PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36365}

Duża ryba

Big Fish
2003
7,6 105 tys. ocen
7,6 10 1 104672
7,4 42 krytyków
Duża ryba
powrót do forum filmu Duża ryba

Od niedawna zgłębiam filmy Burtona. Nie sądziłem, że któryś spodoba mi się jeszcze bardziej niż ”Edward Nożycoręki”. ”Duża ryba” wręcz urzekła baśniowym klimatem. Jest to film, do którego warto będzie w przyszłości wrócić, żeby spojrzeć na niego pod innym kątem i odkryć go na nowo. Skłania do myślenia i interpretowania. Odczytałem z niego morał: nie warto zbyt wcześnie spocząć na laurach. Czasami warto wyrzec się stabilizacji i zaryzykować żeby do czegoś dojść. Film opisuje trudne relacje ojca i syna. Warto poświęcić ojcu czas, nawet jeżeli wydaje nam się, że to co wygaduje jest kompletną bzdurą. Być może to my jesteśmy w błędzie.
Po raz kolejny przekonałem się do Ewana McGregora. Różnorodność aktorskich kreacji sprawia, że postrzegam go jako świetnego aktora. Podobnie jak Danny’ego DeVito, Steve’a Buscemi i dyżurną aktorkę Burtona Helenę Bonham Carter. Nie sposób nie wspomnieć o muzyce Elfmana. Jak zwykle wspaniała.
10/10!

galladorn

Zmobilizowałeś mnie tym do obejrzenia, czekałam na odpowiednią chwilę ponad rok ;)
Dziękuję za tą podróż do innej rzeczywistości.
Radość dla oczu, balsam dla duszy, film przepiękny!

ocenił(a) film na 10
k0chanka

Bardzo mi z tego powodu miło. Cieszę się, że na Tobie również wywarł podobne wrażenie. Czasami warto dłużej poczekać.