PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214369}

Duchy Goi

Goya's Ghosts
2006
7,3 33 tys. ocen
7,3 10 1 32679
6,1 29 krytyków
Duchy Goi
powrót do forum filmu Duchy Goi

8/10

ocenił(a) film na 8

film dobry i dobrze zrobiony
jak zawsze podnosi mi sie cisnienie gdy ogladam zdebilnialych fanatykow koscielnych ograniczonych umyslowo, a z drugiej strony robiacych co im sie podoba wberw swojej wierze
echhh nie bede sie nakrecal

film wart zobaczenia!!!

ocenił(a) film na 8
robokopo

Likwidację partii??? Partii napoleońskiej? ;)

ocenił(a) film na 8
aklekot

Tu pomyłka: Myślałem, że chodzi ci o partie komunistyczne i nazistowskie, bo jakimś dziwnym trafem tylko je się potępia i tylko one (albo ich spadkobiercy) się pokajały. Kościół NIGDY! I jeszcze bezczelnie brnie.

ocenił(a) film na 8
robokopo

A to ciekawe, może coś więcej powiesz o tym kajaniu się partii komunistycznych?
Już parę lat nie byłem w Chinach, czyżby Komunistyczna Partia Chin już nie rządziła Chinami? Jeden z największych ludobójców w historii świata nie spogląda z ogromnego portretu na plac Tianamen. Jego zabalsamowane truchło nie jest z czcią odwiedzane przez rodaków?
A Kim Dzong Ul, rozwiązał już armię, otworzył granicę, błaga międzynarodową społeczność o pomoc humanitarną i przeprasza za miliony rodaków, wymordowane i zagłodzone przez jego tatusia i dziadka?

ocenił(a) film na 8
aklekot

Cóż... Widzę, że nie potrafi się przez te zwały przekonań religijnych przebić wszelka prawda: KOŚCIÓŁ NIE POKAJAŁ SIĘ NIGDY. Mało tego, ciągle uważa, że ma jakiekolwiek moralne prawo do narzucania się innym. Nie ma żadnego.

ocenił(a) film na 8
robokopo

No rzeczywiście, nie przebijesz się przez moje zwały przekonań religijnych. Ale może cię pocieszy inny cytat:
"A ja nie mam złudzeń co do Twojej postawy typowego siewcy antykatolickiej propagandy"
To też o mnie :)

ocenił(a) film na 8
aklekot

Jeżeli w ogóle "propagandy" to nie "antykatolickiej" tylko "antyklerykalnej", a to potężna różnica. Wiem, tym faryzeuszom w czarnych kieckach dogodnie jest się nazywać wysłańcami Boga na ziemi. Tylko problem polega na tym, że ten ich Bóg nigdy tego nie zrobił osobiście. A jak zrobił, to proszę o dowody.

Twoje zwały przekonań religijnych nie zmieniają faktów: Kościół prowadził tzw. Świętą Inkwizycję, a ta mordowała ludzi. Jako całość jest ORGANIZACJĄ ZBRODNICZĄ, bo nigdy za to nie poniósł kary, nigdy się nie pokajał i jak gdyby nigdy nic chce dalej odcinać kupony ze swej bałamutnej działalności.

ocenił(a) film na 8
Millwall

cisnienie mi podnosza wszelkie formy debilnego fanatyzmu
we wszystkim trzeba umiec znalezc wysrodkowanie i wywarzenie

paparf

Otóż to. Więc trzeba to było napisać od razu.

ocenił(a) film na 8
Millwall

ale opisywałem film a nie swiatopoglad :)
stad może niedopowiedzenie

paparf

I znowu to samo. Gdzie nie zajrzę, tam jad antykatolicki. Filmweb schodzi na psy.

ocenił(a) film na 8
walker_fw

Rozumiem, że katolików nie wolno krytykować, wy jesteście nietykalni. A może odniesiesz się do działań tzw. Świętej Inkwizycji? Kto im dał prawo do torturowania i zabijania ludzi? Bóg do nich przemówił i powiedział, że mają go bronić przed niewiernymi? Taki jest wszechmocny, że tego potrzebował? Jak to jest, że jedne organizacje są rozliczane, potępiane, a o tej nie wolno nic powiedzieć? Myślisz, że w dzisiejszym świecie wystarczy konstatacja "jesteśmy wysłannikami Boga", by być nietykalnym?

robokopo

Inkwizycja, dzieło hiszpańskich, zaślepionych nawracaczy jest już na szczęście odległą przeszłością, za którą niejednokrotnie przepraszano. Jak ma się ta przeszłość do dzisiejszego Kościoła w Polsce? To może powiedzieć ktoś, kto do niego należy. Nijak. Dziś katolicy nikogo nie zabijają. Dziś są zabijani. Może ten temat cie zainteresuje?

ocenił(a) film na 8
walker_fw

Ja mówię o Kościele W OGÓLE!

To organizacja zbrodnicza, która oprócz tzw. Świętej Inkwizycji ma mnóstwo innych ZBRODNI na koncie, że o wymordowaniu prawie całej populacji obu Ameryk w imię nawracania tylko wspomnę...

Aha! Czyli ci, którzy teraz katolików zabijają, jednocześnie uważają, że mają prawo do uzurpowania sobie prawa do rozstrzygnięć moralnych... Któż to taki?

robokopo

Zależy w jakim kraju. Kto inny w Indiach, kto inny w Afryce. Jeśli naprawdę cie interesuje ten temat to znajdziesz mnóstwo informacji.
I nie wiem, czy ci, którzy zabijają katolików sobie coś uzurpują. Nienawiść, jak widzę, chodzi różnymi drogami.

ocenił(a) film na 8
walker_fw

Aha... I z tego co ma wynikać? Że Kościół nie jest organizacją zbrodniczą? Dopiero teraz podnoszą krzyk, jak ich mordują? Jak oni mordowali, to było cacy?

robokopo

Kościół nie jest organizacja zbrodniczą, nikogo nie morduje, wręcz przeciwnie, ale o tym wolisz nie wiedzieć, bo ci to do postu nie będzie pasować.

ocenił(a) film na 8
walker_fw

Kościół nikogo nie morduje, bo na to się nie pozwala. Jak miał władzę, to robił, co chciał.

Wolisz o tym nie wiedzieć, bo ci to nie pasuje...

robokopo

Wiem co napisałam i niczego mi nie wmawiaj. Nie lubię jak się mną manipuluje. Kościół jako jedyny domaga sie prawa do ratowania życia nienarodzonych dzieciaków i nie chce dopuścić do zalegalizowania eutanazji. Mówmy o faktach i teraźniejszości. Niech twoja nienawiść cię nie zaślepia.

ocenił(a) film na 8
walker_fw

1. Wolne żarty... Bronią życia nienarodzonych, ale losem narodzonych już się nie przejmują... Wolą obwieszać się jak warchlaki złotem.

2. Połajanki na temat zaślepienia możesz sobie z góry podarować, bo po mnie połajanki moich przygodnych adwersarzy w Internecie spływają jak po kaczce.

robokopo

Nie, oczywiście, niczym się nie przejmują. Nie wiesz to się nie wypowiadaj. Więcej, widzę, wiesz o warchlakach.

ocenił(a) film na 8
walker_fw

Nie! Będę się wypowiadał! Będę ich krytykował, ile będę chciał.

robokopo

Żałosne, ale niech ci będzie.

użytkownik usunięty
robokopo

Tematycznie ten film jest podobny i warty obejrzenia , jest na faktach , w Polsce mało znany , polecam.
http://www.filmweb.pl/film/Diab%C5%82y-1971-32858

ocenił(a) film na 8

Trzeba będzie ten film obejrzeć.

użytkownik usunięty
robokopo

A trochę z innego tematu , ale postać księdza jest świetnie zagrana przez Anthony Perkinsa znanego z kultowego filmu Psychoza. W filmie " Zbrodnie Namiętności " partneruje mu świetna w tej roli Kathleen Turner. Film wyreżyserował Ken Russell który kościół katolicki i księży pokazywał w swoich filmach szczerze aż do bólu.
http://www.filmweb.pl/film/Zbrodnie+nami%C4%99tno%C5%9Bci-1984-11969

ocenił(a) film na 8
walker_fw

to nie jad antykatolicki
nie mam nic do katolicyzmu
nie pochwalam jednak metod przedstawionych w tym filmie

ocenił(a) film na 8
paparf

Jej, tu się poważne dysputy wywiązały... mi się film podoba. I choć podczas seansu nie zrobił wielkiego wrażenia, wciąż wracam doń myślami. Jest bardzo dobry. Nawet jestem skłonna ciepłej patrzeć na Natalie Portman.

użytkownik usunięty
paparf

Jeszcze te filmy polecam.
http://www.filmweb.pl/film/Czarna+suknia-1991-95786
http://www.filmweb.pl/film/Zabawa+w+Boga-1991-36093

ocenił(a) film na 8

poszukam do obejrzenia
ja z kolei polecam tez ten
http://www.filmweb.pl/Siostry.Magdalenki

użytkownik usunięty
paparf

Siostry magdalenki oglądałem. A jeśli nie widziałeś to polecam ten film , choć jest napisane że to dramat-horror , to raczej się komuś pomyliło , bo to dram-histor.
http://www.filmweb.pl/film/Czarna+%C5%9Bmier%C4%87-2010-473520
i jeszcze ten film mało znany w Polsce.
http://www.filmweb.pl/film/Ostatnia+dolina-1971-10560

ocenił(a) film na 8

raczej nie widziałem
postaram się zdobyc
dzięki
musze przebranac tylko przez azjatyckie teraz oglądane :)