PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5228}

Duch

Poltergeist
1982
6,9 39 tys. ocen
6,9 10 1 39271
6,4 29 krytyków
Duch
powrót do forum filmu Duch

Wiele osób zmarło lub zginęło w trakcie kręcenia trzech części filmu "Poltergeist", w tym mała Heather O'Rourke. Czy ktoś interesował się tymi wydarzeniami?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kbu_2

Ten film jest na czarnej liscie hollywood, jak ciekawostke dodam, ze juz po nakreceniu go okazalo sie, faktycznie w miejscu tego domu byl stary indianski cmentarz.

mahpiya_luta

Np. Omen też "jest" taki przeklęty.

użytkownik usunięty
kbu_2

Na Wikipedii kiedyś był "rozdział" o klątwie lecz chyba go skasowano o ile pamiętam to zmarło podczas kręcenia dwóch facetów z zaplecza technicznego (chyba jeden to kamerzysta), oczywiście Heather O'Rourke i Dominique Dunne, incydenty: duszenie Robbie'go przez kukłę (chłopak naprawdę zaczął się dusić), prawdziwy cmentarz na planie(?), prawdziwe kości które zostały użyte do sceny ataku na Diane, śmierć szamana z 2 części i tego wielebnego w 2 części. Te wydarzenia (zbiegi okoliczności?) dały podstawę wiary w klątwę. Może ktoś wie ale kilka filmów też jest uznanych za przeklęte. Co to były za filmy?

Ten szaman odprawial nawet egzorcyzmy na planie, bo dzialy sie tam dziwne rzeczy jak np. obrazy na scianach samoistnie zmieniajace pozycje. Jezeli chodzi o inne filmy to slyszalem ze "Dark Knight" byl "przeklety" i "Dziecko Rosemary" Polanskiego.

mahpiya_luta

No i oczywiscie "Egzorcysta" z 1973r.

użytkownik usunięty
mahpiya_luta

Szaman i egzorcyzmy ale zaskoczenie nie wiedziałem.... Możesz coś dokładniej powiedzieć o DK i DR, bo o Egzorcyście chyba sobie przypomniałem (fala opętań po seansie filmowym i problemy z wytrzymaniem do końca filmu podczas pokazu?)

Jezeli chodzi o DK to jest to zwiazane z Heath'em Ledger'em i jego bardzo emocjonalnym podejsciu do roli Jocker'a z ktora bardzo sie utozsamial a jego smiercia. Jezeli chodzi o DR to wielu uwaza ze smierc ciezarnej zony Polanskiego Sharon Tate, to wynik klatwy ciazacej na tym filmie. Ostanio byl program na temat "zakazanych" filmow hollywood jednak nie pamietam na ktorym kanale. Pogrzebie jeszcze w necie ;)

mahpiya_luta

Znalazlem jeszcze to: http://www.humbug.pl/texts/view?art=klatwa_romana_polanskiego

użytkownik usunięty
mahpiya_luta

Dzięki

ocenił(a) film na 8
użytkownik usunięty
kbu_2

Zmarły 4 osoby, nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Reszta została pewnie wymyślona, żeby film zdobył większy rozgłos. A przez takie Wasze gadanie ludzie potem wierzą w głupoty.

Film zdobył rozgłos z powodu "klątwy" bardzo długo po premierze.

użytkownik usunięty
mahpiya_luta

No, ale co z tego? W ciągu 6 LAT umarły 4 osoby. LAT, a nie miesięcy czy tygodni! To nie jest nic nadzwyczajnego. Często w ciągu roku w jednej rodzinie umierają 3 osoby. I co nad rodziną ciąży klątwa? Gdyby to była komedia, to nikt nie mówiłby o klątwie.

Nie wiem do czego chcesz mnie przekonać, ja wypowiadam się o tym w kontekscie ciekawostki, zreszta tak samo jak hollywood. Ci co chcą wierzyć w klątwę niech sobie w nią wierzą.

użytkownik usunięty
mahpiya_luta

Ja Cie do niczego nie przekonuje. Wypowiadam się do ogółu.

Ogół chcesz przekonać? Zostaw to ;)