach:
- zycie sosny
- operacja sosna
- sosna nr 1
- sosna walcząca
- sosna z południowych krain
- sosna 007
- sosna pozytywnego myślenia
- Sosna: niezwykła podróż
- królewna śnieżka i sosna
- sugar sosna
Hehe, ten temat jest świetny, na dobry początek dnia!! :) Lepszy niż Knoppers :)