PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36365}

Duża ryba

Big Fish
2003
7,6 105 tys. ocen
7,6 10 1 104672
7,4 42 krytyków
Duża ryba
powrót do forum filmu Duża ryba

[SPOILER] Pojecia nie mam jakim cuden ten gniot ma tak wysoka ocene? Opowiastka o tym jak gosc znajac jak zginie(umrze) robi przerozne niebezpieczne rzeczy bo wie ze i tak nic mu sie nie stanie (zastanawialem sie po co byl mu ten spadochron kiedy skakal w 'bodaj ze' Korei?)
Zlepek glupkowatych, infantylnych historii nie majace wspolnego watku poza uswiadomieniem widzowi jak to dzielny i niesamowity jest glowny bohater.
Jego cudne opowiesci jak to kocha swa wybranke (co UWAGA: nie raz ocalilo mu zycie!!!) przyprawiala o wymioty. Scena gdzie syjamskie siostry spiewaja amerykanska piosenke koreanskim zolnierzom (w trakcie wojny z ameryka) wzbudzila litosc do co wyobrazni autora watku.
I prosze niech nikt mi tu nie wciska ze film zmusza do przemyslen, bo ta wyidealizowania, ckliwa historyjka to chyba rzeczywistosc menela ktory wlasnie obalil 2 jabole i wydaje mu sie ze jest krolewna sniezka.
Wytrzymalem do polowy 3/10

ocenił(a) film na 9
AstonMarkiz

strasznie poważny jesteś. może faktycznie ten repertuar nie jest dla Ciebie... odrobina dystansu jest jednak przy oglądaniu tego filmu nieodzowna.

ocenił(a) film na 9
AstonMarkiz

Nie jestem pewien czy troll czy nieogar...

ocenił(a) film na 3
T0LEK

A ja nie jestem pewien czy znane ci jest pojecie 'merytoryka', bo twoja wypowiedz jest tak samo tworcza jak ten film

ocenił(a) film na 8
AstonMarkiz

Rzeczywistość menela, który obalił 2 jabole i szuka 7 krasnoludków, jak to ująłeś, w żaden sposób nie może konkurować z wyobraźnią bohatera tego filmu, który swoim pogodnym bajdurzeniem czyni własne życie i życie mu bliskich osób tak wyjątkowym. Jeżeli nie widzisz różnicy, to trudno tu o poważną dyskusję.

użytkownik usunięty
K_meyer

Polać mu! Ale nie jakiegoś jabola tylko Belvedera z górnej półki ;)

ocenił(a) film na 3
K_meyer

Dla mnie tam przykre było to że syn nie zna własnego ojca inaczej niż przez stek bzdurnych bajeczek.

użytkownik usunięty
marostieklo

Dla mnie przykre jest to, że można nie lubić tak ładnej filmowej opowieści :(

ocenił(a) film na 3

Bardzo merytoryczna odpowiedź na temat :) Mam nadzieje że to nie początek internetowej sprzeczki. Miłego końca roku.

użytkownik usunięty
marostieklo

Czemu mam się wysilać na jakieś marne jedno zdanie? Jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to może w ogóle nie pisz?

ocenił(a) film na 3

a jednak troll

użytkownik usunięty
marostieklo

Tak, jesteś trollem, wynoś się stąd bo zaśmiecasz forum

ocenił(a) film na 5
marostieklo

miałam dokładnie takie samo odczucie, do tego ojciec był strasznym egoistą, nawet na weselu syna nie potrafił usunąć się w cień i uszanować, że to nie jego dzień. Nie dziwię się, że syn 3 lata z nim nie rozmawiał. I mimo szczerych chęci nie potrafię znaleźć w tym filmie żadnego sensownego przesłania.

ocenił(a) film na 7
AstonMarkiz

a mnei to bardziej przypomina połączenie Pamiętnika z Forrestem Gumpem. (tak, wiem, ze Pamietnik jest z 2004r...)

ocenił(a) film na 10
AstonMarkiz

Ten film pokazuje różnice między pragmatykami a romantykami, między optymistami a pesymistami. Pokazuje jak można w zwykłych ludziach dostrzec cudownych ludzi. Jak w zwykłych codziennych sprawach zobaczyć coś baśniowego. To jest przesłanie dla ludzi... Nie bądźcie ponurzy i przytłoczeni. Codzienność może być piękna, trzeba tylko ją chcieć zobaczyć innymi oczyma. Przy tym wszystkim główny bohater nie jest oderwany od rzeczywistości. To, że opowiada różne historie z życia w wyimaginowany sposób jest tylko i wyłącznie jego zaletą. Ludziom brakuje takiej dziecięcej wyobraźni. Dla mnie to arcydzieło

ocenił(a) film na 10
AstonMarkiz

Coż, gdybyś wytrzymał do zakończenia twoja ocena wyglądała by inaczej. Nie mówię tu o 3/10 - każdy ma prawo oceniać to jak chce. Jednak nie zobaczyłeś końcówki (SPOILER ;) ). W zakończeniu pokazane jest, że każda z tych historii w pewien sposób jest prawdziwa, ale nie do końca. Bliźniaczki syjamskie są zwykłymi bliźniaczkami, czarownica przerażającą panią itp. Jest to kolejna historia o magi i sile wyobraźni oraz o optymistycznym podchodzeniu do życia. I przy okazji jeden z moich ulubionych filmów, mojego ukochanego reżysera. A rzeczywistość menela, który obalił 2 jabole i szuka 7 krasnoludków, w pewnym sensie jest też moją rzeczywistością (która chyba nigdy się nie upiła) i chyba (w większym lub mniejszym stopniu) każdego człowieka, bo kto nigdy nie ucieka do swojego świata wyobraźni?

ocenił(a) film na 9
Adria_97

ta tu wypowiedziam obalacie teze z poczatku watku. dzis w belgijskiej galeri spotkalem streeat artowca opierajacego sie na tym filmie ktory podobnie przeslanie niesie w swoim dziele http://www.facebook.com/photo.php?fbid=244285165716704&set=pb.151627188315836.-2 207520000.1364778491&type=3&theater :)